Recepty s kynutým těstem
Česká kuchyně by bez kynutého těsta nebyla tím, čím je. Nadýchané těsto je základem mnoha buchet, koláčů, vánoček a knedlíků. Těsto se kypří kynutím, což znamená, že působením kvasnic získává objem a lehkost. Kynuté těsto se připravuje z mouky, vody nebo mléka, kvasnic, cukru a soli a tuku.
...
- Kvasnice jsou mikroorganismy, které přeměňují cukry na oxid uhličitý a alkohol, což způsobuje nakypření těsta.
- Jednoduše řečeno, kvasnice produkují oxid uhličitý, který se zachytí v těstě a způsobí jeho zvětšení. Kynutí může trvat několik hodin, během kterých těsto získá objem a texturu.
- Z kynutého těsta se připravují tradiční koláče a buchty, ale i italská pizza, focaccia, různé druhy pečiva, housek, rohlíků, chleba a chlebových placek.
- Každý má svůj oblíbený recept na různé alternativy kynutého těsta. Pochopitelně to nejlepší je ověřené babiččino, ideálně hrníčkové a bez vážení. Vždyť kdo by nemiloval snadné pečení.
- Setkat se můžeme i s méně obvyklými podobami kynutého těsta, jako je těsto s přidáním majonézy nebo kynuté těsto bez vajec.
Které milutete vy?
Mohlo by se vám líbit:
Celý popis