IKA/Culinary Olympics je nejstarší a největší mezinárodní gastronomická soutěž na světě, která se konala od 2. do 7. února 2024 ve Stuttgartu. Český národní tým kuchařů a cukrářů si z klání přiváží čtyři stříbrné medaile a jednu bronzovou za individuální cukrářskou disciplínu. Uspěla v ní cukrářka Iva Roháčová.
Cukrářka Iva Roháčová je členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů a na IKA/Culinary Olympics soutěžila se svým výtvorem v individuální disciplíně Pastry Artistic. Pro tuto kategorii připravila sladké zátiší složené z postavy člověka bez domova sedícího na matraci u rozpadlé zdi. Součástí díla je i malý psík. Porota si všímala detailního realistického zpracování a ocenila například mřížku kanálu na silnici nebo spadané listí.
Budoucnost přírody máme ve svých rukou
Iva Roháčová byla součástí i kategorie Chefs table. Úkolem je připravit menu pro dvanáct lidí o sedmi chodech. ‚Součástí je i prezentace cukrářské skulptury, která má sama o sobě přísná pravidla, například nesmí obsahovat nejedlé výztuže, tedy žádné dráty nebo špejle. Je v čele stolu a měla by korespondovat s tématem celého menu,‘ vysvětlila Iva Roháčová pro Kladenský deník.
Skulptura je pojem z výtvarného umění a označuje sochařské dílo, které vzniká ubíráním hmoty. Tématem letošního kategorie Chefs table byla příroda, Iva Roháčová vytvořila skulpturu inspirovanou lesem, na jejímž vrcholku jsou dvě ruce objímající srdce. Hlavní myšlenka díla byla: Budoucnost přírody máme ve svých rukou. Za kategorii Chefs table český tým získal stříbrnou medaili.
Od počítače k pečení
Iva Roháčová vlastní zakázkové cukrářství Kačice v okrese Kladno. Pravidelně se účastní tuzemských i zahraničních soutěží. Nedávno sklízela velké úspěchy ve Velké Británii. Vystudovala počítačový obor na ČVUT a dříve vlastnila reklamní agenturu, s cukrařinou začala až po narození svého staršího syna v roce 2011.
První velké soutěže se zúčastnila v roce 2017 (Gastro Hradec Vitana cup) a se svou ‚Sbírkou motýlů‘ vyhrála kategorii Cukrář umělec. Právě tam ji oslovil Tomáš Popp z Národního týmu kuchařů a cukrářů, kde Iva Roháčová působí dodnes jako specialistka na skulptury.
‚Když se ze zvědavosti stane zábava, ze zábavy koníček, z koníčku vášeň, z vášně závislost a vy máte kolem sebe strážné anděly a spřízněné duše, splní se vám sen. Můj sen bylo cukrářství, které vás potěší chutným a vzhledově jedinečným dortem na každou příležitost,‘ píše na svém webu Iva Roháčová.
Český tým zazářil také v kategorii Restaurace národů, ze které si domů odváží stříbro. Šestičlenný tým má v této disciplíně za úkol připravit 110 porcí tříchodového menu. Kuchařská olympiáda má více než 120 let dlouhou tradici a pořádá se každé čtyři roky v Německu. Český tým se jí zúčastňuje pravidelně.
Zdroje: IKA Culinary Olympic, Národní tým kuchařů a cukrářů, cukrářství Kačice, bistro Desítka