Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se podávalo na Pražském hradě, když byl prezidentem T. G. Masaryk a co se podává za Petra Pavla?

13. 10. 2024
Pražský hrad
Shutterstock

T. G. Masaryk osobně preferoval jednoduchá skromná jídla, zatímco na protokolárních akcích dominovaly ryby a francouzská kuchyně. Dnes prezident Pavel volí pestrý jídelníček, zaměřený na čerstvé, sezónní suroviny a vyvážené pokrmy, včetně středomořské a asijské kuchyně.

Co měl rád T. G. Masaryk?

První prezident pocházel z chudých poměrů. Skromnost a střídmost zachovával i v úřadě. Přejídání se mu protivilo, mírné hladovění naopak považoval za zdravé. Prosazoval jednoduchá jídla, častou večeří byla bílá káva podávaná se světlým pečivem. Podle pamětníků měl rád škubánky nebo švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mákem. Od své americké manželky Charlotty převzal zvyk občas snídat ovesnou kaši, jindy si dle vlastních slov dával topinku se „ždibcem másla, zavařeninou a kousek ovoce“.

Hradní menu pro hosty na špičkové úrovni

Při protokolárních příležitostech se často podávaly ryby, zejména sladkovodní: například candát s holandskou omáčkou, servírovaný v roce 1919. Další položkou na stejném menu byl květák na másle. Stálicí býval i silný hovězí vývar nebo bílé polévky – většinou opět vývary zahuštěné jíškou a smetanou. Na stůl přicházely i chody ovlivněné francouzskou kuchyní, také šneci a zvěřina. Vše bylo na špičkové úrovni.

Masaryk byl abstinent

Masaryk se celoživotně udržoval v kondici, nekouřil a neholdoval alkoholu, v pozdějším věku byl abstinent. Netěšil ho ani zvyk podávat alkohol při oficiálních příležitostech a v šampaňském smočil rty jen ze zdvořilosti.

Co se podává na Hradě za prezidenta Petra Pavla?

Petr Pavel je vděčný strávník, na Hradě si považují, že prezident umí jídlo patřičně ocenit. Nikdy nezapomene poděkovat a nešetří chválou.

Pestré a zdravé jídlo

Jídelníček prezidenta se na Hradě i v Lánech řídí jeho denním programem a pracovními povinnostmi. Ředitel odboru gastronomických služeb Kanceláře prezidenta republiky Michal Vevera uvedl, že jídla připravují kuchaři Jakub Nesládek a Ladislav Jakoubek, servis u stolu zajišťují Martin Skácel a Petr Pravdík. Kuchyně i servis dohlížejí na aranžmá na talíři, správné teploty jídel i podávání.

Jídelníček prezidenta Petra Pavla je pestrý a vyvážený. Nechybí v něm čerstvé ovoce a zelenina či ryby. Pravidelně jsou zařazována i bezmasá jídla či středomořské pokrmyobčas česká klasika. Inspirací je také asijská kuchyně. „Pan prezident má rád pikantní pokrmy a nezlobí se, když jsou o trošku pálivější, než co byste si běžně dovolili hlavě státu nabídnout,“ říká Michal Vevera.

Menu pro prezidenta rovněž respektuje sezonnost a lokálnost. Část ovoce a zeleniny se pěstuje přímo na Hradě nebo v nedalekých Lánech.

Prvotřídní suroviny

Oficiální události, včetně těch gastronomických, se řídí protokolem. Tomu odpovídá menu, jež musí reprezentovat i reagovat na kulturní zvyklosti a dietní omezení hostů. Dbá se na kvalitní a čerstvé suroviny i na propagaci českých značek, což platí i v případě vína a piva. V menu se ale někdy objeví i exotické ingredience, například sečuánský pepř.

Co se na Hradě podávalo, když byl prezidentem Edvard Beneš? Jaký kuchař byl Václav Havel? To se dočtete v říjnovém vydání časopisu Apetit, který je v prodeji už jenom do úterý.

CHCI SI KOUPIT ŘÍJNOVÝ APETIT

Redakce Apetitu se volně inspirovala starými jídelními lístky z hradních recepcí a banketů, a tak se můžete těšit také na recepty, které obstojí při každé slavnostní příležitosti.

Sdílet článek

Česká kuchyně

Související články