Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co ochutnat na Tenerife? Otevřete se banánovému vínu, ochutnejte mandlový krém, dejte šanci kozímu masu

Tenerife
ZDROJ: Nikol Pouzar
sdílet:

Tenerife, největší z Kanárských ostrovů, je známý nejen malebnými plážemi se sopečným pískem, ale také bohatou gastronomií. Při návštěvě tohoto ostrova se připravte na gurmánské zážitky. Ochutnejte sancocho, dejte si Papas Arrugadas a dejte šanci kozímu masu. 

Tradiční kanárská kuchyně

Na Tenerife nehledejte žádná složitá jídla. Kanárská kuchyně je známá svou jednoduchostí, která je však plná autentických místních chutí. Čerstvé ryby, zelenina, ovoce a výborné místní víno vás budou lákat doslova na každém rohu.

  • Nenechte se zmást přítomností fastfoodů a turistických stánků nabízejících pizzu. Dejte přednost místním specialitám, nebudete litovat.

Papas arrugadas a mojo

Jedním z nejznámějších pokrmů, který si na Tenerife musíte vychutnat, je Papas Arrugadasmalé, vrásčité brambory vařené ve slané (dříve mořské) vodě a podávané s omáčkami Mojo.

Existují dva hlavní druhy mojo: zelený (s koriandrem a česnekem) a červený (s paprikou a chilli).

Podávají se jako předkrm i jako příloha ke grilovaným masům. Ačkoliv vám možná chvíli potrvá jim přijít na chuť, při příští návštěvě restaurace si je objednáte znovu. Jsou totiž návykové.

Krevety nebo polévka?

Jako předkrm si na Tenerife dopřejte rybí polévku. Neklesejte na mysli, pokud vám teď v hlavě proletěla myšlenka na vánočního kapra. Místní rybí polévka se od té české liší na míle. Konkrétně na 4273 km. Najdete v ní krevety, mušle, několik druhů mořských ryb a papriky či rajčata.

Grilované krevety naložené v oleji s česnekem jsou další skvělou volbou předkrmu. Společně se smaženými sardinkami, sušenou šunkou a místními sýry.

  • Dejte si jen pozor, jestli jsou krevety oloupané nebo ne, častěji je v restauracích nechávají celé.

Jednou z vyhlášených specialit na Tenerife je ryba vieja, která chutí připomíná kapra. Na místních tržištích ji najdete nejen čerstvou, ale také sušenou a solenou.

Velkou oblibu si získal pokrm sancochovarianta guláše s masem, bramborami, batáty, cibulí a všemi druhy zeleniny, na které si vzpomenete. Mezi masové speciality patří conejo al salmorejo (králík v marinádě) a cabrito (pečené kozí maso).

  • Když narazíte na gofio, vězte, že je to pražená mouka z obilnin, která se využívá ve sladkých i slaných pokrmech a je ideální na zahuštění polévek.

Zbloudilá paella a sangria

Tenerife je španělský ostrov a tak je nasnadě, že zde narazíte i na paellu, kterou si můžete vychutnat v mnoha restauracích. Tam  se často servíruje v obřích pánvích, aby se podělili všichni hosté u stolu.

Nezapomeňte si objednat i sangrii – osvěžující alkoholický nápoj, který se připravuje z červeného vína, čerstvého ovoce, cukru a trochy brandy nebo likéru.

Sladká tečka na závěr

Pokud milujete sladké, jste na Tenerife správně. Vyzkoušejte alespoň jeden ze dvou nejslavnějších kanárských dezertů:

  • Bienmesabe doslova znamená „chutná mi to“. Jde o hustý mandlový krém, který se připravuje z drcených mandlí, medu, cukru a vaječných žloutků. Často se podává s trochou skořice a sněhovou čepicí.
  • Quesillo canaro je kanárská variace na karamelový pudink, podobný flanu. Tento dezert se vyrábí z kondenzovaného mléka, vajec a cukru, což mu dodává hladkou a krémovou texturu. Povrch je pokrytý vrstvou karamelu, který pudinku sladkou a lehce nahořklou chuť.

Banány, kam oko dohlédne

Nezapomeňte ochutnat také místní banány a výrobky z nich. Věřte, že na chuť banánového vína budete vzpomínat ještě dlouho po dovolené. Není to totiž nic pro milovníky suchého vína, na které jsme přece více zvyklí.

Místní banánový likér, známý jako licor de plátano, se vyrábí z banánů, koření a vodky nebo jiného čirého destilátu. Tento likér můžete ochutnat i v tradičním kanárském nápoji barraquito – kávovém drinku z kondenzovaného mléka, kávy, mléčné pěny a likéru.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín