Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Foodblogerka Buchta v troubě vydala kuchařku plnou neobyčejných snídaní z obyčejných surovin

S dětmi nezměnila Lucie přístup k vaření, ale zkrátila čas v kuchyni
ZDROJ: Kristýna Hadačová
sdílet:

Na české scéně najdete stovky foodblogů, každý s vlastním specifickým rukopisem a přidanou hodnotou. Blog Buchta v troubě, který už roky tvoří Lucie Nováková, se zaměřuje na neobyčejná jídla z obyčejných surovin – těch, které jsme trochu zapomněli používat, jako jsou luštěniny, pohanka nebo kořenová zelenina. Tyto suroviny mají zdravotní benefity, zpestří jídelníček a šetří rozpočet. S Lucií jsme si povídali o neobyčejných snídaních i o tom, jak jí mateřství (ne)změnilo přístup k vaření.

Kdo je Lucie Nováková aka foodblogerka Buchta v troubě? „Píšu, fotím a vydávám Neobyčejné kuchařky, tvořím blog a Instagram. Jsem máma a především žena, která se rozhodla živit tím, co ji baví. Vydávání kuchařek a tvorba obsahu pro mě není jen o receptech. Učím lidi, jak z obyčejných surovin vařit neobyčejná jídla. Ukazuji, že z luštěnin, pohanky nebo jáhel uvaříte super jídla pro celou rodinu, a věnuji se i tématu plýtvání jídlem,“ popisuje Lucie. My jsme se jí mimo jiné zeptali, proč je nová knížka Neobyčejné snídaně její srdcovkou, a požádali ji o snídani, která se hodí do předvánočního času.

Lucie, ve svém jídelníčku a v receptech dáváte prostor obyčejným surovinám, na které máme tendenci občas zapomínat. Proč je chcete připomenout a v čem vidíte jejich přínos?  
Sama s těmito surovinami pracuji už spoustu let, ale zjistila jsem, že jsem v tom osamocená. Lidé mají vůči těmto surovinám předsudky, mají špatné zkušenosti a neví, co s nimi. Přitom přinesou do jídelníčku větší pestrost a řada z nich má pro nás i zdravotní benefity. Například pohanka je skvělá na cévy, ovesné vločky jsou zase výborným zdrojem vlákniny. A mnohé z těchto surovin jsou navíc i levné – pytlík hrachu nebo ječných krup pořídíte za 20 Kč. 

Jste i zastánkyní omezování množství masa v jídelníčku. Proč?
Nejsem příznivec žádného stravovacího směru, sami maso občas doma jíme. Zároveň se ale už dnes ví, že není potřeba mít maso v každém chodu. Pokud se rozhodnete maso omezit, možná zjistíte, že jídla s luštěninami, obilovinami a zeleninou jsou zábavnější než jen maso s přílohou. Můžete si vyhrát s bylinkami, kořením, způsoby přípravy i texturami. Taková jídla můžou být lehčí na trávení, svůj jídelníček obohatíte o vlákninu i nové chutě. Bezmasá jídla jsou často levnější než jídla s masem. 

Kdy jste vy osobně začala nad jídlem víc přemýšlet? A jakou změnou prošlo vaše vaření a jídelníček s narozením dětí?
Už to určitě bude pár let... Jakmile člověk začne nad jídlem trochu přemýšlet, velmi brzy vidí a cítí ty benefity. U nás ale nikdy nebylo nutné, abych vařila něco speciálního pro děti a něco jiného pro nás, protože bych dané jídlo dítěti nechtěla dát. Ze začátku zavádění příkrmů jsem řešila alergeny, množství soli, přidaný cukr a podobně, ale během přípravy jsem zkrátka část jídla odebrala dětem a pro dospělé jídlo víc okořenila a dosolila. Moje děti jsou od malička zvyklé na zeleninu ke každému jídlu, luštěniny, obiloviny... Nicméně k jisté změně samozřejmě došlo, a to byl čas. Po narození dětí už jsem nemohla trávit v kuchyni tolik času, kolik jsem chtěla. Dnes vařím jídla, která jsou hotová za pár minut nebo jejich příprava zabere pár minut a o zbytek se postará třeba trouba. 
 

Jaký je váš signature recept? 
Pokud bych musela vybrat jen jeden, tak je to pohanková granola. Tedy granola, kterou připravuju přímo z pohankových krup. Což není vůbec obvyklé, a přitom si ji zamiluje i velký odpůrce pohanky. Recept na ni prozrazuji ve své první kuchařce. 

Nedávno jste vydala druhou kuchařku, Neobyčejné snídaně. Jak vypadá snídaně vašeho gusta?
Rozhodně v klidu a beze spěchu. Někdy se nemůžu rozhodnout, jestli radši snídám doma nebo si na snídani zajdeme do oblíbené kavárny. Ale snažím se, aby mé děti začínaly den snídaní. Ve všední dny se chystáme do školek a do práce, takže na dlouhé snídaně není čas, proto je ráda připravuji dopředu: overnight oats, skleničkové tvarohové cheesecaky, chia pudinky. Stejně tak čas ušetří, když si večer připravím těsto na lívance nebo vafle. Ve všední dny snídá s dětmi manžel, já snídám raději až později. To si vynahrazuji o víkendu, kdy nikam nespěcháme a společně si uděláme domácí pribináček a horu palačinek nebo si upečeme kardamomové motance. 

O kuchařce říkáte, že je vaše srdcovka. Čím to? 
Pro mě snídaně není jen první jídlo dne, představuje pro mě čas, který věnuji své rodině. Je to mnoho chuťových možností, je to i ranní chaos v kuchyni, je to možnost, jak poznávat cizí města skrze jídlo. Snídaně pro mě byly i světlem po nekonečných probdělých nocích s dětmi. Tyto všechny emoce jsem se snažila promítnout do kuchařky, ve které najdete 11 kapitol a v každé pak 7 receptů. Jsou tu snídaně, které si můžete vzít s sebou, snídaně, které připravíte za pár minut, protože prostě nemáte čas, ale samozřejmě jsou tu i různé rozmazlovací snídaně. Jsou tu sladké i slané snídaně, které budou skvělé třeba i k večeři. Mojí oblíbenou je kapitola Záchranné snídaně, kde najdete recepty, jak přeměnit zbytky na skvělé jídlo. 

Okolo snídaní panují i nejrůznější mýty a vy se mnohé snažíte vyvrátit. Je to tak?
Přesně tak. Kolem snídaní koluje tolik mýtů: zda je vůbec potřeba snídat, jestli je lepší slaná nebo sladká snídaně, jestli stačí ke snídani káva, jestli je přerušovaný půst takový zázrak. Chtěla jsem tyto mýty vyvrátit jednou provždy, proto jsem požádala o spolupráci skvělou nutriční terapeutku Andreu Mokrejšovou. Ta všechny tyto mýty rozebírá a zároveň dává snadné tipy, jak sestavovat dobré a vyvážené snídaně, nebo recepty doplňuje o nutriční tipy. Za mě je to velká přidaná hodnota kuchařky. 


Věnujete nám recept na snídani s vůní Vánoc?  
Ráda. V kuchařce mám jednu voňavou perníkovou kaši s máslovými jablky.

Vánoční snídaně: perníková špaldová kaše

„Kaši připravuji přímo ze špaldových zrn. Špalda patří mezi prastaré druhy obilí, je výživově bohatší než dnes běžnější pšenice a má lehce oříškovou chuť. Kaši ráda podávám s máslovými jablky,“ říká Lucie a přidává recept.

Ingredience na kaši: 200 g špaldových zrn, 700–800 ml plnotučného mléka (může být i rostlinné), špetku soli, ½ lžíce perníkového koření, třtinový cukr nebo med podle chuti
Na máslová jablka si připravte: 20 g másla, 4 pevnější a kyselejší jablka o celkové váze 600 g (váha před očištěním), citronovou šťávu podle chuti
K podávání: tvaroh ve vaničce, jogurt, oblíbené ořechy a ořechové máslo

  • Špaldu nasypte do sítka a propláchněte pod tekoucí vodou. 
  • Poté ji přesypte do většího hrnce, zalijte mlékem a lehce osolte.
  • Přiklopte poklicí a vařte cca na ¾ výkonu sporáku 45 minut. Občas promíchejte. A můžete se pustit do přípravy máslových jablek.
  • V pánvi nechte rozehřát máslo a pokrájejte jablka na kousky. Pokud vám vadí slupka, tak je nejprve oloupejte. Jablka opékejte 5–7 minut dozlatova ze všech stran. Dochuťte citronovou šťávou.
  • Hotovou kaši ochuťte perníkovým kořením a oslaďte.
  • Podávejte s jablky, sekanými ořechy, tvarohem a ořechovým máslem.
Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...