Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Grissini: italské chlebové tyčinky z Turína, které učarovaly Italům i celé Evropě

Grissini s mořskou solí a šunkou Serrano
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Populární dlouhé italské tyčinky grissini dovedou zachránit akutní hlad, umí nahradit chléb, doprovodí obložené talíře a báječně chutnají. K vínu i pivu. Můžete si je koupit, to je ta jednodušší varianta. Ta efektnější, oslnivější, která z vás udělá superstar, je upéct si vlastní.

Tyčinky grissini vznikly ve městě Turíně v regionu Piemonte na severozápadě Itálie. Grissino Torinesi neboli chlebové tyčinky v turínském stylu jsou velmi oblíbené a město samo se jejich výrobou pyšní. 

  • Původ grissini je podle webu DelightedCooking opředen řadou mýtů, ale s největší pravděpodobností vznikly tyčinky už kolem 14. století tak, že kuchaři zkrátka zbylo těsto na pizzu a rozhodl se s ním experimentovat.
  • Jiné zdroje např. TasteAtlas však uvádí, že původ grissin sahá až do 17. století, kdy měly sloužit proti zdravotním problémům savojského vévody Vittoria Amedea II. Ten měl údajně problémy s trávením, a tak jeho lékař nařídil kuchaři připravit jídlo, které by vévoda snadno strávil.
  • Kuchař Antonio Brunero zadělal těsto na ghersu, tradiční turínský chléb, a roztáhl ho do dlouhých tenkých proužků. Pečivo slavilo velký úspěch a stalo se oblíbenou svačinou v celé Itálii.

Kouzlo jednoduchosti chlebového těsta a olivového oleje

Základní chlebová tyčinka je tenká jako tužka a velmi jednoduchá, připravená pouze z mouky, vody, droždí, soli a olivového oleje

  • K přípravě grissini můžete poměrně bez obav použít téměř jakýkoli druh kynutého těsta, i když nejvhodnější volbou bude klasické těsto na pizzu
  • Po vypracování těsta, které se nechá jednou vykynout, ho stačí rozválet a nakrájet na proužky. Po opětovném vykynutí grissini pečte v troubě, dokud nejsou zlatavé a křupavé. 
  • Čerstvé grissini jsou vynikající hned po vytažení z trouby nebo je lze nechat vychladnout a uložit do vzduchotěsné nádoby, dokud nepřijde jejich příležitost.
  • Často se tyčinky obalují v sezamových semínkách, čerstvých bylinkách nebo karamelizované cibulce.
  • Těsto můžete také oživit různými přísadami od medu po vločky červené papriky. Nejtradičněji v těstě na grissini ovšem najdete rozmarýn.

Univerzální a rychlé občerstvení

Na tyčinkách grissini je nejlepší, že můžete mít jejich zásobu vždy po ruce ve spíži a ve vhodnou dobu je využít jako bleskové pohoštění pro neohlášenou návštěvu či neplánovanou oslavu.

  • Grissini mohou být hladké i zakroucené, mírně zploštělé nebo dokonce čtvercové a jejich textura se pohybuje od úplné křupavosti až po mnohem jemnější a chlebovější konzistenci z nichž každá najde své uplatnění.
  • Hodí se jako pohoštění k vínu, příloha k italským předkrmům v podobě sušené šunky, oliv a aromatických sýrů nebo k namáčení do tapenád, dipů a pomazánek
  • Po celém světě se však často nabízejí také při ochutnávkách vína jako neutralizátor, k aromatickým polévkám, sýrům i dušeným pokrmům.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín