Nová registrace Zapomenuté heslo

Co vařit, když nestíháte? Těstoviny, vejce, tortilly a další recepty, které zachrání rodinnou večeři

24. 10. 2024
 Španělská tortilla de patatas
Apetit

Jsou dny, kdy se vám chce experimentovat a máte čas a energii i na náročnější recepty. A pak jsou dny, kdy chcete mít vaření rychle za sebou, odmítáte nad menu dlouze přemýšlet, ale zároveň chcete, aby si rodina pochutnala. A v tu chvíli přichází na scénu typická záchranná jídla. Ta, na která máte vždy suroviny po ruce, nejsou pracná, ale jsou oblíbená. Jaká jsou ta vaše?

Po dlouhém dni plném povinností není vždy chuť vymýšlet složité pokrmy nebo hledat zajímavé recepty – potřebujete sáhnout po osvědčené jistotě. V každé domácnosti existují jídla, na která se můžete kdykoli spolehnout. Ať už jde o večeři po náročném dni, rychlý oběd pro nečekanou návštěvu, nebo pokrm, který zachrání situaci, když už si opravdu nevíte rady.

Redaktorka Katka se zeptala své instagramové komunity sledujících na jednoduchou otázku: Jaká jsou vaše záchranná jídla? Společnými znaky všech „tutovek“ jsou jednoduchost, dostupnost surovin a fakt, že jde o oblíbená jídla celé rodiny. A že se občas na talíři objeví i těstoviny s kečupem? Výčitky nejsou na místě – čas, který ušetříte, můžete věnovat rodině nebo sobě.

Těstoviny na tisíc způsobů

Bezkonkurenčně nejčastěji zmiňovaným jídlem „na jistotu“ jsou těstoviny s nejrůznějšími omáčkami. Je to jídlo rychlé, oblíbené u malých i velkých a doma vždy najdete něco, s čím těstoviny zkombinovat. V nouzi nejvyšší klidně i jen s kečupem a sýrem.

Jaké těstoviny doporučujete?

  • S tuňákem: v kombinaci s čerstvými rajčaty a balzamikovým olejem je to delikatesa.
  • S boloňskou omáčkou: udělejte jednorázově větší množství omáčky a dejte část zamrazit.
  • Alla carbonarapokrm, který máte hotový za 15 minut a během chvilky vás přenese do slunné Itálie.
  • S pestem: nemusí být domácí, nebojte.
  • S červenou omáčkouAť už používáte čerstvá rajčata, konzervovaná nebo pyré, je příprava skutečně jednoduchá, a když navíc přidáte česnek, bazalku nebo oregano, bude výsledkem lahodný pokrm, který nikdy nezklame. 

A když budete mít naopak čas a chuť věnovat se vaření, můžete se pustit do přípravy domácích těstovin od základů. Příprava těsta je poměrně snadná a zábavná – potřebujete jen pár základních surovin: mouku, vejce, vodu a olej. Domácí těstoviny mají odlišnou chuť než kupované a jejich textura je neodolatelně jemná a vláčná.

Vajíčka v různých obměnách

Oblíbenou surovinou, kterou lze připravit nejrůznějším způsobem a která je nejen chutná, ale i výživná, jsou bezesporu vajíčka. I ta většinou v ledničce najdete a můžete kouzlit. 

Jak vajíčka připravit?

  • Omeletamůžete přidat šunku, sýr, brambory apod.
  • Volské oko: perfektní jsou v kombinaci se zelenými fazolemi, slaninou a zakysanou smetanou.
  • Míchaná vejce: přidejte např. mozzarellu nebo rajčata.
  • Fantastickou volbou pro dny, kdy chcete něco jednoduchého, ale výživného, je španělská bramborová omeleta. Základními surovinami jsou brambory, vejce a cibule, ale tortillu můžete obohatit i o papriku, špenát nebo šunku, i když už v základní formě je dokonalá. Navíc ji můžete podávat teplou i studenou.

Tortilly

Lze je koupit do zásoby, zkombinovat na více způsobů a působí fresh a moderně: tortilly. V loňském roce byly hitem sociálních sítí tortilly skládané, které jsou ideálním způsobem, jak vyjíst lednici a zužitkovat malé zbytky čehokoli, včetně mletého masa či pečínky. A propašujete do nich i zeleninu.

  • Šéfeditorka Anita má vymazlený tip na tortilly po mexicku, který vznikl náhodou, ze zbytku rajské omáčky, plechovky fazolí a několika částečně oschlých tortill: „Tortilly nakrájím na trojúhelníčky a v troubě krátce opeču. Mezitím smíchám a prohřeji rajskou omáčku s fazolemi, navrším do pekáčku společně s opečenými tortillami a všechno vydatně zasypu sýrem. Chvilka pod grilem dotáhne jídlo k dokonalosti. Výhoda je, že děti tohle „dobré mexické jídlo“ milují a v různých obměnách je záchranou ve dnech, kdy není času nazbyt. „Když nemám zbytek rajské, použiji fazole v rajčatové omáčce, někdy přidám kukuřici a vždy česnek,“ dodává Anita.

Pomazánky

Tvaroh, čerstvý sýr nebo pomazánkové máslo doma najdete, že? To je ideální základ pro pomazánky všeho druhu

  • Klasické: rybičková, vajíčková, nivová.
  • Netradiční: tvarůžková, avokádová, s uzeným lososem.

Saláty

Saláty jsou vděčná klasika, která je navíc zdravá. Každá rodina má svůj recept a není žádná ostuda, když jej minimálně jednou týdně zařadíte na menu. Navíc se může do krájení zapojit celá rodina. 

  • Redaktorka Katka občas žertuje (nebo ne?), že by mohla být živa na šopském salátu. „Miluji kombinaci čerstvé zeleniny a balkánského sýru nebo fety a nikdy se mi nepřejí. Aby byla večeře sytější, přidávám občas i plechovku tuňáka, a málokdy odolám sušeným rajčatům.

Sdílet článek

Jídelníček Těstoviny Tortilla Vejce a pokrmy z nich

Související články