0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

7 kroků, jak prostřít vánoční stůl

Sváteční stůl
ZDROJ: Libby Penner, Unsplash
sdílet:

Připravte výjimečný stůl pro výjimečný večer. I s minimem dekorací a úsilí vykouzlíte za pár minut slavnostní vánoční atmosféru.

Možná vám už po všech přípravách na Štědrý den nezbyde moc času ani energie na přípravu sváteční tabule. Rozumíme tomu. Proto pro vás máme jednoduchý návod o několika krocích, díky kterému váš stůl o Štědrém večeru opravdu zazáří. A co je nejdůležitější, vám zajistí pohodovou přípravu, kterou stihnete i při smažení vánočního kapra.

Krok 1: Zjednodušte si to

Než začneme, máme pro vás nápad ze všech nejdůležitější: Zjednodušte si to.

  • Dekorace jistě máte doma, stačí pár drobností, zlaté hvězdičky, svíčky ve sklenici a slavnostní atmosféru máte během chvilky doslova na stole.
  • Není důležité, zda jsou příbory tam, kde mají být, a zda máte na každý nápoj jinou sklenici. Důležité je být spolu u jednoho stolu.

Krok 2: Promyslete si, jaký štědrovečerní stůl chcete

Jaká bude vaše štědrá večeře? Zářivá a opulentní, nebo jednoduchá, minimalistická? Zamyslete se, zda stůl chcete ladit k dalším vánočním dekoracím, které zdobí váš domov.

  • Pokud vaše časové možnosti volají po variantě s minimuem energie a úsilí, zvolte jednoduché, současně elegantní prostírání. Vystačíte si s tím, co máte po ruce.
  • Čistě bílé ubrousky, ozdoby poskládané z papíru, do jejichž výroby hravě zapojíte i děti, pár baněk a zdobení na stromeček, svíčky ve sklenici místo zdobných svícnů… Krásný stůl snadno prostřete i z toho, co najdete doma.

Krok 3: Začněte s talíři

A jdeme na to. Nejprve rozložte tolik talířů, kolik osob bude stolovat.  Kolem nich se pak bude odehrávat zbývající prostírání. Díky tomu také uvidíte, kolik prostoru zbývá na další nádobí, dekorace, popřípadě zda si můžete dovolit výraznou ozdobu uprostřed stolu. Pod talíře můžete prostřít látkové ubrousky.

  • Kdy jindy než o Vánocích si dopřát trochu tradice. Pod každý talíř schovejte jednu kapří šupinu. Do dalšího roku prý nosí štěstí a hojnost.
  • V některých rodinách se tradičně prostírá pro jednoho navíc, kdyby se náhodou zastavil kolemjdoucí.

Krok 4: Přiložte ubrousky a příbory

Talíře doplňte ubrousky. Doporučujeme papírové, jednoduše přeložené a položené u pravé strany talíře. K ubrouskům přiložte také příbory.

  • Správně by měla být vidlička po levé straně, nůž po pravé. Pokud ale máte rádi jednoduchost a nevíc nemáter času nazbyt, oba příbory po pravé straně talíře nejsou závažným proviněním.
  • Ostří nože by mělo vždy směřovat k talíři.

Krok 5: Přidejte sklenice

Sklenice patří k pravé straně talíře. Sklenice na víno ke špičce nože, vlevo vedle ní sklenice na vodu či nealko. Pokud máte na stole dostatek prostoru, přidejte také karafu s vodou a citrusy nebo jiným nealkoholickým nápojem.

Krok 6: Rozložte dekorace

Omrkněte stůl, jak v tuto chvíli vypadá. Kolik zbývá místa? Vejde se doprostřed nějaká větší dekorace nebo raději necháte volný prostor na mísu s bramborovým salátem a talíř s řízky?

  • Prostřený stůl doplňte drobnostmi, klidně neuspořádaně. Pár malých smrkových větviček, mašličky uvázané ze stužky, vločky vystřižené z papíru nebo jednoduché origami skládanky...
  • Krásné jsou zlaté hvězdičky nebo flitry jen tak volně poházené po prostoru stolu.
  • O slavnostní atmosféru se postarají zapálené svíčky. Těm sluší i obyčejné skleničky místo zdobných stojánků.

Krok 7:  Porušujte pravidla a bavte se

Opravdu není podstatné, zda vše na prostřeném stole je, jak má být.

  • Došly ubrousky? Použijte papírové utěrky.
  • Rozbili jste sklenici na víno? Chutnat bude i z obyčejných sklenic na vodu.
  • Nemáte dost stejných talířů pro všechny hosty štědré večeře? To vůbec nevadí, někdo se alespoň může cítit výjimečně a dostat talíř z jiné sady. Alespoň se máte, čemu zasmát a čím se bavit. O to kouzelnější budou vaše Vánoce. 

Hledáte inspiraci, co na ten nádherně prostřený stůl servírovat? Vyberte si z nabídky pod článkem z mnoha nápadů na tradiční i neobvyklé štědrovečerní menu.

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč