Letošní 11. ročník soutěže Food blog roku 2024 se nesl v duchu cest, nádraží, secese i Alfonse Muchy a samozřejmě vaření a dobrého jídla. Vyhlášení výsledků proběhlo 22. 9. ve Foyer Café na Hlavním nádraží a bylo velkolepé! Kdo si odnesl trofej?
Food blog roku 2024: Lubojatzky couple
V pravidlech soutěže letos nastaly změny: z téměř 350 přihlášených vybrala odborná porota pouze jednoho, který se stal foodblogerem roku 2024. Tedy jednoho… Titul si letos odnesli blogeři hned dva, Pavlína a Martin Lubojatzky, kteří tvoří pod jménem Lubojatzky couple.
Adéla Elizeus, členka poroty z gurmet nakladatelství Došel karamel, o výběru říká: „Letos bylo vybírání opravdu napínavé. Měli jsme samozřejmě své favority, blogeři jsou ale v top desítce opravdu na velmi podobné úrovni, a proto při rozhodování hrály roli i úplně malé detaily. Četnost, pravidelnost, originalita, celkový dojem… To je jen zlomeček z posuzovaných kritérií.”
Objev roku 2024: Adam Rundus
V této kategorii se nic nezměnilo – vítěze hledala porota společně se sledujícími na sociálních sítích a pro letošek se jím stal Adam Rundus. Food blog má teprve krátce, ale jeho instagramový účet se vyplatí sledovat, ještě o něm určitě uslyšíte!
„Objev roku musí jednoduše milovat jídlo a ta láska pak prošpikovává jeho blog a/nebo sociální sítě. Objev by měl jít s dobou, bez videí už to dneska moc nejde. A taky musí umět psát recepty, bez těch to taky nejde,” říká Adéla Elizeus.
Speciální cena Eso poroty pro Nuselskou kuchtu
Blogerka, která tvoří pod jménem Nuselská kuchta, si letos odnesla speciální cenu poroty, která ocenila její „břitký až nekorektní humor a nejdelší příspěvky v Kosmíru a na facebooku.“ Její příspěvky jsou tak vtipné, že by si možná zasloužily i literární cenu, hlavně jsou ale plné lákavých a zajímavých receptů.
„Nuselská kuchta (Kamila Treichelová) nenásleduje trendy jako takové. Myslím si, že jí je jedno, jak často nebo v kolik hodin postuje. Netočí reelsy, protože jak sama říká, to neumí. Zato dělá naprosto úchvatné, specifické recepty, třeba ty z čínské kuchyně. Má tak nekorektní humor, až běda! Je radost ji číst a vařit podle ní. Kategorii jsme pro Kamilu neměli, a tak jsme jí udělali vlastní. Eso poroty. Na objev už trochu pozdě a na vítězství ještě brzo! Sledujte Nuselskou kuchtu, je skvělá,” doporučuje Adéla Elizeus, která s Lukášem Hejlíkem a Anetou Linkovou soutěž spolupořádá.
Porota ale doporučuje sledovat i další soutěžící: třeba Marka Pavalu nebo Neplechu na plechu, Garden kitchen, Made by Kristina, Lžičku cukru, Mamachef… těch jmen je!