Fiesta Gin od destilerie Garage22 získal zlatou medaili v prestižní soutěži Wine & Spirit Competition. Porota ho ocenila 98 body ze 100. Proto jsme se zakladatele palírny Martina Přibíka zeptali, v čem je gin výjimečný a co stojí za jeho výjimečnou chutí.
Co vám soutěž dala?
Do soutěží, a hlavně těch renomovaných, se hlásí obrovské množství ginů ze všech koutů světa. Nejde nám o to být vítěz, ale srovnat naši práci s velkými i menšími destileriemi ve světě. Cenná je i zpětná vazba, se kterou můžeme pak pracovat a gin ještě vylepšit. Každopádně vysoké bodové ohodnocení a pochvala od poroty potěší.
Soutěžili jste v kategorii contemporary gin, co to vlastně znamená?
Contemporary neboli moderní gin je nový styl ve výrobě ginů, kde dominanci už nemá jalovec, ale převládají jiné suroviny. Můžou to být svěží citrusy, jedlé květy nebo taky jalapeňo papričky jako u Fiesta ginu. V případě ginů se meze nekladou a nový styl otevírá další možnosti pro destilerie se projevit v kreativitě.
Co vás inspirovalo právě při tvorbě Fiesty?
Naše kolegyně Veronika byla na svatební cestě v Mexiku, kde samozřejmě ochutnávala místní kuchyň. Mexické chutě jí tak utkvěly v paměti, že přišla s myšlenkou vytvořit touto zemí inspirovaný gin za použití limetové kůry, jalapeňo papriček a čerstvého koriandru. Říkáme, že je to takové taco v lahvi.
Jak dlouho jste si hráli s recepturou, než to bylo ono?
Vytvořit recepturu nám samozřejmě chvíli zabralo, hlavně doladění poměrů. Unikátní je právě kombinace surovin, kterou nikdo jiný nedělá.
Jak moc štiplavá Fiesta je?
Papričky při destilaci neuvolňují kapsaicin, který způsobuje pálivost, takže dostaneme jenom chuť a vůni. Po destilaci přidáváme do finálního výrobku infuzi z papriček v malém množství, aby si na svoje přišli i milovníci lehce pikantní chuti.
Na jaké drinky se Fiesta hodí nejvíce?
Samozřejmě na klasickou Margaritu, ale skvělý je i twist na koktejl Paloma s grepovou sodou.
Zdroj: časopis Apetit, Garage22