Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dokonalá večeře za 30 minut podle Pohlreicha: Anglická játra s tatarkou a opečenými bramborovými chipsy

Anglická játra s tatarkou a opečenými bramborovými chipsy podle Pohlreicha
ZDROJ: Se svolením nakladatelství Sevruga, foto: Marek Bartoš
sdílet:

Přípravou večeře ve všední dny obvykle nechcete trávit příliš času – jste unavení, toužíte po chvíli klidu po náročném dni, chcete si povídat s rodinou... A i těm největším milovníkům domácího vaření časem dojde inspirace, to je zkrátka fakt. Naštěstí jsou tu třicetiminutové večeře Zdeňka Pohlreicha, tedy jeho kuchařka 30 minut – Skvělá jídla za minimum času, plná receptů, které připravíte do půl hodiny.

Zdeněk Pohlreich se na domácí vaření orientuje ve svých kuchařkách delší dobu. Uvědomuje si, že v běžném dni zkrátka nemáme hodiny na to, abychom si s přípravou jídla hráli. Zároveň se ale nikdo nechce odbývat... Zvlášť když víte, že děti obědu ve školní jídelně moc nedali a dospělí zhltli rychlovku v plastové krabičce. Večeři si chcete vychutnat a užít, ale potřebujete ji mít na talířích rychle.

Proto vybral 80 receptů, které od přípravy po dokončení lze servírovat na stůl do půlhodiny. Chcete-li si ověřit, že 30 minut je reálných, vězte, že za startovací blok považoval známý šéfkuchař pracovní desku s připravenými surovinami a náčiním, které na recept budete potřebovat. My jsme jej požádali o recept na anglická játra s tatarkou a opečenými bramborovými chipsy. Proč právě játra?

  • Jsou skvělým a kvalitním zdrojem bílkovin.
  • Jsou bohatá na železo, které se dobře tráví.
  • Obsahují vitamíny A a B
  • A vůbec nejsou drahá.

Anglická játra s tatarkou a opečenými bramborovými chipsy podle Pohlreicha

„Nesporná výhoda tohoto receptu je v jeho rychlosti a šťavnatosti. Musíte být ale obezřetní, aby játra svou šťavnatost dlouhým vařením neztratila a nebyla pak tvrdá. Abyste to měli rychlejší, nedělejte zbytečně zdlouhavě hranolky, chipsy zpracuje trouba raz dva a efekt je podobný. Tenhle recept býval dost populární, teď ho už moc nevidím, což na jeho skvělé chuti nic nemění,“ vysvětluje populární šéfkuchař.

Ingredience: 1 kg vepřových jater, 1 kg brambor (varný typ B), 2 lžíce rostlinného oleje, 250 ml tatarské omáčky, sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

  • Játra očistěte od blan a nakrájejte na 1,5 cm silné plátky.
  • Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky o tloušťce 5 mm.
  • Bramborové plátky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 7 minut. Jakmile budou plátky na povrchu zlatavé, plech vyjměte a plátky obraťte, vraťte zpět do trouby a pečte dalších 7 minut, nebo dokud nebudou plátky na povrchu zlatavé. Vyjměte z trouby a nechte stranou.
  • Zatímco se pečou bramborové plátky, pusťte se do jater. V pánvi rozpalte olej. Játra osolte a zprudka osmahněte, asi 2 minuty z každé strany. Játra se nesmí převařit, musí zůstat ve středu narůžovělá a šťavnatá.
  • Játra ihned servírujte na talíře, osolte je a opepřete. Servírujte s tatarkou a osolenými bramborovými chipsy.

Domácí tatarka podle Apetitu

Je naprosto v pořádku, když k jídlu budete podávat tatarskou omáčku koupenou, ale pokud vám zbyde chvilka času, neváhejte si připravit domácí tatarku. Její chuť je dokonalá a příprava nikterak náročná.

Zdroje: Kuchařka 30 minut (Zdeněk Pohlreich), Apetit, Myprotein.cz

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Výzvu Sladké trojky vyhrál Harlekýn v podobě luxusního koláče
  • Tipy redakce

Výzvu Sladké trojky vyhrál Harlekýn v podobě luxusního koláče

Měkký kakaový korpus a spousta nadýchané šlehačky? To je tolik oblíbený dort Harlekýn. A právě ten byl tématem únorové výzvy Sladké trojky. My již známe vítěze a víme, jak se se zadáním popasovali naši čtenáři. Soutěž s finalisty...