My z Apetitu slavíme Vánoce nadvakrát – ty redakční začínají už v říjnu, kdy pečeme a fotíme cukroví do vánočního čísla. Pak se vrhneme na přípravu dalších čísel, konkrétně na začátek prosince nám vychází únorový masopust se svými tradičními tučnými a mastnými jídly, takže se pak docela ráda vracím k Vánocům a sladkému pečení plnému vanilky a ořechů.
Moje představa dokonalého vánočního cukroví, to je Opilý Izidor, jsou to krémové košíčky, nepečené kuličky plné oříšků a citronová vosí hnízda s krémem z lemon curd. Jenže mám malé děti, které milují všechno suché, a tak pečeme především klasické vanilkové rohlíčky, perníčky, linecké a pestrobarevné sněhové pusinky.
Letos si ale prosadím dva druhy pro dospělé: košíčky á la Opilý Izidor z našeho aktuálního vánočního čísla a citronová vosí hnízda, která jsme vytvořili před čtyřmi lety a od té doby nesmí o Vánocích chybět.
Citronová vosí hnízda podle Apetitu
Na 40 citronových vosích hnízd budete potřebovat: 100 g moučkového cukru, 170 g mletých piškotů, 70 g mandlové mouky, 100 g změklého másla, nastrouhanou kůru z 1 citronu, 3 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce citronového likéru limoncello, 75 g slazeného kondenzovaného mléka
Na krém a dokončení: 100 g změklého másla, 200 g citronového krému lemon curd, 1 lžíci limoncella, 40 dětských piškotů nebo světlých lineckých koleček na uzavření
- Cukr, piškoty, mandlovou mouku, máslo, citronovou kůru i šťávu, likér limoncello a kondenzované mléko dobře propracujte na hladkou homogenní hmotu. Dejte vychladit do lednice.
- Na krém rozmíchejte všechny ingredience dohladka.
- Formičky na vosí hnízda naplňte citronovou hmotou. Dole udělejte důlek, například rukojetí vařečky, a vyklopte. Důlek naplňte krémem a uzavřete piškotem.
- Hotová hnízda můžete na závěr jemně zasněžit mandlovou moukou.
Vánoční závislost: vaječný likér
Jakékoliv cukroví však překoná moje největší prosincová závislost: vaječný likér. Ten vyrobím před Vánoci několikrát a nikdy jindy mi tolik nechutná. Vyzkoušela jsem nejrůznější recepty, teď aktuálně mi chutná likér podle receptu Kristíny Nemčkové:
Na vaječný likér podle Kristíny Nemčkové budete potřebovat: 4 žloutky, 25 g cukru krupice, 250 ml mléka, 250 ml smetany ke šlehání, 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka, 1 vanilkový lusk, 300 ml tmavého rumu
- Nevyplatí se zaměňovat vanilku za vanilkový cukr a lít do koňaku levný rum.
- Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přilijte mléko a smetanu, přidejte semínka z vanilkového lusku a zahřívejte do zhoustnutí (maximálně do teploty 85 °C).
- Rozlijte do lahví a nechte uležet v lednici. To poslední je těžké dodržet.