Zpěvačka a podnikatelka Dara Rolins proslula nejen svým zpěvem, ale i pílí a životosprávou. V nabitém programu jsme ji položili pár otázek, které se týkaly jídla a vaření. V pátek 3. 11. 2023 se s ní navíc můžete potkat na festivalu krásy Ellephoria. Tam promluví o ženské kráse a síle.
Co je pro vás u jídla nejdůležitější?
Pro mě je u jídla nejdůležitější dobrá nálada. A to myslím smrtelně vážně. Láska je na jídle prostě cítit. Na jídle člověk pozná, že je uvařené s láskou, protože je to je, jako by ji kus snědl. Já to tak cítím. Myslím, že dobří kuchaři jsou tak dobří proto, protože vaří s láskou a baví je to.
Bez čeho se v kuchyni neobejdete?
Bez čeho se v kuchyni neobejdu? Bez soli!
Co patří mezi vaše oblíbené suroviny na vaření?
Suroviny, které jsou v naší kuchyni zastoupené nejhojněji, jsou zdravé, Je to hlavně zelenina, ryby a pak drůbeží maso nebo králík. Často a rádi si děláme hovězí vývar. Není to tak, že bych na tom trvala a třeba zakazovala dceři Lauře jíst jiné věci, já jiné věci připravovat neumím. Spíš je na ně Laura zvyklá a nějak přirozeně si je zařadila do jídelníčku, za což jsem vděčná.
Kvůli jakému jídlu se ráda vracíte na Slovensko?
Na Slovensku se samozřejmě vaří hodně nezdravě. Možná o trošku míň než v Čechách. Sice nemáme knedlo-vepřo-zelo, ale zase máme halušky s brynzou a různé těstovinové věci s nádivkami, pirohy a buchty. Když tam jsem, ráda si do něčeho takového kousnu. Do slova a do písmene. I když si takové jídlo objednám, dám si vždy jenom kousek. Jinak bych se nepohnula.
Na jaké výživě byste nepřežila a proč?
Myslím, že bych nevydržela žádné krabičkové diety, pastičky a zkratky. Mám ráda, když je chuť zajímavá, rozvinutá, vychytaná. Já se, ačkoli si to málokdo myslí, příliš neomezuji, ale spíš než kalorie řeším zajímavost chutí a množství. To je pro mě alfa a omega.
Které jídlo ráda vaříte pro dceru?
Pokud jde o jídla, která má Laura nejradši ze všech, jsou dvě. To první vařit neumím – ona miluje suši. To druhé jsou těstoviny s pestem a ty umí celá rodina na jedničku.
Co patří do vašeho běžného jídelníčku?
Mému úplně nejběžnějšímu jídelníčku, a možná celé rodiny, dominuje rýže. Může se to zdát příliš skromné nebo nudné. Ale stačí uvařit rýži v rýžovaru, během chvilky ji dobře ochutit a doladit a vznikne kvalitní plnohodnotné jídlo. Stačí si k ní vzít salát, a i když nestíhám, jsme zasyceni a spokojeni.
Jaké jídlo u vás vyvolává příjemné vzpomínky?
Musím říct, že všechna slovenská jídla, která v určitém věku člověk opravdu vůbec neřeší, mi evokují dětství, Slovensko. Nejradši vzpomínám na tyhle časy, když byl ještě táta. On byl fantastický kuchař. Milovala jsem všechny svátky, narozeniny, výročí, protože to byla příležitost, kdy se rodina sešla u jídla a stoly se prohýbaly. Na tyhle momenty často a ráda vzpomínám.
Kde vás mohou naši čtenáři potkat?
Už v pátek 3. 11. 2023 budu na beauty festivalu ELLEphoria mluvit o ženské kráse a síle vzájemné podpory. Budu se na vás těšit!