0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fenomén Turkuazkitchen: Světoznámá influencerka začíná vždycky od nuly

Kuchyně
ZDROJ: Andy Chilton/Unsplash
sdílet:

Jak vaří a peče Betül Tunc, sledují na Instagramu desítky milionů lidí. Na svém profilu @turkuazkitchen hrají hlavní roli její ruce, svou tvář neukazuje příliš často. Na krátkých videích vznikají vizuálně i chuťově dokonalá díla, na které je radost pohledět. Že jste o ní ještě neslyšeli? Je čas to napravit!

Betül nestudovala na žádné kuchařské škole, rodiče ji však od mala vedli k vaření a lásce k jídlu. Když jí bylo osm let, maminka jí namísto hračky dala do ruky těsto, ze kterého nakonec upekly opravdový chléb.

  • Od deseti pak pravidelně sledovala televizní pořady o vaření a pečení, a představovala si samu sebe jako hlavní hvězdu, která ukazuje celému světu své kulinářské umění.
  • Ve čtrnácti letech už byla v kuchyni jako doma a snažila se připravovat i náročnější jídla. Okolo sedmnáctého roku pak měla na starost přípravu rodinných večeří a prozradila, že její maminka byla tehdy velká perfekcionistka a vždycky si našla na dceřině jídle něco, co mohla zkritizovat.
  • A když se Betül v roce 2017 narodil syn, začala na Instagram zveřejňovat fotky a recepty doma připravených jídel. Fotografování jídla si zamilovala stejně jako jeho přípravu a jak se zlepšovala kvalita jejího obsahu, rostl i počet sledujících.

S Betül se naučíte vařit a péct od píky

Každé jídlo připravuje doslova z ničeho – sama si stlouká máslo ze smetany, připravuje těsto na těstoviny, najdete u ní recept na italský sýr burrata nebo fermentovanou klobásu sucuk, která je typická pro balkánskou, blízkovýchodní i středoasijskou kuchyni. A to je jen krátký výčet z celkového počtu jejích kulinářských počinů.

  • V rozhovoru pro magazín Sheen prozradila, že pro ni bylo nejtěžší vyrobit dokonalý croissant a pain au chocolat (croissant s  čokoládou). 
  • Je stále věrná vaření od nuly, protože zastává názor, že výsledná chuť jídla je mnohem lepší, když máte kontrolu nad každou surovinou a můžete si vše upravit a dochutit přesně podle svých představ.
  • Najdete u ní spoustu receptů z nejrůznějších kuchyní včetně turecké, francouzské, asijské, italské i americké. 

Dokonalý koncert pro oči

Kromě kompletních receptů, které si můžete přečíst pod každým instagramovým příspěvkem, Betül natáčí videa, kde vidíte krok za krokem celý postup. To vše je ke shlédnutí v podobě reels videí, která trvají okolo jedné minuty. Všechna videa mají jednotný styl a vizuálně jsou perfektní.

  • Natočit první video prý Betül trvalo celý den. Dnes jí to zabere dvě až čtyři hodiny, záleží na obtížnosti konkrétního receptu.
  • Celý proces od vymyšlení a testování receptu je však mnohem delší – společně se psaním, tvorbou obsahu a editací vyjde klidně na dva dny.
  • Úplně nejtěžší z celého procesu je najít hudbu, která se k receptu hodí, a podle nás zatím s výběrem správné písničky nikdy nešlápla vedle.

Co Turkuazkitchen chystá?

Tahle nesmírně inspirativní žena, která žije se svým manželem a synem v Blacksburgu v americké Virginii, tvrdí, že kdyby měla jíst pouze jedno jídlo po celý život, byla by to zelená čočka.

  • A co se týče vaření a pečení, miluje přípravu a výrobu nejrůznějšího pečiva, obzvláště pak na podzim a v zimě.
  • Co se týče jejích dalších aktivit, kromě populárního instagramového účtu můžete sledovat i její profily na Facebooku, YouTube a TikToku nebo se přihlásit k odběru jejího newsletteru.
  • Zároveň chystá v nejbližší době svou první kuchařskou knihu, která se  ve fázi testování a psaní receptů. A pokud bude stejně tak precizní a krásná jako jsou její sociální sítě, máme se všichni na co těšit.

Zdroje informací: Sheen, Betül Tunc (@turkuazkitchen)

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč