0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa: Zahřejte se kořeněnými drinky, které pohladí na duši

Horké nápoje
ZDROJ: Anastasia Shuraeva/Pexels
sdílet:

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných koutech světa.

Některé horké nápoje jsou natolik zvláštní a jedinečné, že neuvěříte, že by se něco takového dalo opravdu (a s chutí) pít. Recepty je potřeba vnímat v kontextu místa, odkud pocházejí, protože odrážejí místní suroviny, tradice a kulturu. Ukazují, jak se lidé chytře naučili vytěžit maximum z toho, co mají dispozici. Od obilí až po máslo z jačího mléka.

Salep, sahlep nebo sahlab

Tento neobvyklý horký nápoj se popíjí v blízkovýchodních zemích, jeho původ bychom nejpravděpodobněji našli v Turecku.

  • Salep vypadá jako hodně řídká krupičná kaše. Nepřipravuje se však z obilovin, ale z hlíz divokých orchidejí. Ty se uvaří, usuší, namelou a hotový prášek se povaří s mlékem a cukrem.
  • Salep se někdy dochucuje skořicí či zázvorem a sype kokosem nebo oříšky.
  • U nás vám ho nejčastěji nabídnou v čajovnách. Údajně působí blahodárně na zdraví organismu a přisuzují se mu také afrodiziakální účinky.

Atole, atolli či atol de elote

Za atole vyrazíme do Mexika. Každý ho připravuje a dochucuje trochu jinak, základ je ale vždy stejný.

  • Atole se připravuje z kukuřičné mouky, nerafinovaného cukru a vody nebo mléka.
  • Výsledkem je nápoj s proměnlivou konzistencí od tekuté podobné milkshaku až po hustou kaši, ve které stojí lžíce.
  • Někdo si atole dochucuje špetkou skořice či vanilky nebo přidává ovocné pyré či čokoládu.
  • Čokoládovému atole se říká  champurrado.

Sarabba

Aromatický zázvorový horký nápoj z Indonésie.

  • Zázvor se vaří spolu s palmovým cukrem ve vodě, poté se do nápoje přidává kokosové mléko.
  • Sarabba připomíná indický chai. Může být ochucená také skořicí, hřebíčkem a dalším kořením.
  • Některé recepty uvádějí jako závěrečnou přísadu žloutek.

Svařené kuzu nebo také kudzu

Kuzu je bílý škrob, který se získává z kořene gigantického plazivého vinného keře, který roste především v Číně a Japonsku. Svařením s ovocnou šťávou se z něj připravují nápoje, které v chladném období roku prohřejí tělo a vyženou nachlazení.

  • V Japonsku se pije sladký ‚čaj’ připravěný rozmícháním kuzu v horké vodě. Světlý průsvitný drink má hustou konzistenci připomínající tekutý med. Servíruje se v hrnku nebo čajové misce. Během zimy se tradičně servíruje jako dezert nebo jako horký nápoj.
  • V receptech tradiční čínské medicíny najdeme i chuťově méně lákavou verzi, která doporučuje kombinaci kuzu, sójové omáčky tamari a kyselých švestiček umeboši. Prý pomáhá při překyselení a únavě.

Caffè d'orzo

Káva z praženého ječmene má kořeny Itálii. Koho by napadlo, že Italové, kteří si tolik potrpí na miniaturní šálky silného espressa z kávových zrn, zbožňují také bezkofeinový nápoj připravený z praženého ječmene. Že vám to něco připomíná? Ano, voňavá káva z praženého žita a čekanky je zase českou odpverzí obilné kávy. 

  • Caffè d'orzo připravují a popíjejí Italové stylově – jako klasické espresso.
  • Největší slávu zažila čekanková káva a Caffè d'orzo během druhé světové války a těsně po ní, kdy byla zrnková káva nedostatkovým zbožím.

Další neobvyklé horké nápoje, které stojí za to ochutnat

  • Sutej caj: mongolský nápoj ze zeleného čaje a mléka, do kterého se místo cukru přidává sůl.
  • Noon chai: kašmírksý nápoj pro slavnostní příležitosti, který se vaří ze zeleného čaje gunpowder, mléka a jedlé sody. Proslul svou mírně šokující růžovou barvou. 
  • Aguapanela: horký nápoj oblíbený v Jižní Americe a Karibiku. Surový třtinový cukr se svaří s vodou, dochucuje se limetovou šťávou nebo se používá jako základ dalších nápojů.
  • Po cha: výživný horký nápoj z Tibetu. Lístky čaje se svaří s mlékem, jačím máslem a solí.

Zůstanete u klasiky, nebo vyzkoušíte některý z neobvyklých nápojů? Inspiraci hledejte také v receptech pod článkem.

Zdroj info: BBC Good Food, Tasty, Eating Well

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč