Nová registrace Zapomenuté heslo

Čeští cukráři testovali 15 dubajských čokolád: Krásné obaly zklamání nepřebily

11. 5. 2025
Testování dubajské čokolády
Helena Fléglová
Dubajská čokoláda FIX Helena Fléglová s čokoládou FIX Dubajská čokoláda Choco Zen Dalších
10 fotek

Když cukrářka Helena Fléglová přivezla z Dubaje patnáct tamních čokolád, čekala se exkurze do světa orientálního luxusu a neotřelých chutí. Výsledek? Porota složená z chocolatiéra Jakuba Vobořila, cukrářek Heleny Fléglové a Karolíny Hávové a redaktorky časopisu Apetit Kateřiny Kočičkové zůstala v rozpacích. Skoro nic z očekávané pompéznosti se nekonalo – a čokoládová realita byla výrazně méně sladká, než by si kdo přál.

Sladké zklamání z města zlata

Helena Fléglová, která má v portfoliu vlastní dubajskou čokoládu, chtěla zjistit, jak chutnají dubajské čokolády přímo z Emirátů, které se na sociálních sítích často vyzdvihují jako ty nejlepší. V Dubaji nakoupila patnáct čokolád od různých výrobců. Do testu zařadila i tzv. originální dubajskou čokoládu od vyhlášené značky FIX Dessert Chocolatier, která se stala virálním hitem sociálních sítí.

Nečekala jsem, že se mezi vzorky nenajde ani jedna, která by nás řemeslně opravdu nadchla,“ přiznává Helena Fléglová po ochutnávce. Výsledky testu byly nekompromisní: jediná čokoláda, která u porotců alespoň chuťově uspěla, byla právě ta od FIX. Jenže i u ní se v mnoha ohledech ukázalo, že k dokonalosti má stále daleko.

Podívejte se na video z testování dubajských čokolád

Chybějící tahini, mdlé pistácie a otisky prstů

Chocolatier Jakub Vobořil nešetřil kritikou: „Očekával bych, že v tak technologicky vyspělé oblasti bude práce s čokoládou bez problémů, myslím tím především teploty a vlhkost. Bohužel tomu tak není a často byl i problém v temperaci a pravděpodobně i ve skladování samotných čokolád.

Nejenže některé tabulky měly na povrchu viditelné otisky prstů, ale u 14 čokolád se nedostavilo ikonické křupnutí, které je znakem kvalitně temperované čokolády. U většiny vzorků byly navíc náplně buď šedivé, nebo nepřirozeně svítivě zelené. A chuťově? Pistácie, které měly dominovat, působily nevýrazně a někdy dokonce zatuchle. A co je v oblasti Blízkého východu téměř neodpustitelné – chyběla sezamová pasta tahini, která je pro místní sladkosti zásadní.

FIX jako jediné světlo na konci

Alespoň jedna čokoláda přece jen zanechala v porotcích dojem – ta od FIX Dessert Chocolatier. „I kdybych nevěděl, že je to FIX, čokoláda by mi chutnala. Nehledě na cenu, která sice není odpovídající, byla opravdu dobrá a nedivím se, že se stala tak virální,“ komentuje Jakub Vobořil. Nevýhodou ovšem je, že tato čokoláda nemá na obalu uvedené složení a barva pistácií je ‚nebezpečně‘ zelená, což poukazuje na obsah přidaných barviv.

Podle porotců sice ani tato čokoláda nesplňovala všechny nároky na perfektní řemeslné zpracování, ale chuťově výrazně převyšovala konkurenci.

‚Kdyby ostatní výrobci upřednostnili kvalitu surovin před efektními obaly, mohla být bilance mnohem příznivější‘, podotýká Kateřina Kočičková.

Zlato v designu, ne v chuti

Co si tedy z testování odnést? Pokud už si v Dubaji čokoládu koupíte, sáhněte po značce FIX, případně dejte šanci menším řemeslným výrobcům spíše než lesklým produktům velkých značek. Úplně nejlépe ale uděláte, když si na „dubajskou“ čokoládu počkáte až domů – v portfoliu předních českých chocolatierů totiž najdete tabulky inspirované Blízkým východem, které jsou precizně zpracované, z kvalitních surovin a cenově často srovnatelné s těmi, co v Dubaji obsahují palmový olej, umělá aromata a otisky prstů.

Sdílet článek

Čokoládové dezerty Dubajská čokoláda

Související články