Masopust, to byly tradičně tancovačky, průvody, veselí a spousta dobrot, aby se lidé „poměli“ a vyřádili, než přijde delší postní období. Člověk moderní se na půst většinou nechystá, ale masopustní dobroty si užije rád. A k těm nejvyhlášenějším zcela jistě patří i křehké smažené pečivo s názvem boží milosti. Jak na ně? Požádali jsme foodblogerky o recepty a byli mile překvapeni, jak různorodé jsou.
Boží milosti jsou tradiční sladké pečivo, které patří k masopustu a Velikonocům. O tom, jak vznikly, se vedou dohady, ale ono na tom zase až tak nesejde. Je to dobrota, která se v období masopustu podávala hlavně v den maškarního průvodu vymrzlým koledníkům.
„Těžko říct, zda jsou boží milosti pečivo spíš masopustní, nebo velikonoční, já bych je nejraději označila za kolední. Co jiného dát koledníkům do ruky než štamprli a kousek něčeho malého k zakousnutí? A milosti jsou skvělá volba! Křehké, nakysle sladké a půvabně tvarované,“ říká foodblogerka Jana Florentýna Pišová.
Provensálské boží milosti podle Laskominy od Maryny
Foodblogerka Maria Matuszek z blogu Laskominy od Maryny se na obřadní pečivo specializuje. „K fašanku či masopustu, tedy konci období hojnosti před velikonočním půstem, neodmyslitelně patří obřadní smažené pečivo – boží milosti a koblihy. V hojné míře se objevují i v celé Evropě v nespočetných variacích. Mám slabost pro boží milosti, na něž doma hromadím recepty,“ vysvětluje a nám věnovala recept na provensálské oreillettes, čili ouška. „Nejrozšířenější tvar je asi velký obdélník nebo trojúhelník, případně trojúhelník, který se uprostřed nařízne, průřezem se protáhne jeden jeho vrchol a tím se vytvoří ouško. Správně usmažené oreillettes mají na sobě charakteristické puchýřky. Tyto boží milosti nádherné voní pomerančovou kůrou a jsou velmi křehké. Prostě mňam!“
Ingredience: 250 g hladké mouky, ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva, ¼ lžičky soli, 35 g moučkového cukru, 50 g másla, 2 žloutky, 1 citron, 1 pomeranč, 1 lžíce bílého vína nebo pomerančového likéru, 1 lžíce smetany ke šlehání, olej a sádlo na smažení, moučkový cukr na posypání
- Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
- Citron a pomeranč propařte: Omyjte je, odrhněte kartáčkem a 3krát je přelijte vařící vodou, aby se zbavily voskování a jiných nečistot. Kůra se tím také rozvoní. Ostrouhejte z nich na jemném struhadle žlutou a oranžovou vrstvu kůry a z pomeranče vymačkejte šťávu.
- Mouku prosejte spolu s práškem do pečiva, solí a cukrem a zamíchejte do ní kůru citrusů. Vytvořte v ní důlek, do kterého nalijte roztopené prochladlé máslo, přidejte žloutky, pomerančovou šťávu, víno a smetanu. Vypracujte hladké a elastické těsto. To se musí do této konzistence hníst celkem dlouho – minimálně 10 minut. Z hotového těsta vytvořte kouli, tu zabalte do potravinářské fólie, aby nevysychalo, a dejte odležet na celou noc, ale klidně i na 24 hodin, do ledničky.
- Odležené těsto rozválejte na co nejtenčí plát, moukou podsypávejte jen minimálně, můžete k tomu využít i strojek na těstoviny. Plát rozřežte rádýlkem třeba na větší obdélníky (8 x 5 cm), které smažte dozlatova ve vysoké vrstvě oleje smíchaného se sádlem a rozehřátého na 175 °C.
- Boží milosti se hodně nafouknou, proto potřebují během smažení hodně prostoru, aby mohly volně plavat. Každý kousek obraťte ihned, jakmile vyplave na hladinu, aby se nafoukl z obou stran, a to i několikrát během smažení, aby měly rovnoměrnou zlatavou barvu.
- Nechte okapat na papírovém ubrousku a pocukrujte moučkovým cukrem. Podávejte ihned, nejlepší jsou ještě teplé.
Boží milosti z překládaného těsta podle Laskominy od Maryny
Foodblogerka ráda do svého repertoáru zařazuje tradiční recepty ze své rodiny. „O tom, že boží milosti od tety Ludmily Vaňkové budou skvělé, jsem vůbec nepochybovala, protože teta byla výborná cukrářka, která pekla nejen na svatby. Recept se oproti jiným vymyká už těstem, které velmi připomíná listové. Boží milosti jsou křehoučké, lehké jak pírko, uvnitř po usmažení nejsou duté, ale krásně lístkují, na povrchu mají opět charakteristické puchýřky,“ popisuje Maria Matuszek z foodblogu Laskominy od Maryny.
Suroviny na 1. těsto: 250 g hladké mouky, 70 g kysané smetany, 1 žloutek, 1 malé vejce, 5 cl bílého vína, 2 cl rumu, 1 lžička moučkového cukru, špetka soli
- Mouku prosejte s cukrem, přidejte k ní zbývající suroviny a vypracujte těsto – to zpracovávejte asi 10 minut, až je dokonale elastické a nelepí se. Zabalte je do potravinářské fólie a dejte chladit do ledničky.
