Dva bratři před více než dvaceti lety navázali na hobby svých rodičů a nedaleko od Prahy vybudovali místo, na které se teď každoročně sjíždějí tisíce lidí – na samosběr jahod i pro sazeničky. Jak se k jahodovému podnikání dostali?
Bratři Hančovi založili jahodovou farmu ve Vraňanech nedaleko Mělníka v roce 1998. Začátky nebyly snadné, Hančovi museli obhospodařit 20 arů bez jakékoli mechaniky, jen s kolíky a motyčkami. Jen vysadit sazeničky jahod trvalo přes tři týdny.
„Rodiče mého manžela a švagra pěstovali kdysi jahody na přivýdělek a kluci jim pomáhali. Po škole na to navázali, jen to rozjeli trochu ve velkém,“ prozrazuje Dagmar Hančová, která má na starosti obchod a prodej.
„Prodávali jsme jahody ze dvora, pak se přidaly sazenice jahod, a když už k nám lidé přijeli, chtěli jsme, aby si mohli nakoupit i něco víc. Tak jsme do obchodu přidali další druhy ovoce, zeleninu a vlastní produkty – marmelády a mošty. Potom jsme si zeleninu začali pěstovat sami, protože na místní pěstitele nebyl stoprocentní spoleh, a když jednou začnete nabízet zákazníkům třeba brambory, musíte je mít už pořád,“ vysvětluje Dagmar.
Jahody, kam se podíváš
Dnes Hančovi obhospodařují 300 hektarů, na kterých kromě jahod pěstují i další ovoce a zeleninu. V sezoně projde jahodárnou více než stovka brigádníků, starost o jahody a obchod je ale na Hančových.
„Máme to rozdělené, manžel se stará o chod a marketing, švagr o pole a techniku, švagrová hlídá účty a na mně je velkoobchod a sazenice. Máme přes deset odrůd jahod, každá se sklízí jindy a sklizeň jedné odrůdy trvá asi dva měsíce,“ prozrazuje Dagmar.
Hančovi tak pokryjí celou sezonu, kterou loni ještě prodloužili výstavbou fóliovníku.
„Moje nejoblíbenější odrůda je Karmenka, je to i naše nejstarší česká odrůda, voní po lesních jahodách, je krásně červená a i doma na zahrádce dobře poroste. Musí se s ní ale opatrně, snadno se pomačká,“ upozorňuje Dagmar. Z ranějších odrůd doporučuje Rumbu a Sonátu. „Jsou sladké, pevné, lesklé, šťavnaté a mají dobrou trvanlivost,“ dodává.
Plné ruce práce
Ve Vraňanech právě začalo nejnáročnější období, kdy se sklízejí jahody, ale lidé si ještě jezdí pro sazenice, a to nejen jahod, ale i bylinek a květin.
„Plné ruce práce máme po celý rok,“ konstatuje Dagmar. „Od ledna probíhá výsadba sazenic, zhruba do poloviny května je prodej sazenic, které dodáváme do více než pěti set zahradnictví, pak se připravujeme na sklizeň – ta začíná už v půlce května a končí až v září. Tohle všechno se kryje s výsadbou letních sazenic a pak navazují sklizně brambor, dýní, cibule, nakládaček a v neposlední řadě podzimní akce, které pořá-dáme pro návštěvníky: Halloween plný devadesát procent jahod zmrzlo,“ vzpomíná Dagmar.
Pořád se něco děje
„Náš cíl je, aby tu návštěvníkům bylo dobře, vylepšujeme sortiment obchodu i zahradnictví, vloni jsme přidali maliny a borůvky, kultivujeme i prostředí a chceme, aby se sem zákazníci rádi vraceli. Pro jahody, sazeničky, ovoce či zeleninu nebo jen podrbat ovce za uchem,“ říká Dagmar Hančová.