Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Céline Dion miluje libanonskou kuchyni: Máme recepty na její oblíbená jídla

Celine Dion
ZDROJ: Getty Images, Apetit
sdílet:

„Lidé si myslí, že hladovím, že nejím, že pořád cvičím. Není to pravda,“  řekla už v roce 2009 populární kanadsko-francouzská zpěvačka Céline Dion, která v současnosti bohužel stále bojuje se syndromem ztuhlosti, kvůli němuž přestala vystupovat. Štíhlost má v genech, ale jinak je velká gurmánka. Ujíždí na sendvičích s arašídovým máslem a džemem a nepohrdne hranolkami ani hot dogem. Objevte její jídelníček včetně dvou oblíbených receptů.

Céline pro The Hollywood Reporter prozradila, že ráno začíná po francouzsku – ke snídani si totiž každý den dává croissant a kávu, konkrétně espresso. Co se týče svačin, mezi jídly zahání hlad čerstvým ovocem jako je ananas, meloun a třešně, ale dbá především na to, aby bylo sezónní, píše TheThings.

  • Simple Healthy Living uvádí, že zpěvačka má ráda francouzskou kuchyni, takže k obědu má často bagetu nebo salát. Na franouzské vlně se neslo i pohoštění, na kterém si pochutnala během rozhovoru pro Vanity Fair. Na jejím menu nechyběla květáková polévka vichyssoise a quiche se salátem. Pouze dezert byl ve znamení Itálie – Céline totiž jako sladkou tečku zvolila zabaglione s lesním ovocem a kávu.
  • K večeři si dává cokoliv od americké přes francouzskou po italskou nebo libanonskou kuchyni, kterou má velmi ráda i proto, že její zesnulý manžel René Angélil měl syrské a libanonské kořeny. V rozhovoru pro CBS Mornings prozradila, že z libanonské kuchyně jí chutná především hummus a baba ganuš. A dalším jejím oblíbeným libanonským předkrmem jsou masové koláčky sfiha.

Masové koláčky sfiha se smaženým květákem podle Céline

Její recept na masové koláčky, které podle Good Housekeeping také ráda připravuje jako pohoštění na večírky, se objevil v kuchařce Today's Kitchen z roku 2005 obsahující recepty od šéfkuchařů a celebrit, co se objevili v americké ranní show Today na stanici NBC. Konkrétně jde o arabskou specialitu zvanou sfiha, což v překladu doslova znamená „maso na těstě“, jejíž historie sahá až do 15. století, kdy se poprvé objevila na území dnešního Libanonu, uvádí TasteAtlas. Sfiha obvykle obsahuje mleté jehněčí maso, cibuli, rajčata, koření, olivový olej a jogurt. A jak koláčky připravuje Céline?

Suroviny:

  • 230 g hotové listové těsto
  • 450 g mletého telecího masa
  • 1 středně velká cibule (nakrájená nadrobno)
  • ¼ šálku bílého jogurtu
  • 2 lžíce pražených piniových oříšků
  • 1 vejce
  • Sůl podle chuti
  • Arabské koření podle chuti (jemně mletý bílý a černý pepř, kardamom, muškátový oříšek, nové koření, hřebíček a skořice) – můžete nahradit kořenicí směsí Baharat
  • 2 ks květáku (rozděleného na růžičky)
  • rostlinný olej ke smažení
  1. Troubu rozehřejte na 220 °C. Z listového těsta vykrojte kolečka o průměru zhruba 7,5 cm a jejich okraje splácněte, ale střed nechte silnější. Všechny ingredience na náplň (maso, cibule, jogurt, piniové oříšky, vejce, sůl a koření) rukama promíchejte a směs rozetřete na jednotlivá kolečka – okraje (asi půl centimetru) nechte volné.
  2. Koláčky položte na vymazaný plech a pečte 7 až 10 minut na spodní mřížce. Poté plech přesuňte na horní mřížku a pečte dalších 5 minut.
  3. Rozehřejte olej na pánvi a osmažte růžičky květáku dozlatova. Poté je přesuňte na papírovou utěrku, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Následně je osolte a ochuťte arabským kořením.

Další recept, tentokrát na zpěvaččino oblíbené jídlo z dětství, se objevil v kuchařce Loukoumi's Celebrity Cookbook. Jedná se o vinné listy s náplní na bázi rýže a jehněčího masa. Pojďte zjistit, jak na ně.

Suroviny:

  • 50 ks vinných listů
  • 1 lžička najemno nasekaného česneku
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • ¼ šálku vody

Na náplň:

  • ½ šálku dlouhozrnné rýže
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 1 středně velká cibule (nakrájená nadrobno)
  • ½ kg mletého jehněčího masa
  • ¼ šálku petrželky (najemno nasekané)
  • 2 lžíce čerstvé máty (najemno nasekané)
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • 1 vejce
  • Sůl
  • Arabské koření (viz jako předchozí recept)
  1. Vinné listy ponořte do vroucí vody ve velké míse a nechte je 20 minut stát. Poté je slijte, nechte okapat a přesuňte je na čistou utěrku. Všechny polámané listy odložte stranou (později je využijete).
  2. Rýži vařte 5 minut a přebytečnou vodu slijte.
  3. Na nepřilnavé pánvi asi 10 minut smažte cibuli. Přidejte jehněčí maso a pečlivě ho osmahněte. Vypněte plamen, přidejte rýži, všechny ostatní suroviny na náplň a pečlivě promíchejte.
  4. Rozložte 30 vinných listů na čistou pracovní plochu a odřízněte konce každého listu. Na každý list dejte jednu lžíci náplně a pečlivě je srolujte do uzavřených „balíčků“.
  5. Dno velkého hrnce pokryjte 10 vinnými listy (můžete použít ty zlomené, ale i celé). Vložte 30 „vinných balíčků“ do hrnce, přidejte olej, česnek, citronovou šťávu a vodu. Přikryjte „balíčky“ zbývajícími 10 vinnými listy a nahoru položte talíř, abyste vše zajistili. Rychle přiveďte k varu, pak snižte teplotu a přikryté vařte asi 50 minut. Odklopte a nechte chvíli stát, aby pokrm získal pokojovou teplotu.

Céline doporučuje plněné vinné listy podávat se sezamovou pastou tahini.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...