Nová registrace Zapomenuté heslo

Bezmasna: První veganské řeznictví v Praze mění pohled na rostlinnou stravu

11. 10. 2024
Bezmasna
Se svolením Diany Kahlerové a Davida Hůlky
Bezmasna Bezmasna Bezmasna Další
2 fotky

V Praze na Letné nedávno otevřelo první řeznictví svého druhu v České republice – řeznictví, které nenabízí výrobky z masa ani jiné živočišné produkty. Nese název Bezmasna.

Majitelé Diana Kahlerová a David Hůlka jsou partneři nejen v podnikání, ale i v osobním životě. Předtím, než se do projektu pustili, provozovali na stejném místě salátový bar. S příchodem covidové pandemie ale přišly problémy a navíc je původní koncept přestal naplňovat. Rozhodli se tedy, že přijdou s něčím novým.

Podívejte se na náš videorozhovor s majiteli prvního veganského řeznictví

Rostlinná strava pro každého

Diana a David jsou sami vegani, ale jejich cílem není oslovit pouze tuto komunitu. Chtějí ukázat i lidem, kteří běžně konzumují maso a živočišné produkty, že rostlinná strava může být stejně chutná. Snaží se nabídnout možnost, jak snížit spotřebu masných a mléčných výrobků, aniž by to znamenalo kompromis v kvalitě či chuti. Zaměřují se také na ty, kteří rádi zkouší nové věci a ochutnávají alternativy toho, co jinak důvěrně znají.

Čisté složení a lokální suroviny

Motivací k otevření veganského řeznictví byla mimo jiné i nespokojenost s běžnou nabídkou na našem trhu, zejména s jejím složením, které často obsahuje zbytečně mnoho barviv, konzervantů a zahušťovadel. Majitelé se proto rozhodli zaměřit na co nejčistší složení svých produktů, přičemž upřednostňují suroviny pocházející převážně z tuzemska. Důraz je kladen také na minimalizaci vzniku zbytečného odpadu. Můžete se tedy rozhodnout, jestli si výrobky z pultu necháte zabalit do zálohovaného obalu nebo do papíru. Nebrání se zde ani prodeji do obalu, který si sami přinesete.

Vlastní receptury a chuťové zážitky

Nabídka v Bezmasně je velmi pestrá. Všechny produkty, které zde najdete, si vyrábějí sami podle vlastních receptur. Ty vznikaly dlouhým a pečlivým procesem ve spolupráci s kuchaři, aby dosáhli maximální kvality a byli sami spokojeni s výsledkem. Každý výrobek je navržen s ohledem na dopad na životní prostředí a nutriční vyváženost.

Na pultu najdete oblíbené pochoutky, jako jsou chlebíčky, saláty, uzeniny nebo směs na tatarák. V nabídce jsou také hotová jídla, jako je výtečný holandský řízek, sekaná v housce nebo vinná klobása s bramborovým salátem, která patří mezi zdejší bestsellery.

Usměvavý personál také připravuje hotovky do sklenic, které si můžete pořídit domů. Tyto rostlinné alternativy tradičních omáček, polévek a jiných pokrmů, zahrnují například výpečky, segedínský guláš nebo paštiky.

Sdílet článek

Vegetariánská kuchyně Veganská kuchyně Trendy

Související články