České vegetariánské kuchařky ze začátku 20. století. Strava bez masa i alkoholu!

stará kuchařská kniha
ZDROJ: detmold / Pixabay
sdílet:

Pokud jste doteď žili v přesvědčení, že vegetariánství je výdobytkem posledních desetiletí, možná budete překvapeni. S kuchařskými knihami zaměřenými na vegetariánství se česky mluvící obyvatelé mohli setkat daleko dříve.

První česká vegetariánská kuchařka

Kuchařka s podtitulem „sbírka vyzkoušených předpisů k přípravě chutných a zdravých pokrmů bez masa“ vyšla roku 1909.

Autorkou je Ludmila Barthová, redaktorka časopisu Nová kultura o zdravém životním stylu, jehož vydavatelem byl její manžel, lékař Jaroslav Barth. Manželé společně propagovali vegetariánství a byli odpůrci konzumace alkoholu.

  • Vegetariánskou stravu, v knize označovanou jako „vegetářskou“, charakterizují jako stravu bez masa, alkoholu (zakazují ho i jako ingredienci při přípravě pokrmů) a s významným omezením soli.
  • Zdravým lidem tento způsob stravování doporučují pouze ve formě 6–⁠8 týdnů dlouhého půstu, nemocní by se takto měli stravovat pořád.

Vegetariánské koule v rajčatové omáčce

Vegetariánské koule v rajčatové omáčce

Více

Kuchařka obsahuje 95 receptů na různé pokrmy ze zeleniny a luštěnin. V receptech se objevují ingredience jako akátové květy, artyčoky nebo pampelišky. Z dnešního pohledu by mnoho receptů v měřítku nutričně vyvážené stravy neobstálo. Nadužívá se v nich mouka, cukr a metoda smažení.

Zčásti vegetariánská Mladá hospodyňka

V roce 1913 vydala Anna Drůbková kuchařskou knihu Mladá hospodyňka, která obsahuje vegetariánskou část. Napsala ji dcera autorky, Lidka Drůbková.

  • S předchůdkyní Ludmilou Barthovou se shoduje, že vegetariánská strava nesmí obsahovat maso, alkohol a přílišné solení.
  • Přidává ale další zákazy, a to pití čaje i kávy, což více připomíná dietu při onemocnění jater než vegetariánskou stravu.

Náhražky masa (ovesná krupice či vločky) jsou zde označovány jako „masotiny“ a v receptech se pracuje s tehdy netradičními surovinami. Například s tapiokou či kokosovým máslem.

Válečné kuchařky řešily nedostatek surovin a cenu

Za 1. světové války se kromě mouky, tuků nebo cukru stalo nedostatkovým zbožím i maso, takže vznikaly kuchařky, které s tímto problémem pracovaly. Etický nebo zdravotní aspekt se v nich příliš neřešil, cílem bylo vytvořit recepty na levná jídla, která si mohly připravit i ty nejchudší vrstvy. Šlo o tyto kuchařky:

  • Úsporná válečná kuchařka Anuše Kejřové (1914-15)
  • Válečná kuchařka Marie Součkové (1915)
  • Levná lidová kuchařka prostá masa (vegetariánská) Marie Sezemské (1916).

Anuše Kejřová žačky nenechala ochutnávat zadarmo. Legendární kuchařky psala s ohledem na rozpočet

Anuše Kejřová žačky nenechala ochutnávat zadarmo. Legendární kuchařky psala s ohledem na rozpočet

Více

Méně zarputilá polovegetariánská kuchařka

Aby vyhověla prosbám čtenářů, kteří toužili po receptech na zeleninová jídla, vydala Anuše Kejřová v roce 1925 knihu Zdravotní polovegetariánská kuchařka. Spoluautorem byl MUDr. František Kuthan, který vypracoval kapitolu o rostlinné a živočišné stravě a jejich benefitech.

  • Uvádí zde, že plnohodnotná strava se skládá z bílkovin, uhlohydrátů a tuků a žádná z těchto složek by neměla v jídelníčku chybět, proto striktně bezmasou stravu nedoporučuje.
  • Sama Kejřová také věřila, že absence veškerého masa není pro tělo přínosem, ale spíše šokem, proto je ve většině receptů zahrnuto i maso. 
  • Tzv. polovegetariánské recepty v podání Kejřové by se daly popsat jako pokrmy obsahující více zeleniny. Díky tomu jsou lépe stravitelné a bohatší na vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky.

Luštěninové saláty 30x jinak

Luštěninové saláty 30x jinak

Více

V kuchařce je ale i několik zcela bezmasých receptů. Ty vytvořil druhý spoluautor knihy J. Kettner, bývalý šéfkuchař drážďanského vegetariánského sanatoria.

Dnes je častým důvodem k vegetariánství nesouhlas se zabíjením zvířat, uvědomování si environmentálních problémů spojených s chovem zvířat a konzumací masa, zatímco na počátku 20. století to byla zejména snaha o zdravější životní styl. Někdy šlo o ekonomickou stránku, strava bez masa byla zkrátka levnější.

Téměř zapomenuté recepty
ZDROJ: Grada

Redakční tipy:

  • Některé recepty, které jsou uvedené v kuchařkách z počátku 20. století by se daly zařadit do kategorie „téměř zapomenuté“. A nejen ty. Prachem zapadaly i mnohé recepty našich babiček. Právě takové najdete v kuchařce s názvem Téměř zapomenuté recepty, kterou vydalo nakladatelství Grada. Autorka Michaela Smolová sesbírala recepty ze starých zápisníků po svých babičkách a mamince a ze zažloutlých kuchařských knih a upravila je tak, abyste si je mohli upéct i dnes.
     
  • Pokud hledáte nápady na vegetariánské pokrmy, sáhněte po Vegetariánská kuchařce z Edice Apetit. Najdete v ní víc než 150 vegetariánských a veganských receptů, které jsme připravili a uvařili v redakční kuchyni časopisu Apetit.

Související články

10 tipů na vegetariánská jídla z české kuchyně
  • Lidé a jídlo

10 tipů na vegetariánská jídla z české kuchyně

Česká kuchyně je spíše „masová“ a vegetariánská jídla v menu tradičních českých podniků stále často tvoří hlavně smažený sýr. Bezmasých jídel nabízí česká kuchyně však mnohem více. Pojďte se s námi podívat na deset nejlepších českých...
Tofu, seitan a tempeh. Poznejte 3 vegetariánské zdroje bílkovin
  • Novinky a zajímavosti

Tofu, seitan a tempeh. Poznejte 3 vegetariánské zdroje bílkovin

Suroviny, které chceme představit, budou k užitku všem, kteří chtějí hledají alternativní zdroje bílkovin než jen maso. Tofu, seitan a tempeh jsou ideální pro vegany i vegetariány. Všichni si však těmito produkty můžeme zpestřit jídelníček...
Autor: Zorka Švarcová

Obchod Apetit