V pražské restauraci Červený Jelen už třetím rokem v rámci projektu Dobrojídlo pokračují v konání dobrých skutků. Tentokrát se ke zdejšímu týmu coby „dobroexternisté“ připojí Emma Smetana a Jordan Haj. Pod taktovkou šéfkuchaře Marka Fichtnera uvaří argentinskou hovězí maminhu připravovanou na ohni s estragonovým jusem, bramborovými rösti, smaženým bílým chřestem, mladou mrkví a pažitkovou majonézou.
Na menu bude od 5. do 18. června. 50 korun z každého prodaného jídla věnuje restaurace na projekt Malá Jóga, který zajišťuje lektory jógy pro onkologické pacienty.
Součástí projektu Dobrojídlo je dobrovaření, dobropečení a dobročepování. Princip je jednoduchý. Ve všech případech známá osobnost stráví několik hodin s executive chefem Markem Fichtnerem, pastry chefkou Klárou Řezníčkovou či mistrem výčepním Mírou Nekolným.
Dobro z jídla
V případě dobrovaření či dobropečení vznikne díky této spolupráci nevšední pokrm, který se na menu Červeného Jelena objeví jen na pár dnů. Výtěžek z prodeje poté míří na podporu vybrané dobročinné organizace.
- Dobročepování je kratší, ale o to intenzivnější… Dobrovýčepní totiž po zácviku rovnou čepuje 2–3 hodiny pivo buď přímo veřejnosti, nebo skupině přátel, které si při této příležitosti pozve. Z každého vyčepovaného piva jde opět část zisku na předem určený projekt.
Dobrovařil i Ben Christovao a další české celebrity
Zatím se do Dobrojídla zapojili třeba výtvarnice Eliška Podzimková, foodblogerka Markéta Pavleje, zpěvák Ben Cristovao či herečka Patricie Pagáčová.
- Vítězce soutěže MasterChef Veronice Beskydiarové alias Besky se podařilo prodejem téměř 1 700 kusů jejího „dobrodezertu“ Nebesky s Besky získat pro nadaci Adra 25 000 Kč.
- Známý cukrář a porotce soutěže Peče celá země Josef Maršálek vytvořil neodolatelnou Manhattan tartaletku, jejíž prodej přinesl 28 740 Kč na konto organizace Dortem proti rakovině.
Zdroj: Alice Titzová, 2Media, Červený jelen