Dua Lipa je výraznou osobností současné pop music. Teprve osmadvacetiletá britsko-albánská zpěvačka už získala několik cen Grammy a je jednou z nejhranějších interpretek na Spotify. Ale jak nedávno prozradila v podcastu Dish, je taky velká milovnice jídla.
Během cestování nejraději objevuje nové restaurace
„Jsem posedlá jídlem. Kdybych mohla jen jezdit na výlety za jídlem, jíst a ochutnávat různé věci a pít víno, byl by to můj sen,“ uvedla hned na začátku epizody podcastu a prozradila, že jeden takový gastro výlet nedávno zažila v Kodani.
A ačkoliv nemohla zavítat do proslulé restaurace Noma (protože měla v době jejího pobytu zavřeno), navštívila restauraci Barr!, která sídlí v původních prostorách Nomy, a byla z ní unešená.
„Dělají nejlepší řízky všech dob,“ ohodnotila s nadšením podnik. „Pak jsem našla opravdu skvělou vinárnu Pompette, která je úžasná, a hned vedle v podniku Poulette dělají nejlepší kuřecí sendvič, jaký jsem kdy jedla,“ přidala další dva gastro tipy v dánské metropoli.
- Na jejích dovolených se prý vždycky všechno točí kolem jídla. Při plánování výletů si zapisuje podniky, které chce navštívit, aby si tam mohla udělat rezervaci. Jídlo je zkrátka na prvním místě a až potom přichází na řadu ostatní turistické aktivity.
- Že moc ráda degustuje ukázala také ve videu pro Vogue, kde dostala možnost ochutnat osm tradičních francouzských pokrmů od michelinské šéfkuchařky Hélène Darroze – nechyběla například amuse bouche v podobě ústřice s kaviárem a bílými kakaovými boby, cibulová polévka s lanýži a holub, kterého měla poprvé v životě, ačkoliv prý zkusila ledacos. „Ochutnala jsem mozek, jazyk, šneky. Vlastně žabí stehýnka jsem ještě nejedla, ale jsem na to připravená.“
- Co se týče dezertů, kterých dostala hned několik, ji nejvíce potěšil věneček Paris-Brest, který patří k jejím nejoblíbenějším sladkým tečkám vůbec. A jako pozornost si odnesla bábovičku Canelé de Bordeaux.
Během koncertního turné se stravuje low carb
Zpěvaččin jídelníček během turné se velmi liší od toho, co jí obvykle. „Nemůžu pít, nemůžu pálivou omáčku…,“ uvedla mírně sklesle a dodala, že před vystoupeními obvykle jí steak se zeleninou. Zároveň ale řekla, že problém nevidí ani tak v pití alkoholu, ale spíše v tom, co pití alkoholu dělá s jejími hlasivkami. „Když piješ s přibývajícím večerem začneš křičet. Pak se druhý den ráno probudíš a říkáš si ‚aha, to víno mě fakt rozhodilo‘, ale ve skutečnosti to nebylo to víno.“
- Ani na turné se však neochuzuje o svou oblíbenou aktivitu – objevování nových restaurací a podniků. „Turné je skvělé, protože mám při něm více volna. Musím myslet jen na večerní vystoupení, ale pak už je to jen o hledání nejlepší restaurace ve městě, kde zrovna jsem,“ ukončila odpověď a pustila se do ochutnávání tahini dipu s opečenými ředkvičkami, doplněného koriandrem a sezamovými semínky, které ji naservírovala spolumoderátorka podcastu Dish, michelinská šéfkuchařka Angela Hartnett.
Nejraději připravuje misku plnou dobrot
„Ráda dělám misku s lososem a hnědou rýží, pikantní majonézou, nakládanou zeleninou, okurkami, teriyaki, černým sezamem a tak podobně – prostě příjemná směs spousty různých věcí,“ odpověděla v podcastu na otázku, co nejraději vaří, a dodala, že tento typ jídla v jedné misce je podle ní velmi rychlá a na přípravu jednoduchá večeře.
Dále nedá dopustit na pečení, kde opět preferuje snadnou a rychlou přípravu, proto nejraději peče kuřecí stehna v jednom pekáči s hráškem nebo chřestem, ať už zeleným nebo bílým – miluje oba. Je také velkou fanynkou čočky a preferuje tu předem uvařenou, kterou přidává do salátu. Zbožňuje ale i těstoviny „jen s tuňákem z konzervy, doplněné kapary a chilli, česnekem a petrželkou.“ A jaká jsou její další NEJ?
- Nejoblíbenější vejce: Míchaná vajíčka s bohatou porcí másla a pažitky)
- Nejoblíbenější náplň sendviče: Vajíčková pomazánka
- Nejoblíbenější bramborová příloha: Brambory pečené na kachním sádle
- Nejoblíbenější bylinka: Rozmarýn
- Nejoblíbenější příchuť brambůrků: Krevetový koktejl
- Nejoblíbenější typ těstovin: Špagety
Nakonec se svěřila s trikem, jak docílit, aby vás nepálily oči při krájení cibule. „Cibuli musíte opláchnout vodou a pak ji nakrájet.“ Existují ale i další účinné metody krájení cibule bez pláče.