Suroviny na 2. těsto: 65 g másla, 1 lžíce hladké mouky
- Máslo utřete do hladka s moukou. Na pečicím papíru vytvořte z másla čtverec vysoký cca 1 cm. Celý jej zabalte do papíru na pečení a dejte na hodinu chladit do ledničky.
- Těsto dále zpracovávejte jako listové, jen s tím rozdílem, že jej stačí přeložit a rozválet třikrát, vždy po hodině. Hotové těsto nechte dobře zabalené v potravinářské fólii celou noc v ledničce.
- Těsto rozválejte na co nejtenčí plát, co nejméně podsypávejte moukou. Z těsta vykrajujte obdélníky, v každém udělejte uprostřed tři zářezy. Smažte dozlatova ve vysoké vrstvě oleje smíchaného se sádlem a rozehřátého na 175°C. Nechte okapat na papírovém ubrousku a pocukrujte moučkovým nebo vanilkovým cukrem.
- Boží milosti jsou nejlepší čerstvě usmažené, to jsou nejkřehčí.
Boží milosti podle Paní Růžičkové
Foodblogerka Paní Růžičková má recept na boží milosti od kamarádky. „Moje kamarádka, od které mám následující recept, má recept z rodiny své první lásky – k nim ho prý přivezl někdo ze světa. Aby mělo těsto správnou konzistenci, má moje kamarádka své fígle,“ vysvětluje foodblogerka.
- Pracuje se výhradně ručně, jinak by boží milosti pozbyly své kouzlo a hodnotu.
- A aby bylo těsto správně hladké, mlátí se s ním o vál, a to doslova. „Možná by se tento krok přípravy mohl považovat za jakousi terapii, kdy veškeré vzpomínky na svou první lásku přeměníte na sílu, která pomůže dokonale vypracovat těsto,“ směje se foodblogerka.
„Do těsta se dávaly fajnové suroviny ve větším množství než obvykle: máslo, smetana, žloutky. Ten, kdo si mohl dovolit i několikrát do roka jíst takové cukroví, musel být opravdu v Boží milosti, neboť se mu dařilo dobře. Rum se do těsta dává nejen kvůli vůni, ale aby cukroví během smažení nenasáklo tolik tuku. A díky vínu zase hezky lístkuje. Ozvláštnit ho můžete strouhanou citronovou kůrou,“ zamýšlí se nad názvem a vysvětluje jednotlivé ingredience.
Ingredience: 130 g hladké mouky, 5 žloutků, 2 lžíce bílého vína, 1 lžíce rumu, špetka soli
- Suroviny dejte na vál a ručně vypracujte hladké těsto. Aby bylo opravdu hladké, několikrát s ním bouchněte o vál. Vypracované těsto nechte hodinu odpočívat.
- Z těsta pak vyválejte tenký plát a krájejte čtverečky či obdélníčky a uprostřed je prořízněte (můžete zkusit i jiné tvary, hezky vypadají třeba kytičky). Dávejte pozor, ať nemáte těsto příliš silné, po usmažení by byly boží milosti tvrdé.
- Smažte v kastrůlku v rozpáleném tuku, usmažené obalujte v moučkovém cukru. „Moje kamarádka krájí velké čtverečky, které čtyřikrát prořízne a splete v jakýsi spletenec. Smaží je v malém kastrůlku, aby se nerozmotaly, a pak je obalí v moučkovém cukru,“ doplňuje ještě foodblogerka.
Boží milosti podle Coolinářky
Ingredience: cca 200 g hladké mouky, 30 g cukru krupice, 2 žloutky, 40 g másla, 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce rumu, olej na smažení, moučkový cukr a vanilkový cukr na obalení
- Hladkou mouku, cukr krupici a nakrájené máslo zpracujte v drobenku. Pak přidejte vejce, zakysanou smetanu a rum. Ručně vše zpracujte v lepivé pružné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte ho na 30 minut do lednice.
- Těsto vyndejte a vyválejte na tenkou placku na pomoučeném válu. Přeložte ho na několikrát do balíčku a znovu ho vyválejte. Takto opakujte ještě dvakrát, těsto tak bude při smažení hezky lístkovat. Těsto znovu zabalte do fólie a dejte ještě na dalších 30 minut do lednice.
- Odpočinuté těsto rozdělte na dvě poloviny a každou polovinu rozválejte na placku. Těsto je pružné, tak se při válení trochu vrací, chce to přidat na síle.
- Z těsta pak vykrajujte buď tradiční obdélníky se dvěma řezy uprostřed, nebo různé tvary vykrajovátkem.
- Smažte ve velké pánvi v pořádné vrstvě rozpáleného oleje dozlatova z obou stran.
- Hotové je dejte na chvilku okapat na papírový ubrousek a následně ještě horké je obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru (vanilkový můžete nahradit skořicí).
Zdroje: Laskominyodmaryny.cz, Paniruzickova.cz, Coolinarka.cz