Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Advent býval dobou půstu, kterou dnes vytlačily vánoční večírky. V čem spočíval jeho význam a jak se k tradici vrátit?

Adventní kalendář
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Všichni se na ně těšíme, někdo už od začátku roku – Vánoce jsou oblíbený svátek, který nelze nemilovat. Ale víte, že dříve nebyly advent a vánoční svátky jenom o oslavách, večírcích a jídle, nýbrž dobou postní, kterou naši předci věnovali zklidnění? Zeptali jsme se antropoložky jídla Evy Ferrarové a doktorky Kateřiny Cajthamlové, jak to v minulosti vypadalo a jak vrátit Vánocům aspoň částečně jejich význam.

Advent ve své současné podobě bývá spíše pojímán jako příprava na samotné svátky. Zapalují se sice svíčky na adventním věnci, ale mnoho lidí již neví, proč jsou čtyři a jaký mají význam. Když se nepeče cukroví, nechystá vaječný likér a nekupují dárky, jde se z večírku na večírek a z besídky na besídku. Je to období spíše náročné... Přitom v minulosti tomu bylo zcela jinak a i to je důvod, proč internistka a psychoterapeutka Kateřina Cajthamlová říká, že dnešní tradice vánočních večírků, které vytlačily tradiční půst, je zcela vyprázdněná.

Tradice a význam adventu

Od 11. století se u nás slavení adventu ustálilo na dobu čtyř týdnů před Vánoci: odtud pochází pojmenování železná, bronzová, stříbrná a zlatá adventní neděle. První adventní nedělí, tedy měsíc před narozením Krista, začínal liturgický rok křesťanů (ačkoliv katolíci počítají liturgický rok právě od dne jeho narození).

Jde o pohyblivý svátek, který navazoval na keltskou tradici vítání zimního slunovratu, tedy narození keltského slunečního boha Belena. Tento svátek se slavil 21. prosince a symbolicky znamenal „poražení temnoty“.

Historie adventního půstu

To, že v minulosti Štědrému večeru předcházel adventní půst, který trval čtyři týdny, si dnes neumíme už úplně představit. Přitom existence půstu sahá podle antropoložky jídla Evy Ferrarové až do antiky.

„Ale plný význam získal v Evropě až s nastupujícím křesťanstvím, kde se zpočátku střetl s představou barbarské válečnické hojnosti. Křesťanství tuto bitvu vyhrálo, společnost byla církví donucena vzdát se na více než třetinu roku masa a půst se stal živoucím rituálem propojeným s modlitbou, službou Bohu, cestou ke spáse,“ vysvětluje a dodává, že půst je duchovní záležitostí a je nutné rozlišovat mezi půstem a hladovkou, kterou je třeba spojit spíše s termínem „dieta“.

„Hladovce chybí onen spirituální rozměr. Společnou mají pouze snahu o očistu těla. Přerušovaný půst, který je velmi módní dnes, je tak přerušovaná hladovka. Je to vlastně paradox, protože zatímco naši předkové se báli hladu a dělali vše proto, aby se najedli, my se bojíme jídla a děláme vše pro to, abychom nejedli.“

Jak adventní půst vypadal?

Zakázány byly tancovačky, zábavy a zpěv. Naopak přikázán byl čtyřicet dní trvající půst (žádný alkohol, pamlsky, červené maso, jen ryby a u velmi přísné varianty jen chléb a voda), rozjímání a bilancování uplynulého roku, úklid a smýčení domácnosti, chystání rituálních pokrmů (pečení vánoček a cukroví, chystání ořechů a jablek se vzácným kořením, hřebíčkem, a darů pro nemajetné a chudé).

„Ke štědrovečernímu stolu se v rodinách prostíral jeden talíř navíc pro náhodného pocestného a rodiny o Štědrém dni obcházeli koledníci, kteří dostávali výslužku,“ upřesňuje Kateřina Cajthamlová s odkazem na web Českétradice.cz.

Jak se vrátit k tradičnímu pojetí adventu?

Rádi byste tentokrát svátky pojali trochu tradičněji a vyhnuli se výčitkám po typickém přejídání? Kateřina Cajthamlová vysvětluje, že o Štědrém dni a o dalších dvou svátcích, o Božím hodu a na Štěpána, se dříve chodilo po návštěvách za starými a nemocnými s výslužkou a obědem. „Vy si na Štědrý den dopřejte vánočku k snídani s čajem, k obědu rybí polévku a k štědrovečerní večeři nesmaženou rybu s bramborami a cibulí, maximálně se švestkovou omáčkou, případně tradičního kubu, tedy kroupy s houbami, a další dva dny se projděte do kostela na mši, na návštěvy za příbuznými s dary a jezte střídmě, co vám kdo nabídne...“ 

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín