Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co připravuje o Vánocích šéfredaktorka Apetitu? Pro děti klasiku, pro dospělé netradiční vosí hnízda a luxusní vaječný likér

Jana Kopecká
ZDROJ: Alena Hrbková
sdílet:

My z Apetitu slavíme Vánoce nadvakrát – ty redakční začínají už v říjnu, kdy pečeme a fotíme cukroví do vánočního čísla. Pak se vrhneme na přípravu dalších čísel, konkrétně na začátek prosince nám vychází únorový masopust se svými tradičními tučnými a mastnými jídly, takže se pak docela ráda vracím k Vánocům a sladkému pečení plnému vanilky a ořechů.

Moje představa dokonalého vánočního cukroví, to je Opilý Izidor, jsou to krémové košíčky, nepečené kuličky plné oříšků a citronová vosí hnízda s krémem z lemon curd. Jenže mám malé děti, které milují všechno suché, a tak pečeme především klasické vanilkové rohlíčky, perníčky, linecké a pestrobarevné sněhové pusinky.

Letos si ale prosadím dva druhy pro dospělé: košíčky á la Opilý Izidor z našeho aktuálního vánočního čísla a citronová vosí hnízda, která jsme vytvořili před čtyřmi lety a od té doby nesmí o Vánocích chybět.

Citronová vosí hnízda podle Apetitu

Na 40 citronových vosích hnízd budete potřebovat: 100 g moučkového cukru, 170 g mletých piškotů, 70 g mandlové mouky, 100 g změklého másla, nastrouhanou kůru z 1 citronu, 3 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce citronového likéru limoncello, 75 g slazeného kondenzovaného mléka
Na krém a dokončení: 100 g změklého másla, 200 g citronového krému lemon curd, 1 lžíci limoncella, 40 dětských piškotů nebo světlých lineckých koleček na uzavření

  • Cukr, piškoty, mandlovou mouku, máslo, citronovou kůru i šťávu, likér limoncello a kondenzované mléko dobře propracujte na hladkou homogenní hmotu. Dejte vychladit do lednice.
  • Na krém rozmíchejte všechny ingredience dohladka.
  • Formičky na vosí hnízda naplňte citronovou hmotou. Dole udělejte důlek, například rukojetí vařečky, a vyklopte. Důlek naplňte krémem a uzavřete piškotem.
  • Hotová hnízda můžete na závěr jemně zasněžit mandlovou moukou.

Vánoční závislost: vaječný likér

Jakékoliv cukroví však překoná moje největší prosincová závislost: vaječný likér. Ten vyrobím před Vánoci několikrát a nikdy jindy mi tolik nechutná. Vyzkoušela jsem nejrůznější recepty, teď aktuálně mi chutná likér podle receptu Kristíny Nemčkové:

Na vaječný likér podle Kristíny Nemčkové budete potřebovat: 4 žloutky, 25 g cukru krupice, 250 ml mléka, 250 ml smetany ke šlehání, 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka, 1 vanilkový lusk, 300 ml tmavého rumu

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: jana kopecká

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...