0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramborové saláty kulinářských osobností: Punčochářův, Winterové a Chili

Bramborový salát K. Winterové
ZDROJ: Bramborový salát K. Winterové
sdílet:

Bramborový salát nesmí na štědrovečerním stole chybět. Každý ho ale připravuje trochu jinak. Většina amatérských kuchařů při postupu a volbě ingrediencí příliš neriskuje, ale co kulinářské osobnosti? Sází také na jistotu, nebo každé Vánoce experimentují? Na to jsme se zeptali Jana Punčocháře, Kateřiny Winterové a Chili Ta Thuy.

Jan Punčochář 

‚Každý rok takové mistrovství přátel a pár dní před Štědrým dnem soupeříme, kdo připravil nejlepší. Můj bramborový salát je pokaždý jiný. Už 14 dní před tou naší přátelskou výzvou přemýšlím, v čem se bude tentokrát lišit od toho minulého.

Teď už mám jeden vymyšlený. Bude bez majonézy. Místo toho bude dijonská hořčice, vývar. Něco na způsob toho rakouského, ale budou se do něj zašlehávat ančovičky.‘

Kateřina Winterová 

Základem jsou brambory rohlíčky, které se do salátu nejvíce hodí a speciálně kvůli němu je sázíme. Salát ale vypadá také krásně z různobarevných odrůd brambor, ten pak doplním jen koprem, případně hráškem a zálivkou z rozmačkaného avokáda se špetkou soli, pepře a citronové šťávy s olivovým olejem.

Zrovna u bramborového salátu ráda experimentuji, už přemýšlím, co vyzkouším letos. Výslednou podobu však ladím až pár dní před Štědrým dnem. Salát pak nechám hezky uležet.‘

Chili Ta Thuy 

‚Já miluji bramborový salát, takže i letos ho udělám, protože naše rodina slaví české Vánoce. Připravím ale trochu moderní odlehčenou verzi. Bude obsahovat ingredience, které najdeme v tom tradičním, například brambory, vajíčka, okurka, mrkev, ale přidám tam karamelizovaný květák na másle a místo syrové cibule nakládanou červenou cibuli, která je jemnější, a navíc salátu dodá krásný barevný kontrast.'

,Navrch přijdou opečené vlašské ořechy, které přidají salátu nějakou křupavou strukturu. Dresing udělám z majonézy se zakysanou smetanou, hořčicí, bylinkami a špetkou medu. A zvlášť pro sebe si přidám i jalapeño papričky a chilli, protože svůj salát mám ráda lehce pikantní.‘

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit