Nová registrace Zapomenuté heslo

Co je typické chorvatské jídlo? Pljeskavica ani čevapi to nejsou, říká turistická delegátka Lenka

17. 7. 2024
Chorvatské fritule
se souhlasem Lenky Laus/ ImageProfessionals

Na Jadran jezdí Lenka Laus už odmalička. V dětství tam trávila prázdniny, po střední škole se stala delegátkou cestovní kanceláře Vítkovice Tours, dnešní Travel Family. S turisty v ní pracuje dodnes a ve volnu je ještě provází po městě Korčula. Do Chorvatska se zamilovala a našla tam i životního partnera.

Více než 800 kilometrů chorvatského mořského pobřeží v relativní blízkosti od Česka je pro spoustu lidí obrovským lákádlem. Češi Chorvatsko milují, patří k nejoblíbenějším místům, kde tráví dovolenou.

Má nádherné moře, spoustu národních parků, památek UNESCO a také dobrého jídla. Češka Lenka Laus v zemi střídavě žije a pracuje více než dvacet let. Tady je sedm jejích tipů, co na Jadranu ochutnat.

1. Zagorski štrukl

Při cestě autem vás hned za hranicí uvítá hornatá krajina. Oblast Chorvatské Záhoří (Hrvatsko Zagorje) nabízí jídla podobná českým – guláš, slanina, klobásky, pořádají se tu zabijačky.

Pochoutkou jsou zde záhorské bochníky – zagorske štrukle. Můžete je připravit vařené podobně jako plněné těstoviny nebo pečené, kdy se těsto motá do menších bochníčků a plní tvarohem.

Zapékají se naskládané v pánvi zalité máslem a na konec se zalijí smetanou. Dělají se naslano i nasladko. Tuhle delikatesu si určitě dejte, třeba klidně na odpočívadle u dálnice Vukova Gorica v restauraci.

2. Istrijské lanýže

Lanýž (chorvatsky tartuf) je král mezi houbami a houba králů. Tuto jedinečnou delikatesu si oblíbili před čtyřmi tisíci lety již mezopotámští vládci, znali ji staří Řekové a římští císaři, podávala se na francouzském dvoře a nechyběla ani na stolech rakouskouherské šlechty.

Vzácná houba roste jen na několika místech Evropy. Vyskytuje se v určitých regionech Francie, Itálie a chorvatské Istrie, kde jí vyhovuje mírné podnebí, malé teplotní rozdíly a vápenitá půda v listnatých lesích.

  • V Istrii je hlavním místem výskytu lanýžů trojúhelník mezi městy Pazin, Buje a Buzet, především v údolí řeky Mirny a v Motovunských lesích.
  • Rostou pod zemí a hledají je speciálně vycvičení psi. Vrchol sezony nejcennějšího a nejvzácnějšího druhu, lanýže bílého, je v říjnu.

3. Chobotnice na červeném víně

Pokud milujete plody moře, jedním z vyhlášených míst, kam zajet na čerstvé ústřice, je oblast kolem města Ston a jeho přilehlý záliv. Je to gastronomický zážitek.

Čerstvou chobotnici si tu dejte na způsob tzv. ‚peka‘ na červeném víně. Chobotnice se jen osolí, opepří a vloží do nádoby zvané peka spolu se zeleninou, brambory, tymiánem a zalije kvalitním červeným vínem. Přikryje se poklopem a zasype na tři hodiny popelem.

Ze Stonu si nezapomeňte odvézt také stonskou sůl získanou vysušováním mořské vody.

4. Kouzlo olivového oleje

Celé Chorvatsko pěstuje víno a olivy. Místní říkají, že víno je těžce vydřená práce, kdežto oliva je vděčný strom, který nevyžaduje tolik péče. Olivový olej je nejlepší ten za studena lisovaný.

V porovnání s jinými evropskými olivovými velmocemi je chorvatský olej dražší. Chorvaté jej zásadně používají do studené kuchyně. Nic se na něm nesmaží a nevaří.

  • Maso, ryby i zelenina se grilují ‚na sucho‘ a olejem se zalévají až po dokončení v míse. To je hlavní tajemství skvělé chutě grilovaných pokrmů.

5. Když léto střídá zimu

V chladném období je v Chorvatsku typické jíst těžší jídla a jednou z hlavních představitelek je tzv. sarma. Je to mleté maso zamotané do listu kyselého zelí (v odlehčené variantě to může být nekyselý zelený list vína). Když přichází teplejší období, místo kyselyého zelnyého listu se plní mletým masem paprika.

Plněné papriky jsou oblíbeným jídlem na chorvatských stolech. Nedoporučuji však objednávat si je v restauracích v letních měsících, na jejich poctivou přípravu není čas.

  • Pravá plněná paprika se pomalu vaří v rajské omáčce asi tři hodiny a podává se s bramborovým pyré plným másla.

6. Dalmatinska pašticada

Turisté se mě vždy ptají, co je chorvatské národní jídlo. Že je to určitě pljeskavica (placka mletého masa na grilu) nebo čevapi (válečky z mletého masa na grilu). Pokaždé je zklamu, obojí je rychlé letní jídlo pro turisty a pochází z Bosny a Hercegoviny.

Pokud si chcete dát jídlo, které bychom mohli nazvat ‚národní‘, zkuste dalmatinskou pašticadu.

  • Hovězí svíčková se špikuje mrkví a slaninou, naloží minimálně na tři dny do česneku a soli, pak se uvaří silná hovězí omáčka, rozmixuje s cibulí, mrkví a švestkami a dochutí muškátovým oříškem a hřebíčkem. Podává se s malými domácími noky.

7. Odpočinek při kávě

Káva je pro Chorvaty symbolem odpočinku, klidu, siesty. U šálku vydrží sedět hodiny. Nejde přitom o kávu, je to rituál – zajít si do své kavárničky, sednout si, přečíst si noviny, popovídat si se známými, štamgasty, jen tak sedět a koukat. Prostě si na chvíli vydechnout.

Chorvaté také velice rádi jedí sladké – koláče, zákusky, záviny, zmrzlinu a žloutkové krémy. Každá dobrá hospodyňka má vždy něco napečeno.

  • Při zábavách nesmějí chybět prikle nebo fritule či priganice, což jsou smažené kuličky těsta s rozinkami.
  • K létu patří zmrzlina a k rodinným oslavám rožata. To je uvařený žloutkový krém, který se nechá zchladnout a při podávání se zalije likérem z růží. 

Autorkou je Lenka Laus.

Sdílet článek

Cestování Chorvatská kuchyně Balkánská kuchyně
    • Nacomi Next Level vitamín c 15% 30 ml
    • 139 Kč 199 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Pákový kávovar SAGE BES875BSS
    • 12472 Kč 15590 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Apis PICK’N’MIX termoregulační sprej na vlasy SPF15, 150 ml
    • 230 Kč 329 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Hebe Cosmetics Glowing Body Lotion rozjasňující tělový balzám, 150 ml
    • 125 Kč 179 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Gril ETA Vital 1162 90000
    • 1039 Kč 1299 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Bielenda SupremeLab ochranný hydratační a vyživující elixír s komplexem NMF, 50 ml
    • 328 Kč 469 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-250
    • 1279 Kč 1599 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Fresco 0578 90000
    • 5599 Kč 6999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Zmrzlinovač Ariete Party Time Ice Cream ART 643
    • 1199 Kč 1599 Kč
    • -25 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Freezy 1578 90000
    • 6399 Kč 7999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-2114
    • 559 Kč 699 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Ventilátor sloupový Rohnson R-8110 EcoFlow
    • 2399 Kč 2999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Resibo Sun Resibo Sun lehký krém na obličej a tělo SPF50
    • 249 Kč 360 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Ochlazovač vzduchu ETA Frost 2568 90000
    • 1759 Kč 2199 Kč
    • -20 %
    • Koupit

Související články