Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

„Doma nejraději vaříme české omáčky,“ říká Radek Kašpárek

Radek Kašpárek
ZDROJ: archiv Radka Kašpárka
sdílet:

V profesionální kuchyni a při natáčení kuchařských show pořád něco ochutnává, na cestách si objednává degustační menu, aby se inspiroval. Co si šéfkuchař Radek Kašpárek nejraději dává, když je doma, jaké je jeho nejoblíbenější jídlo a co mu opravdu nechutná a nenajdete to v žádné jeho restauraci?

Oblíbená jídla Radka Kašpárka? Česká klasika

Co nejraději vaříte doma?
Znojemskou, guláš, svíčkovou… Milujeme hotovky, omáčky, teď naposledy jsem dělal vepřové v mrkvi s máslovým bramborem. Občas si uděláme steak, ale spíše jsou to úplně obyčejná jídla. Česká kuchyně je dobrá.

Rodinné chutě a šéfkuchařovy starosti

Máte čtyři děti, jedí všechno, nebo jsou rozmazlené tím, jak vaří jejich táta, a vybírají si?
Starší jedí všechno, ale zlobí mě ten nejmladší – synovi je 3,5 roku a nejí skoro nic. Teď jsem četl článek o tom, že za to nemůžou rodiče, že vztah k jídlu ovlivňuje genetika, tak jsem se trochu uklidnil, ale štve mě, že nechce ani ochutnat. V létě nakoupím meloun, maliny, jahody, ale on nic z toho nevezme do pusy. Při obědě jí suché těstoviny a dává si pozor, aby na nich nebylo ani trochu omáčky, řízek si dá bez přílohy. Dítě šéfkuchaře! Doufám, že ho to brzy přejde.

Jak vaří vaše žena? Jaké bylo první jídlo, které uvařila vám?
Svíčková a měl jsem tenkrát podezření, že ji uvařila její maminka, tak byla dobrá. Moje žena vaří dobře, doma se v kuchyni střídáme.

Co si Radek Kašpárek objednává v restauraci?

Bojí se vám lidé uvařit?
No jo, bojí se, přitom já jsem vděčný za každé vydařené jídlo, které nemusím dělat sám, protože obvykle jsem to já, kdo někomu jinému podává talíře. Když si sednu k jídlu, které jsem uvařil sám, jsem přesycený všech těch vůní a neužiju si ho tolik, jako když přijdu k prostřenému stolu.

Je něco, co nejíte?
Kachní embryo – balut – jsem měl jednou v životě a už to nikdy v životě jíst nechci. A nemám rád kukuřici. Tu jsem kradl v dětství na poli, protože když jsme jako kluci jezdili na kole, dělal to tak každý, ale vůbec mi nechutná. Její chuť mi připomíná umělá sladidla, která nesnáším. Kukuřice se proto nikdy neobjevila v žádném jídle ve Fieldu a nikdy nebude ani v restauraci 420.

Co si nejraději objednáváte v restauraci?
Steak. A když se bavíme o hotovkách, tak hovězí dušené s rýží. Miluju dobře udělanou rýži.

RADEK KAŠPÁREK

  • Jedna z nejvýraznějších tváří české gastronomie pochází z Ostravy. V roce 2014 otevřel restauraci Field, která o rok později získala michelinskou hvězdu. Velkému zájmu se těší i nová restaurace 420.
  • V televizi začínal v pořadu Kašpárku, vař!, od roku 2019 je porotcem soutěže MasterChef Česko, nyní jej můžete vídat v show Hell’s Kitchen.

Velký rozhovor s Radek Kašpárkem najdete v listopadovém vydání časopisu Apetit, který koupíte na stáncích nebo na burdastore.cz.

Dozvíte se, jestli je tak přísný šéf, jak působí v televizi, jak se mu podařilo přilákat Čechy do restaurace na Staroměstském náměstí a jak pomůže restauraci udělení michelinské hvězdy.

Skryt pre seznam
Autor: jana kopecká

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...