Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

České vegetariánské kuchařky ze začátku 20. století. Strava bez masa i alkoholu!

stará kuchařská kniha
ZDROJ: detmold / Pixabay
sdílet:

Pokud jste doteď žili v přesvědčení, že vegetariánství je výdobytkem posledních desetiletí, možná budete překvapeni. S kuchařskými knihami zaměřenými na vegetariánství se česky mluvící obyvatelé mohli setkat daleko dříve.

První česká vegetariánská kuchařka

Kuchařka s podtitulem „sbírka vyzkoušených předpisů k přípravě chutných a zdravých pokrmů bez masa“ vyšla roku 1909.

Autorkou je Ludmila Barthová, redaktorka časopisu Nová kultura o zdravém životním stylu, jehož vydavatelem byl její manžel, lékař Jaroslav Barth. Manželé společně propagovali vegetariánství a byli odpůrci konzumace alkoholu.

  • Vegetariánskou stravu, v knize označovanou jako „vegetářskou“, charakterizují jako stravu bez masa, alkoholu (zakazují ho i jako ingredienci při přípravě pokrmů) a s významným omezením soli.
  • Zdravým lidem tento způsob stravování doporučují pouze ve formě 6–⁠8 týdnů dlouhého půstu, nemocní by se takto měli stravovat pořád.

Kuchařka obsahuje 95 receptů na různé pokrmy ze zeleniny a luštěnin. V receptech se objevují ingredience jako akátové květy, artyčoky nebo pampelišky. Z dnešního pohledu by mnoho receptů v měřítku nutričně vyvážené stravy neobstálo. Nadužívá se v nich mouka, cukr a metoda smažení.

Zčásti vegetariánská Mladá hospodyňka

V roce 1913 vydala Anna Drůbková kuchařskou knihu Mladá hospodyňka, která obsahuje vegetariánskou část. Napsala ji dcera autorky, Lidka Drůbková.

  • S předchůdkyní Ludmilou Barthovou se shoduje, že vegetariánská strava nesmí obsahovat maso, alkohol a přílišné solení.
  • Přidává ale další zákazy, a to pití čaje i kávy, což více připomíná dietu při onemocnění jater než vegetariánskou stravu.

Náhražky masa (ovesná krupice či vločky) jsou zde označovány jako „masotiny“ a v receptech se pracuje s tehdy netradičními surovinami. Například s tapiokou či kokosovým máslem.

Válečné kuchařky řešily nedostatek surovin a cenu

Za 1. světové války se kromě mouky, tuků nebo cukru stalo nedostatkovým zbožím i maso, takže vznikaly kuchařky, které s tímto problémem pracovaly. Etický nebo zdravotní aspekt se v nich příliš neřešil, cílem bylo vytvořit recepty na levná jídla, která si mohly připravit i ty nejchudší vrstvy. Šlo o tyto kuchařky:

  • Úsporná válečná kuchařka Anuše Kejřové (1914-15)
  • Válečná kuchařka Marie Součkové (1915)
  • Levná lidová kuchařka prostá masa (vegetariánská) Marie Sezemské (1916).

Méně zarputilá polovegetariánská kuchařka

Aby vyhověla prosbám čtenářů, kteří toužili po receptech na zeleninová jídla, vydala Anuše Kejřová v roce 1925 knihu Zdravotní polovegetariánská kuchařka. Spoluautorem byl MUDr. František Kuthan, který vypracoval kapitolu o rostlinné a živočišné stravě a jejich benefitech.

  • Uvádí zde, že plnohodnotná strava se skládá z bílkovin, uhlohydrátů a tuků a žádná z těchto složek by neměla v jídelníčku chybět, proto striktně bezmasou stravu nedoporučuje.
  • Sama Kejřová také věřila, že absence veškerého masa není pro tělo přínosem, ale spíše šokem, proto je ve většině receptů zahrnuto i maso. 
  • Tzv. polovegetariánské recepty v podání Kejřové by se daly popsat jako pokrmy obsahující více zeleniny. Díky tomu jsou lépe stravitelné a bohatší na vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky.

V kuchařce je ale i několik zcela bezmasých receptů. Ty vytvořil druhý spoluautor knihy J. Kettner, bývalý šéfkuchař drážďanského vegetariánského sanatoria.

Dnes je častým důvodem k vegetariánství nesouhlas se zabíjením zvířat, uvědomování si environmentálních problémů spojených s chovem zvířat a konzumací masa, zatímco na počátku 20. století to byla zejména snaha o zdravější životní styl. Někdy šlo o ekonomickou stránku, strava bez masa byla zkrátka levnější.

Téměř zapomenuté recepty
ZDROJ: Grada

Redakční tipy:

  • Některé recepty, které jsou uvedené v kuchařkách z počátku 20. století by se daly zařadit do kategorie „téměř zapomenuté“. A nejen ty. Prachem zapadaly i mnohé recepty našich babiček. Právě takové najdete v kuchařce s názvem Téměř zapomenuté recepty, kterou vydalo nakladatelství Grada. Autorka Michaela Smolová sesbírala recepty ze starých zápisníků po svých babičkách a mamince a ze zažloutlých kuchařských knih a upravila je tak, abyste si je mohli upéct i dnes.
     
  • Pokud hledáte nápady na vegetariánské pokrmy, sáhněte po Vegetariánská kuchařce z Edice Apetit. Najdete v ní víc než 150 vegetariánských a veganských receptů, které jsme připravili a uvařili v redakční kuchyni časopisu Apetit.

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech
  • Zajímavosti

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč