Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dieta Grety Garbo: Celerovou sekanou i podmáslí s kvasnicemi ji poradil slavný dietolog

Greta Garbo
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Výrazné oči, tajuplná krása a introvertní povaha, pro níž se jí přezdívalo Švédská sfinga. To byla Greta Garbo – švédská herečka, která se stala hvězdou zlaté éry Hollywoodu a za své herecké umění získala mnohá ocenění. Kromě toho byla známá stravovacími návyky, které by se daly popsat přinejmenším jako bizarní.

Jedla jen špenát a luštěniny

První dietu prý začala držet po příjezdu do USA okolo roku 1925, když jí vlivný filmový producent Louis B. Mayer řekl, že muži v Americe nemají rádi tlusté ženy. Herečkám se tehdy žádné kilo navíc nepromíjelo, proto se Garbo vrhla na shazování.

  • Po dobu tří týdnů nejedla nic jiného než různé druhy luštěnin, což později dovedla do extrému tím, že přestala snídat a k obědu i večeři konzumovala pouze misku špenátu. 
  • Od té doby prý držela diety po celý život a obzvláště ty, které byly zrovna v módě.
  • Vášeň k dietám svedla samotářskou hvězdu dohromady se samozvaným výživovým poradcem Gayelordem Hauserem, jehož podivnými stravovacími doporučeními se řídila mnoho let.

Věřila zázračným potravinám

Hauser napsal několik knih o výživě, ve kterých sdílel svou dietní filosofii. Ta spočívala v konzumaci „zázračných potravin“, čímž může člověk dosáhnout sta let. Jednalo se hlavně o pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, melasu, jogurt, podmáslí a také zeleninu.

  • Jedním ze zvláštních receptů, které herečce doporučil, byla celerová sekaná – vegetariánský pokrm připravený z celerového pyré, zeleniny, strouhanky, sekaných ořechů a mléka.
  • Tuhle „pochoutku“ dokonce vyzkoušela americká spisovatelka Rebecca Harrington, autorka knihy I'll Have What She's Having: My Adventures in Celebrity Dieting, ve které si posvítila na nejrůznější stravovací návyky celebrit.
  • Harrington v knize uvádí, že po upečení byla sekaná cítit jako zvratky, takže pokrm nechala několik dní v troubě a poté ho odnesla rovnou do popelnice.
  • Jindy prý herečka pila syrová vejce rozmíchaná v pomerančovém džusu, což Hauser popisoval jako „krémový nápoj ideální na královský stůl“.

Cornflakes, džem a káva k snídani

Kombinace cerálií, zavařeniny a kávy by sama o sobě nebyla nijak zvláštní, jenže Garbo prý tuhle kombinaci jedla dohromady z jedné misky. Zdrojem informace je článek z amerického časopisu Life z roku 1938.

  • Tehdy se Garbo se svým přítelem, dirigentem Leopoldem Stokowským, vydala na dovolenou do Itálie, kde pobývali ve vile Cimbrone.
  • Kromě zmínek o tom, jak Leopold a Greta asistovali při dojení krávy Emmy, se v článku píše, jak služebná herečce vybalovala kufr a našla v něm několik sklenic džemu. Ten si prý herečka velmi přísně střežila.
  • Každé ráno si přinesla sklenici ke stolu, kde si několik lžic džemu naložila na kukuřičné vločky, načež vše přelila šálkem kávy. A jakmile snídaně skončila, džem si odnesla zpátky do ložnice, kterou nezapomněla zamknout.
  • Brusinkový džem patří ke švédským národním specialitám, takže je velmi pravděpodobné, že herečka jedla právě ten z brusinek.

Asketická hlavní jídla, ale poměrně bohatá svačina

Výše zmíněný článek zmapoval i ostatní denní jídla herečky. Oběd, který se podával v pravé poledne, prý prý skládal ze syrové mrkve, která se jedla jen tak. Na stole prý nesměla být ani sůl k dochucení.

  • I večeři měla velmi minimalistickou – pouze porci zeleninového salátu a ovoce.
  • Překvapivé je, že k odpolednímu čaji si docela dopřávala – prý si dávala sendviče, koláč, med a opět milovaný džem.
  • Ostatně podle přátel Garbo nebyla tak striktní jako její výživový guru a občas si dopřála i něco „normálního“ jako právě tuňákový sendvič, triscuits (pečené celozrnné sušenky ve tvaru čtverce), sýr a také měla ráda sušené meruňky.

Zdroje informací: Woman’s World, Mental Floss, Mirror, Movies Silently, The Cut, Vickie Leste

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...