Když se řekne rodinná cukrárna, většina z nás si představí pastelové barvy a tichounce hrající francouzský šanson. Jenže v Kralupech nad Vltavou už dvacet let funguje podnik, který na první pohled připomíná spíš doupě metalových fanoušků než útočiště pro milovníky sladkostí. Cukrárna U Draka bourá stereotypy s vervou. A peče nejlepší větrníky široko daleko.
„Rodiče jsou muzikanti a jejich sen byl vždycky otevřít si restauraci,“ vypráví Zdeněk Luksa mladší, kterého dnes najdete za pultem U Draka. „Pak je napadla cukrárna s tím, že zákusky budou brát z velkovýrobny. Jenže ty hrůzy, co nám posílali, jsme nemohli vůbec nabízet lidem. Takže rodiče začali vyrábět svoje zákusky.“ A udělali dobře. Dnes se o jejich větrnících šušká i v Praze a během covidu se na ně stála fronta až ven z obchodu.
Podívejte se na naše video z návštěvy cukrárny U Draka
Do byznysu je zapojená celá rodinna
Za výrobou dezertů stojí manželé Luksovi. Zdeněk Luksa starší miluje francouzskou cukrařinu, je samoukem, jeho velkým vzorem je legenda francouzské cukrařiny Pierre Hermé a v minulosti absolvoval kurz u Mirky Slavíkové. Teď se dokonce učí francouzsky, aby rozuměl francouzským kuchařkám, které nemají překlad.
Renata Luksová se zaměřuje na dorty na zakázku a učila se u cukrářských hvězd jako je Crazy Cakes alias Lucie Charvátová. A jejich syn Zdeněk? Ten kdysi dělal truhláře, ale povolání nakonec pověsil na hřebík. „Celá rodina má ráda fantasy tématiku a tvrdší hudbu. Dříve jsme tady měli takovou malou počítačovou hernu, lidi sem chodili hrát fantasy karetní hry a v tomhle duchu tady máme zařízený ten interiér,“ popisuje Zdeněk jehož manželka pracuje v cukrárně také.
A že je na co koukat. Příchozí vítá černá socha draka se svítícíma očima, stěny zdobí štíty, meče, kovové svícny i odkazy na fantasy světy. Z reproduktorů zní poctivý metal a celou atmosféru podtrhuje až překvapivě elegantní vitrína plná precizně vypracovaných zákusků.
A které dezerty se prodávají nejvíce? „Nejvíc se prodávají větrníky, konkrétně jahodový. To je taková naše vlajková loď. Máme šest druhů větrníků: lískooříškový, karamelový, malinový, vaječný likér a skořicový, ale po jahodovém lidi sahají nejčastěji,“ říká Zdeněk. Není divu – krém je lehký jako pírko, odpalované těsto poctivě upečené a každé sousto zanechá na jazyku dojem, jako by se fantasy sen přetavil do cukrářského zážitku. A navíc, pražské ceny sem ještě nedorazily, takže za velký větrník zaplatíte jen 65 Kč.
Rodinný podnik letos v červnu slaví 20 let existence. A pokud se ptáte, co byste si kromě větrníku určitě neměli nechat ujít – doporučujeme přijít osobně. Protože U Draka nejde jen o precizní dezerty. Je to o srdci, vášni a o tom, že i v tvrdém brnění se může skrývat něžná duše.