Když se řekne „lahodná kombinace kynutého těsta, másla, skořice a cukru“, mnozí už vědí: skořicový šnek. Sladkou pochoutku původem ze Skandinávie („kanelbulle“) si oblíbili i čeští gurmáni a stala se součástí nabídky řady kaváren a pekáren. A kdy jindy vyrazit na ty nejlepší než v Den skořicových šneků, který se slaví každý rok 4. října? Vyzkoušejte jeden z našich pražských tipů, nebo si je rovnou podle našeho receptu upečte.
1. Typika
Oblíbené kavárny Typika nabízí skvělou kávou a snídaně a vynikají úžasným designem. Patří k těm, které do své nabídky skořicové šneky pravidelně zařazují.
„Typika je po Praze vyhlášená pro výbornou kávu, snídaně a skvělé domácí pečivo. Osobně zde milujeme jejich skořicové šneky a kávu,“ doporučují dámy z blogu Kam v Praze.
2. Artic Bakehouse
V Artic Bakehouse se inspirovali severskou tradicí. Jejich šneky jsou z kynutého těsta s velkým obsahem másla, se skořicí a marcipánem.
„Skořicový šnek s polevou jsem v Artic Bakehouse objevila jednou před výletem na Petřín. Výlet už si nepamatuju, ale ten šnek se mnou zůstane napořád. Zvlášť na podzim a v zimě dokáže přinést radost i do nepěkného počasí,“ básní Lenka.
3. Zrno Zrnko
Sladký šnek ze Zrno Zrnko dokáže prý vykouzlit úsměv na tváři. V jejich nabídce najdete třeba skořicový s cream cheese, který je oblíbený v New Yorku, anebo italskou verzi s nutellou a oříšky.
„Než mi dala před pár měsíci známá ochutnat skořicového šneka s cream cheese, žila jsem klidným životem. Teď jsem závislá a do Zrno Zrnko si nenápadně plánuji odpolední procházky s dětmi. Ano, už i ony jsou závislé. Neexistuje lepší,“ říká Kristýna.
4. EMA espresso bar
Ema Espresso Bar je kavárna proslulá výjimečnou kávou, ale i jejich sladké dobroty jsou skvělé a získaly si srdce nejen Pražanů, ale i turistů.
„Když mám v práci pocit, že by mi trocha rychlých cukrů mohla vylepšit den, zaběhnu do nedaleké kavárny EMA espresso bar naproti Masaryčce. Mají vždycky neodolatelnou nabídku sladkého pečiva. Můj nejoblíbenější kousek je šnek s kardamomem a pomerančem, ale když dojde, což občas dojde, tak si nechám něco doporučit od obsluhy. Zatím jsem se ani jednou nespálila. A na pražské centrum mají i sympatický poměr cena-výkon,“ doporučuje Monika.
5. Cinnabon
První pekařství Cinnabon si v Seattlu otevřeli otec se synem v roce 1985 a jejich cílem bylo péct nejlepší skořicové rolky na světě. Dnes mají pobočky v 50 zemích po světě a najdete je i v Praze.
„Chodila jsme nedalo od Galerie Harfa s dcerou na logopedii a skořicový šnek ze Cinnabon býval naší odměnou. Někdy jsme si pochutnaly přímo na místě, jindy si nechaly šneky zabalit s sebou. Doporučuji vyzkoušet všechny - v nabídce mají i šneky menší velikosti, tak můžete udělat ochutnávku. Naším favoritem se stal ten s polevou ze slaného karamelu,“ dává svůj tip Katka.
Jak upéct skořicové šneky doma?
Skořicové šneky v Apetitu milujeme a už roky je pečeme podle receptu Dity P., bývalé šéfredaktorky časopisu. Jsou z kynutého těsta a po upečení ještě zdobené bílou polevou. „Je to čisté máslo s cukrem, navíc zabalené do kynutého těsta, ale je to absolutně bombastický recept a zcela upřímně jedna z nejlepších věcí na světě, co jsem kdy pekla,“ popsala svůj recept Dita P.
skořicové šneky podle Dity P.
Podle receptu na skořicové šneky Dity P. upečete až 50 kousků, pokud vám jich bude stačit méně, pečte je z poloviční dávky. Polevou rozhodně nešetřete a zbytek můžete podávat v mističce vedle.
Zdroj: Apetit