Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fenomén Turkuazkitchen: Světoznámá influencerka začíná vždycky od nuly

Kuchyně
ZDROJ: Andy Chilton/Unsplash
sdílet:

Jak vaří a peče Betül Tunc, sledují na Instagramu desítky milionů lidí. Na svém profilu @turkuazkitchen hrají hlavní roli její ruce, svou tvář neukazuje příliš často. Na krátkých videích vznikají vizuálně i chuťově dokonalá díla, na které je radost pohledět. Že jste o ní ještě neslyšeli? Je čas to napravit!

Betül nestudovala na žádné kuchařské škole, rodiče ji však od mala vedli k vaření a lásce k jídlu. Když jí bylo osm let, maminka jí namísto hračky dala do ruky těsto, ze kterého nakonec upekly opravdový chléb.

  • Od deseti pak pravidelně sledovala televizní pořady o vaření a pečení, a představovala si samu sebe jako hlavní hvězdu, která ukazuje celému světu své kulinářské umění.
  • Ve čtrnácti letech už byla v kuchyni jako doma a snažila se připravovat i náročnější jídla. Okolo sedmnáctého roku pak měla na starost přípravu rodinných večeří a prozradila, že její maminka byla tehdy velká perfekcionistka a vždycky si našla na dceřině jídle něco, co mohla zkritizovat.
  • A když se Betül v roce 2017 narodil syn, začala na Instagram zveřejňovat fotky a recepty doma připravených jídel. Fotografování jídla si zamilovala stejně jako jeho přípravu a jak se zlepšovala kvalita jejího obsahu, rostl i počet sledujících.

S Betül se naučíte vařit a péct od píky

Každé jídlo připravuje doslova z ničeho – sama si stlouká máslo ze smetany, připravuje těsto na těstoviny, najdete u ní recept na italský sýr burrata nebo fermentovanou klobásu sucuk, která je typická pro balkánskou, blízkovýchodní i středoasijskou kuchyni. A to je jen krátký výčet z celkového počtu jejích kulinářských počinů.

  • V rozhovoru pro magazín Sheen prozradila, že pro ni bylo nejtěžší vyrobit dokonalý croissant a pain au chocolat (croissant s  čokoládou). 
  • Je stále věrná vaření od nuly, protože zastává názor, že výsledná chuť jídla je mnohem lepší, když máte kontrolu nad každou surovinou a můžete si vše upravit a dochutit přesně podle svých představ.
  • Najdete u ní spoustu receptů z nejrůznějších kuchyní včetně turecké, francouzské, asijské, italské i americké. 

Dokonalý koncert pro oči

Kromě kompletních receptů, které si můžete přečíst pod každým instagramovým příspěvkem, Betül natáčí videa, kde vidíte krok za krokem celý postup. To vše je ke shlédnutí v podobě reels videí, která trvají okolo jedné minuty. Všechna videa mají jednotný styl a vizuálně jsou perfektní.

  • Natočit první video prý Betül trvalo celý den. Dnes jí to zabere dvě až čtyři hodiny, záleží na obtížnosti konkrétního receptu.
  • Celý proces od vymyšlení a testování receptu je však mnohem delší – společně se psaním, tvorbou obsahu a editací vyjde klidně na dva dny.
  • Úplně nejtěžší z celého procesu je najít hudbu, která se k receptu hodí, a podle nás zatím s výběrem správné písničky nikdy nešlápla vedle.

Co Turkuazkitchen chystá?

Tahle nesmírně inspirativní žena, která žije se svým manželem a synem v Blacksburgu v americké Virginii, tvrdí, že kdyby měla jíst pouze jedno jídlo po celý život, byla by to zelená čočka.

  • A co se týče vaření a pečení, miluje přípravu a výrobu nejrůznějšího pečiva, obzvláště pak na podzim a v zimě.
  • Co se týče jejích dalších aktivit, kromě populárního instagramového účtu můžete sledovat i její profily na Facebooku, YouTube a TikToku nebo se přihlásit k odběru jejího newsletteru.
  • Zároveň chystá v nejbližší době svou první kuchařskou knihu, která se  ve fázi testování a psaní receptů. A pokud bude stejně tak precizní a krásná jako jsou její sociální sítě, máme se všichni na co těšit.

Zdroje informací: Sheen, Betül Tunc (@turkuazkitchen)

Související recepty

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní
  • Zajímavosti

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní

Zbyla vám doma dýně, která čeká na svou poslední šanci zazářit? Proměňte ji ve voňavé dýňové donuty! Z jedné dýně tak zvládnete připravit nejen dýňovou polévku na zahřátí, ale i sladkou tečku, která elegantně uzavře dýňovou sezonu. ...
Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům
  • Tipy a triky

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům

Škvarky, které křupnou při každém soustu, a sádlo, které dodá poctivou chuť každému receptu, zvládnete připravit i vy doma. Stačí jen dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem a výsledek vás určitě nadchne – ať už je namažete na chleba,...