0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bývalý šéfkuchař královské rodiny prozradil, co jedí o Vánocích. S královnou měl na Štědrý den hezkou tradici

Královna Alžběta
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Fascinace lidí britskou královskou rodinou nezná hranic, zvlášť po úspěšném seriálu Koruna, který odhalil, že i urození jsou jen lidské bytosti. Zajímá vás, co královská rodina jí na Štědrý den? Mají podobnou sváteční hostinu jako zbytek Británie nebo si pochutnávají jen na nejvybranějších a nejdražších lahůdkách?

Bývalý královský šéfkuchař Darren McGrady prozradil, co si královská rodina na Štědrý den a na Boží hod dopřává. Díky němu víme, na čem si pochutnávala Alžběta II. i princ William a vévodkyně Kate, jejich děti a celá královská rodina.

Přípitek s královnou

Na Štědrý den (Christmas Eve 24.12.) si královská rodina nechává k večeři servírovat 15 až 20 jídel, včetně různých druhů pečeného masa, mořských plodů a vařené zeleniny.

  • Těsně před vánoční večeří přichází hlavní kuchař do jídelny a naporcuje žebírka, krocana nebo šunku. Když ještě žila královna, podala mu po tomto úkonu sklenku whisky a připili si. 
  • Mezi oblíbená jídla královské rodiny patří krevety, hovězí po burgundsku, růžičková kapusta s cibulí a slaninou, Bubble and Squeak (bublání a pískání) a jemné datlové pečivo.

Vánoční ráno

Na Boží hod (Christmas day 25.12.) ráno si královská rodina rozbalí dárky a před odchodem do kostela na mši si pochutnává na vydatné snídani složené z vajec, slaniny a klobásek. Když se vrátí z kostela, je čas na hlavní vánoční jídlo.

Krocanem s nádivkou menu nekončí

Královna si k obědu vždy dopřávala pečeného krocana s nádivkou, ve které bychom našli šalvěj, cibuli, růžičkovou kapustu, kaštany, petržel a mrkev.

  • Nádivka se musela obejít bez česneku, protože to je jedna z mála potravin, kterou královna neměla ráda.
  • Přílohou je obvykle bramborová kaše.
  • Součástí oběda je salát s krevetami nebo humrem.

Vánoční pudink a Yule log nesmí chybět

Kromě vánočního pudinku s brandy omáčkou si královská rodina později během dne vychutnává slavnostní odpolední čaj.

  • Královninou oblíbenou sladkostí byla čokoládová vánoční roláda Bûche de Noël (nebo Yule log) původem z Francie.
  • Smotaný promazaný nadýchaný korpus má symbolizovat vánoční poleno, což je stará pohanská tradice, kdy špalek nejprve prošel rituálem, pak byl vhozen do ohně, lilo se na něj víno a pokládalo ovoce. 
  • Po spálení se uhlíky schovaly, věřilo se totiž, že mají magickou ochrannou moc.

Jaké to je pracovat pro královskou rodinu o Vánocích? 

Šéfkuchař Darren McGrady nastoupil do kuchyně královské rodiny v roce 1982 a postupně se vypracoval až na pozici vrchního šéfkuchaře královny Alžběty II. a prince Philipa – tuto práci vykonával do roku 1998.

O svátečním období stráveném v Buckinghamském paláci Darren řekl: ‚O Vánocích jsme se střídali. Pokud jsem chtěl slavit Vánoce se svou rodinou, museli jsme je slavit před 22. prosincem. Od 22. do Nového roku jsem byl v královské kuchyni.‘ Královská rodina mu však odloučení od jeho rodiny prý bohatě vynahradila.

Zdroj info: BBC, The Guardian, Hello, Delish

Související články

Autor: Redakce

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč