Nová registrace Zapomenuté heslo

Léto přeje grilování: Vychutnejte si vegetariánské speciality se sýrem na grilu

27. 6. 2025
Akademie grilování
Smetanito

Letní měsíce jsou jako stvořené pro zahradní párty a pikniky s přáteli i rodinou. Pochoutky na grilu přitom jednoznačně nesmí chybět. Pokud už jste se steaků, klobásek a dalších masových pochoutek přesytili, nebo patříte mezi vegetariány, vyzkoušejte vegetariánské speciality na grilu, které jsou chuťově pestré, snadné na přípravu a dostatečně lehké i pro horké letní dny. Nejrůznější zelenina, grilovací sýry nebo saláty přináší dokonalou kombinaci chutí, která vás bude bavit.

Vegetariánské pochoutky na grilu lákají stále více lidí. I těch, kteří si obyčejně rádi pochutnají na mase. Skvěle chutná nejen grilovaná zelenina na všechny způsoby, ale také speciální grilovací sýry, které pohodlně připravíte na grilu nebo na pánvi bez toho, aby vytékaly. Jak vybírat grilovací sýry, jaká je nabídka na trhu a jak při grilování docílit dokonalé kůrčičky? To vše, včetně chutných receptů, vám rádi prozradíme. Vneste do letního grilování nové chutě i vůně, které si rychle zamilujete.

Které grilovací sýry patří mezi nejoblíbenější? Halloumi jasně vede

V posledních letech na popularitě výrazně roste sýr halloumi, který se na grilování perfektně hodí. Proč je právě on na grilovacím roštu tím pravým? Je vyrobený z lahodného kravského mléka a má polotvrdou konzistenci, nemůže se tak stát, že na grilu nebo pánvi vyteče. Na jeho povrchu během opékání vzniká křupavá zlatá kůrka, a přesto sýr zůstává uvnitř příjemně měkký. Oblibě se těší také pro svoji příjemnou lehkou chuť a fakt, že skvěle chutná s čerstvou, pečenou i grilovanou zeleninou nebo nejrůznějšími saláty.

Vyzkoušejte Smetanito sýr na pánev a gril

Máte chuť na kvalitní sýr typu halloumi, který uspokojí vaše chuťové buňky? Vyzkoušejte sýry na pánev a gril Smetanito, které zaujmou jednoduchou a rychlou přípravou a samozřejmě i vynikající chutí. Sýry vyrobené z kravského mléka můžete podle potřeby opéct na pánvi, v troubě nebo na grilu. Jejich příprava vám přitom nezabere víc než 5 minut.

Vybírat můžete z 5 jedinečných typů – přírodní Klasik, který si dochutíte podle svého, Jemně pikantní s troškou chilli, Bylinkový s lehkou svěží chutí i letošní řecky laděnou novinku Gyros, ochucenou oblíbeným kořením. Nechybí ani specifický tvar Burger, který při přípravě oblíbených hamburgerů potěší nejen vegetariány. Kompletní výběr sýrů na pánev i gril najdete na www.smetanito.cz.

Sýry na pánev a gril
Sýry na pánev a gril - Smetanito

Grilovací sýr a zelenina: Dokonalá kombinace na letní dny

V letních měsících obvykle dáváme přednost lehčím pokrmům, které zasytí, ale neunaví. Těžké omáčky a tučná masa tak rádi alespoň občas nahradíme něčím lehčím. Hledáte inspiraci pro rychlý oběd či večeři, nebo chystáte zahradní párty a chcete jídelníček tentokrát doplnit něčím jedinečným? Připravte vynikající grilovací sýry Smetanito v kombinaci s grilovanou zeleninou, která chuť sýra dokonale doplní. Co takhle přichystat vegetariánské špízy na gril, jejichž příprava nezabere mnoho času, ale výsledek bude naprosto bezchybný? Přinášíme vám jednoduchý recept, který zvládne opravdu každý.

Co budete potřebovat?

  • SMETANITO sýr na pánev a gril jemně pikantní
  • Cuketu
  • Papriku
  • Červenou cibuli
  • Zeleninu na salát

Na marinádu:

  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička sušeného česnekového prášku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička tekutého medu nebo javorového sirupu
  • sůl + pepř

Nejdříve je třeba namíchat marinádu, do které naložíme čerstvou zeleninu. Příprava je snadná, všechny ingredience stačí nasypat a nalít do zavírací sklenice a důkladně promíchat, aby se chutě dokonale spojily. Poté je čas na přípravu zeleniny. Cuketu s paprikou nakrájejte na větší kousky a oloupanou cibuli na silnější klínky. Připravenou zeleninu zalijte marinádou, důkladně v míse promíchejte a nechte alespoň půl hodiny marinovat. Během toho si můžete nakrájet Smetanito sýr na gril ne větší kostky (aby se při opékání dotýkaly grilovacího roštu). Pak už jen stačí vzít do ruky špejle a střídavě napichovat všechny druhy zeleniny se sýrem. Připravené špízy pak můžete rozložit na rozžhavený gril.

Ke špízům se skvěle hodí také čerstvá zelenina, kterou k nim lze jednoduše přikrájet, nebo vyrobit chutný zeleninový salát. Využít můžete rajčat, paprik, salátových okurek, zelených salátů nebo kukuřice. Pokud nevíte, jakou zálivku zvolit, klidně využijte zbytek marinády, která chutná skvěle i jako dresink. V případě, že chcete, aby pokrm spolehlivě zahnal i velký hlad, můžete na talíř přidat zlehka opečenou křupavou bagetku nebo čerstvý chléb.

Jak správně grilovat sýry? Vyzkoušejte ověřené tipy

Nakonec přidáváme několik tipů, které vám pomohou docílit skvělé chuti grilovaného sýra. Před přípravou na pánvi nebo na grilu je dobré dát jej alespoň na 15 minut do pokojové teploty, aby měl možnost naplno rozvinout své chutě. Grilovací sýry typu halloumi můžete grilovat přímo na pánvi nebo roštu, vždy je však pokládejte na rozpálený povrch. Při grilování nespěchejte a udržujte optimální teplotu, jen tak totiž bude sýr na povrchu zlatavý a křupavý a uvnitř dokonale měkký. Obvykle stačí každou stranu grilovat po dobu několika minut a máte hotovo. Užijte si letošní grilování ve společnosti těch nejlepších chutí. Grilovací sýry mezi ně rozhodně patří.

Sdílet článek

Akademie grilování

Související články