Co pořád vymýšlet k večeři, aby si celá rodina pochutnala? Také vám často hlavou jde tato myšlenka? Pokud ano, mám pro vás tip na lahodnou podzimní bruschettu, která se hodí i jako snack nebo dopolední brunch v italském stylu.
Na skok do Itálie
Základem bruschetty je italský chleba s názvem ciabatta, ta zajistí lehkost pokrmu, ale také do sebe krásně nasaje omáčku a její chutě. Pokud nemáte ciabattu, můžete ji nahradit jakoukoliv bagetkou nebo chlebem.
Na ohni je prostě nej
Ciabattu můžete připravit v troubě, na pánvi, ale skvělá bude i na ohni, tedy na grilu. Stačí ji jen 2-3 minutky opéct dozlatova a je připravena na “vrstvení” oblíbených ingrediencí.
Dobrota na míru
Když se řekne bruschetta, určitě si představíte nálož rajčat v kombinaci s bazalkou. Na opečenou ciabattu si ale můžete připravit jakoukoliv oblíbenou směs, a to nejen zeleninovou, ale klidně i houbovou nebo tuňákovou. Důležité je, aby byla plná omáčky a výrazných chutí. Ty zajistí koření, např. tymián, oregano, česnek, pepř, zázvor aj.
Omáčka jako základ úspěchu
O “mokrou” část pokrmu, která je na suché a křupavé ciabatte zásadní, se postará buď omáčka ze šťávy z rajčat, oblíbený dresink, balsamico či bazalkové pesto. Lahodný dresink, který najdete v receptu, připravíte jednoduše z olivového oleje, medové hořčice Maille, soli a pepře.
Recept:
Na bruschettu
- ciabatta
- 1 balení nadýchaného krémového sýra
- prosciutto
- dýně Hokkaidó
- fík
- bylinky
Na dresink
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička medové hořčice Maille
- 1 lžička vody
- 1 lžička medu
- sůl
- pepř
- Dýni vydlabeme, nakrájíme na tenké plátky, zakápneme olivovým olejem, přidáme bylinky a dáme péct do trouby na 190 stupňů. Pečeme do zlatova.
- Ciabattu si nakrájíme na plátky a opečeme hezky do zlatova na troše olivového oleje. Poté na ni namažeme v silné vrstvě nadýchaný krémový sýr. Dále dáme plátek prosciutta, opečené dýně a plátek fíku. Připravíme si dresink smícháním všech ingrediencí a na závěr bruschettu ozdobíme čerstvými bylinkami a pokapeme dresinkem.
TIP: Klidně můžete dresink nalít přímo na bruschettu a teprve poté na ni dát zbytek surovin podle receptu
Romana Böhmová vystudovala ekonomiku, ale již od svých 18 let se naplno věnuje práci v rodinném obchodě s nábytkem, kde se stará o internetový obchod. Před několika lety se ale stala také foodblogerkou a z jejího koníčku se postupem času stala i práce. Na svém blogu vydává i online magazín, ve kterém najdete nejen recepty, ale i tipy na místa, která procestovat, beauty tipy nebo rozhovory se zajímavými osobnostmi. Svůj volný čas věnuje nejraději své rodině a cestování.
Instagram: @naskokvkuchyni
YouTube: @naskokvkuchyni
TikTok: @naskokvkuchyni
Facebook @naskokvkuchyni