Gourmet Brno a Gourmet Jižní Morava zveřejnili průvodce, které představují ty nejlepší gastro provozy v Brně a v celém jihomoravském regionu pro rok 2024. Na top seznamu je 63 podniků z Brna a 54 podniků z Jihomoravského kraje.
Do osmého ročníku vstoupil Gourmet Brno, pošesté se vyhlašoval jeho mladší sourozenec Gourmet Jižní Morava. Díky oběma mohou nyní lidé cestovat za zážitkem a skvělou gastronomií napříč jihomoravským regionem, průvodci jim poradí, kde si dopřát vynikající jídlo, víno, kávu nebo pivo. Gourmet Brno obsahuje 63 podniků z Brna, Gourmet Jižní Morava zahrnuje 54 podniků napříč jižní Moravou.
Gastronomická scéna v Brně vzkvétá
„Gourmet Brno neustále roste, letos máme oproti loňsku ještě o dva podniky více a přibyly také nové lokality, které se v průvodci zatím neobjevily. Je vidět, že brněnská gastronomie vzkvétá a my jsme rádi, že můžeme být u toho! “ uvedla Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO, tvůrce konceptu Gourmet Brno.
Nejlepší brněnské podniky zastupují následující kategorie: RESTAURACE A BISTRA, CUKRÁRNY, KAVÁRNY, PIVNICE, BARY, VINÁRNY. Mezi restauracemi a bistry v cenové hladině nad 500 Kč vyhrál Kohout NA VÍNĚ, v cenové hladině pod 500 Kč pak Bratrs bistro, cukrárny opanuje již tři roky po sobě Sorry, pečeme jinak, poprvé mezi kavárnami vyhrála Industra Coffee, vítězem pivnic je jako loni Pivovarský dům Poupě, svou první cenu získal mezi bary Nový Whiskáč a nejlepší vinárnou byla vyhlášena Kaple winebar. Sedmá kategorie S SEBOU zůstala pro svou různorodost bez hodnocení.
Vyhlášení vítězů na jižní Moravě
Na jižní Moravě byl nejlepší restaurací vyhlášen Kounický dvůr v Dolních Kounicích, nejlépe hodnoceným bistrem se stala Panelka Luleč, nejlepším pivovarem je stejně jako loni Pivovar Lednice, mezi kavárnami zvítězil Lístek.kafé v Rajhradě a mezi vinaři se dostal do popředí Knoll: Na kávu & pohárek z Lednice. Bez rozlišení vítěze pak Gourmet Jižní Morava přináší tipy na malé gastro zastávky. Top tipem pak stejně jako v předchozích letech zůstává Restaurant Essens v Hraničním zámečku v Hlohovci.
Utajení hodnotitelé
Do obou průvodců se dostaly provozy, které vstoupily do hodnocení na základě návrhů veřejnosti i odborníků a dokázaly se v nejlepším světle prezentovat utajeným hodnotitelům. Mezi těmi byla i zástupkyně časopisu Apetit, která posuzovala podniky v kategorii RESTAURACE A BISTRA. „Kohout NA VÍNĚ patřil mezi mé favority a jeho vítězství je naprosto zasloužené. Jídlo i pití bylo ohromující, profesionální a příjemná obsluha, jako bonus k tomu všemu inspirativní prostředí. Když si chcete udělat radost, sem rozhodně zajděte,“ říká editorka časopisu Apetit Eva Tichá.
Na jižní Moravě se letos mezi hodnotitele přidali i trojnásobní vítězové gastroprovozů z předchozích let. Na průzkum se vydali manželé Válkovi z vinařství Válka v Nosislavi a také Veronika Morávková, která stojí za úspěšnou kavárnou Dvorek Bořetice. „Za tuto příležitost jsme hrozně vděční. Byla to pro nás skvělá zkušenost zkusit si být na druhé straně. Hodně nám to dalo a načerpali jsme i nějakou tu inspiraci a zase nás to nakoplo,“ říká vinař Vojtěch Válka.
Unikátní vizuální zpracování a design průvodců
Oba průvodci si i letos zachovávají svébytné vizuální zpracování. Gourmet Brno letos přináší mírně fantastický motiv plný tajemství a symboliky. V jeho obsahu se objevuje motiv lišky Bystroušky, neboť letos uplynulo 100 let od prvního uvedení opery Leoše Janáčka, která byla napsána podle pohádky Rudolfa Těsnohlídka. Tento prvek zároveň odkazuje na další významné jubileum letošního roku – 100 let od umístění prvního vánočního stromu na náměstí Svobody, jehož iniciátorem byl právě Těsnohlídek.
Grafický design brněnskému průvodci připravil fotograf KIVA a grafická designérka Barbara Zemčík. Gourmet Jižní Morava se nese v duchu tradic a lidové kultury. Fotograf Roman Franc zachytil typické jihomoravské subkultury, jako jsou muzikanti, hasiči, cyklisti, myslivci i duchovní. „Přemýšlel jsem, čím tu naši Moravu nejlépe přiblížit a napadla mě klasická venkovská uskupení, s nimiž se každý snadno identifikuje. Navíc mám rád, když jsou fotografie jednoduché a dokážou mluvit samy za sebe,“ uvedl ke svému konceptu autor fotografií Roman Franc.
Kde najít průvodce Gourmet 2024
Průvodce Gourmet Brno 2024 a Gourmet Jižní Morava 2024 si mohou zájemci prolistovat na webových stránkách www.gourmetbrno.cz a www.gourmetjiznimorava.cz, nebo jej naleznou v zařazených podnicích či v informačních centrech. Brožury jsou k dispozici zdarma a kromě češtiny jsou dostupné také v angličtině a němčině.
Zdroj: Gourmet Brno a Gourmet Jižní Morava, pro Apetit Online redaktorka časopisu Apetit Eva Tichá