Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Češi vepřové umí! Český tým získal na prestižní mezinárodní soutěži cenu za nejlepší vepřový chod

Český tým
ZDROJ: Se svolením Radka Davida
sdílet:

Český kulinářský tým dosáhl významného úspěchu na jedné z nejprestižnějších gastronomických soutěží na světě International Catering Cup (ICC). Tým ve složení Martin Staněk, Radek David, Honza Horký a Petr Hajný získal cenu za nejlepší vepřový chod a celkově skončil na skvělém 5. místě.

Příprava na soutěž byla pro český tým náročným procesem. Tréninky probíhaly intenzivně po dobu jednoho roku a zahrnovaly detailní ladění receptů, prezentací a logistiky. „Každý trénink nás posunul dál. Byly chvíle, kdy jsme řešili napjaté situace, ale vždy jsme nalezli nejlepší řešení a to se odrazilo na úpravě, textuře i chuti našich pokrmů,“  uvedl Martin Staněk.

Letošní zadání a úspěch českého týmu

Soutěžící museli připravit menu zahrnující teplé a studené předkrmy, polévku, dva hlavní chody a dezerty. Součástí hodnocení byla jak degustace pro porotu, tak precizní vystavení pokrmů na bufet. Český tým zaujal porotu mimo jiné svou ICC polévkou s kuřecím masem, tygřími krevetami a telecím brzlíkem zapečenou pod listovým těstem. Největší ocenění pak přišlo za nejlepší vepřový chod, který tvořila plněná vepřová krkovice a nožička se třemi zeleninovými přílohami.

Celkově český tým obsadil pátou příčku, což potvrzuje vysokou úroveň české gastronomie na světové scéně. „Jsem nesmírně hrdý na naši práci a na to, co jsme společně dokázali. Tato zkušenost nás posunula nejen jako profesionály, ale i jako tým,“  řekl Honza Horký.

O International Catering Cup

International Catering Cup patří mezi nejvýznamnější gastronomické soutěže na světě a je obdobou legendárního Bocuse d’Or. Koná se každé dva roky v Lyonu a láká elitní šéfkuchaře, cukráře a gastronomické osobnosti z celého světa. Soutěž probíhá v rámci prestižní výstavy Sirha a příprava na ni vyžaduje maximální odhodlání, kreativitu a preciznost.

Český tým má za sebou na této prestižní soutěži úctyhodnou historii. Během svých sedmi účastí dokázal třikrát získat ocenění za nejlepší vepřový chod a v roce 2023 dosáhl v celkovém hodnocení na skvělé třetí místo, což svědčí o vysoké úrovni jejich kulinářských dovedností a precizní přípravě. Jakým menu zaujal porotu letos?

Předkrmy:

  • Teplý předkrm: Bao plněné kuřecím masem, tygří krevetou a telecím brzlíkem se champagne espumou
  • Studený předkrm: Vejce a chorizo se champagne želé

Hlavní chody:

  • ICC polévka s kuřecím masem, tygří krevetou a telecím brzlíkem zapečená pod listovým těstem
  • Plněné celé kuře, plněné prso a plněné stehno se choufroid
  • Plněná vepřová krkovice a nožička se třemi zeleninovými přílohami

Dezerty:

  • Dort: Kombinace čokoláda a vanilka
  • Travel cake: Ořechy, sušené ovoce a čokoláda
  • Palačinka plněná čokoládovým soufflé

A kdo patří do týmu Česká republika?

  • Martin Staněk: Creative & Development Chef Cibule Bistro a Perfect Chefs
  • Radek David: Kreativní šéfkuchař Vinograf a gastronomický konzultant
  • Jan Horký: Gastronomický konzultant
  • Petr Hajný: Šéfkuchař, spolumajitel ZAS A ZNOVA, DI NUOVO, PIVOVAR ŘÍMSKÁ

Zdroj: Radek David

Skryt pre seznam

Související články

Související recepty

Autor: anita.ponesova

Apetit magazín