0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

11 otázek pro Zdeňka Pohlreicha: Kvůli jídlu do 15 korun na porci nebudu zapínat sporák

Zdeňek Pohlreich
ZDROJ: Lexus Česká republika, Zdeněk Pohlreich
sdílet:

Šéfkuchař a majitel několika restaurací, Zdeněk Pohlreich, je známý především jako nekompromisní šéf z televizního pořadu Ano, šéfe. Prý už ale není tak přísný, jak býval, a tak jsme se ho zeptali, co si o současném kulinářském prostředí myslí.

1. Kdo vás přivedl k zájmu o gastronomii?
Nikdo, našel jsem si to sám. Byla to tak trošku náhoda.

2. Na jaké jídlo z dětství rád vzpomínáte?
Máslový řízek, nebo uzené s bramborovou kaší v restauraci Savarin v Praze Na Příkopě.

3. Kdybyste měl uvařit levné jídlo, třeba do patnácti korun na porci, co by to bylo?
To ani nestojí za zapálení sporáku. Nemám chuť se trápit s nemožnostmi, na to mám moc málo času.

4. Co vám bylo největším přínosem z hlediska kulinářských dovedností?
Těch 50 let v kuchyních se na tom podílelo celkem významně.

5. V čem podle vás kuchaři nejčastěji chybují?
Vaří pro svoje ego a zapomínají na hosty…

6. Existuje ještě nějaká kuchařská technika, kterou byste se chtěl naučit?
Asi ani ne, každopádně mě zajímá japonský způsob usmrcení ryb Ikejime a vše, co může zlepšit kvalitu výsledného produktu.

7. Co vás na současné gastronomii irituje?
Nemám rád kvazi kecy o udržitelnosti procesu a lokálních surovinách. Ale neirituje mě nic, každý má právo si dělat to, co uzná za vhodné.

8. Jak vnímáte enviromentální problémy spojené s gastronomickým průmyslem?
Vůbec nevím, o jakých problémech je řeč, já to tak vůbec nevnímám. Máme svých každodenních starostí až nad hlavu, dva roky covidu a jeho následky nás budou zaměstnávat ještě dlouho.

9. Co vás kromě vaření ještě v životě naplňuje?
Život sám je ten největší dar, ale baví mě zkoumat možnosti gastro businessu jako takového.

10. Na čem momentálně pracujete? Co chystáte do budoucna?
Připravujeme otevření naší cukrárny Dolce by Imperial, vydáváme 3 knížky, mimo jiné i mojí biografii. Bude se jmenovat Šéf.

11. Jakou radu týkající se vaření byste rád předal čtenářům Apetitu?
Carpe Diem!!!

4x buď, anebo:

Francouzský, nebo český tatarák?
To je fuk, hlavně ať je z dobrého masa, to je nejdůležitějšího. A ať dobře chutná.

Lanýž, nebo hřib?
Mám rád obojí.

Rib eye steak, nebo filet z mořského vlka?
Záleží na náladě.

Svíčková, nebo guláš?
Moc si na to nepotrpím.

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit