Donna Hay je přední australská food redaktorka a jedna z nejprodávanějších autorek kuchařek. Její nové recepty a moderní kabát některých již prověřených pokrmů jí vynesly řadu ocenění a oblibu nejen mezi australskými fanoušky.
Od osmi let v kuchyni
Vaření a pečení Donně učarovalo už v osmi letech, kdy, jak uvádí na svých stránkách, „popadla mísu na šlehání a už se jí nepustila“. Příprava a vymýšlení nových receptů ze základních surovin se doslova stala jejím životním stylem.
Donna Hay – autorka několika bestsellerů
Donnin jednoduchý a stylový přístup se odráží v jejích 26 kuchařkách, které byly přeloženy do deseti jazyků a po celém světe se prodalo přes šest milionů výtisků.
- V lednu roku 2007 se stala jednou ze sedmi nejlepších autorek kuchařek v mezinárodní „Gourmend Awards“, což je obdoba filmových Oscarů v kulinářském světě.
Spisovatelská kariéra Donny Hay začala, když jí bylo devatenáct a o šest let později se stala food editorkou lifestylového časopisu Marie Claire.
- V roce 2001 uvedla na trh svůj vlastní časopis o jídle, který se setkal s obrovským úspěchem na mezinárodní úrovni. Každé číslo dvouměsíčníku si stále drží přes půl milionu svých australských čtenářů.
- Také píše sloupky o jídle do nedělního vydání australských novin News Corp. Pravidelně přispívá do předního britského lifestylového časopisu Living a píše i pro The Sunday Times Magazine.
Vánoce s Donnou
Donna měla v roce 2011 svůj vlastní televizní seriál o vaření na australské televizní stanici Foxtel. Pořad běžel v sedmnácti zemích světa, a protože byl oblíbený, o dva roky později se Foxtel rozhodl natočit s Donnou hodinový vánoční speciál.
- Dona divákům předvedla několik tipů a triků, aby jejich sváteční den byl méně stresující, nezapomenutelný, a navíc plný chutných pokrmů.
- Během vyprávění svých rodinných vánočních vzpomínek připravila ‚citronové krevety‘, hummus s křupavým chorizem a martini s olivami.
K australským svátkům neodmyslitelně patří šunka a krůta. Ani o tyto tradiční chody Donna diváky nepřipravila a prozradila jim recept na krůtí prsa s citronovo-tymiánovou omáčkou s křupavými bramborami, ledovým salátem a proscuittem. Jako dezert servírovala maliny s bílou čokoládou.
V roce 2011 se Donna Hay předvedla jako profesionální koordinátorka, když byla organizací Tourism Australia jmenovaná kreativní ředitelkou speciálního dílu „Welcome to Sydney“ pro tří set členný tým slavné moderátorky Oprah Winfrey. Na pořad se dívalo více než 20 milionů lidí po celém světě.
- Donna představila australské Sydney v celé své kráse. Stylové pláže, venkovský styl a stoly prohýbající se pod tíhou místních specialit.
- Oprah i návštěvníci si například dopřávali ústřice, čerstvé krevety, yorkshirský pudink, houbové koláče a zmzlinu z liči a kokosu.
Donna Hay vaří s dětmi
V květnu 2016 se vrátila na televizní obrazovky se zbrusu novým seriálem „Basics to Brilliance“ a později byla k pořadu vydaná i doprovodná kniha. V návaznosti na to vyšla i další kuchařka „Basic to Brilliance for kids“, kde Donna seznamuje děti s tajemstvím přípravy chutných pokrmů. Kniha obsahuje 120 receptů, které zvládnete přichystat i s dětmi a důkazem jsou její videa na YouTube.
- Jestli si chcete s vašimi dětmi uvařit podle Donny Hay, rozhodně doporučujeme jednoduché burákové tyčinky, které Donna připravuje do pekáčku, polije rozpuštěnou čokoládou a krájí na obdélníčky. Recept je podobný jako na naše burizonové hrudky, do kterých můžete přidat nasekané buráky a kuličky namočit do čokolády.
- O trochu více zručnosti (avšak ne zase příliš) vyžaduje další dětský oblíbený recept. Na placky s kukuřicí vám stačí běžně dostupné suroviny a během chvíle připravíte skvělou svačinu nebo menší večeři.
- Kukuřičné placky podle našeho receptu se od těch Donniných příliš neliší, proto neváhejte a s dětmi je vyzkoušejte.
V současné době provozuje obchod se svou kolekcí kuchyňského náčiní. Fanoušci si mohou také zakoupit oblíbené kuchařky i polotovary jejích osvědčených receptů a podle návodu si je nachystat doma.
Zdroje informací: DonnyHay, Female