Restaurace U Krobiána se nachází v malebné obci Hostím v okrese Beroun. Návštěvníkům nabízí kuchyni stojící na pilířích rakousko-uherských tradic a také cestu do minulosti. V hostinci, který stojí na bývalé důležité obchodní trase Via Carolina, ožívají časy minulé, kdy se kolem proháněli poutníci, trampové a obchodníci.
Je to místo, které v sobě spojuje dlouhou rodinnou historii a silné pouto k tradicím. Hospodu U Krobiána provozuje jedna rodina už přes sto let, přičemž první zmínky o její existenci sahají do období po bitvě na Bílé hoře. Samotná budova hostince pochází z 19. století, ale její základy jsou pravděpodobně ještě starší.
Hostinec zažil během své existence mnoho událostí a jednou z nejbolestivějších bylo znárodnění v 50. letech. Po restitucích v 90. letech se hostinec vrátil zpět do rukou původních majitelů, kteří se pustili do náročné rekonstrukce. Nová kapitola restaurace začala v roce 2005. Po sérii pronájmů se tehdy hostinec opět vrátil pod rodinnou správu.
Podívejte se na video z naší návštěvy restaurace U Krobiána
Poctivá kuchyně z celého světa z lokálních surovin
V restauraci U Krobiána se zaměřují na jídla, která vám připomenou nedělní obědy u babičky – omáčky, pečená masa, knedlíky – a to vše připravované s láskou a péčí. V menu se ale často objevují také jídla z celého světa, jako quesadilla nebo špagety bolognese.
Přes všední dny funguje restaurace spíše jako rychlé občerstvení, o víkendu nabízí polévku, tři hlavní chody a dezert. Veškeré suroviny pocházejí z lokálních zdrojů z okolí Berouna, zelenina a bylinky jsou ze zahrádky, která se nachází přímo u restaurace.
Z Krobiána se odchází těžko
Během naší návštěvy jsme měli možnost ochutnat několik pokrmů. Začali jsme jemnou a horkou zelňačkou, která byla ideální pro chladný podzimní den. Polévka byla vydatná a příjemně prohřála celé tělo.
Dalším chodem byl španělský ptáček s rýží. Maso bylo šťavnaté, s klasickou náplní z kyselých okurek, vajíčka a uzeniny, což nám připomnělo chuť známou z dětství a navodilo příjemný pocit nostalgie.
Poté následovalo kuře s nádivkou, které se doslova rozplývalo na jazyku. Nádivka byla vláčná a skvěle doplňovala křehkost masa. Do toho nám na stůl skrz orosený půllitr svítil paprsek podzimního slunce.
Jako dezert jsme si dopřáli taštičky plněné povidly a posypané mákem. Bylo jich tolik, že by mohly snadno nahradit hlavní chod. Sladkou tečku nám přinesla sama kuchařka, která s úsměvem řekla: „Jsem ráda, že vám chutnaly, dělala jsem je už do rána. Máme je i jako hlavní porci, ale to už byste si nezvládli dát nic jiného.“ A měla pravdu – z hospůdky jsme sotva zvládli vylézt.
Spokojený byl i Lukáš Hejlík, který restauraci U Krobiána navštívil v roce 2021 a zařadil ji do své Gastromapy. „Bylo sobotní odpoledne, na dvoře byla spousta lačných výletníků. My si dali Boeuf bourguignon, krásná hutná šťáva plná chuti se zeleninou na skus, která měla hezkou barvu. Nevíme, jestli bychom tohle jídlo primárně volili s knedlíkem, ale byly úžasné. Kuřecí prso bylo přesně udělané, s křupavou kůží, sekanými sušenými rajčaty a olivami uvnitř. Perfektní,“ píše ve své recenzi.
Krásné okolí ideální pro výlety
Restaurace U Krobiána zažívá zvlášť v létě velký nápor návštěvníků. Hostím a okolí jsou doslova rájem pro turisty, trampy i cyklisty. V blízkosti restaurace se nachází několik zajímavých turistických tras, které vedou přes lesy, kolem řek a skrze malebná údolí.
Blízká přírodní rezervace Koda nabízí nádherné výhledy a bohatou faunu a flóru, která potěší každého milovníka přírody. U Krobiána se tak stává skvělou zastávkou po náročném výletu, kde se můžete posilnit vydatným jídlem a načerpat nové síly.
Do hospůdky se kromě skvělého jídla a kouzelné atmosféry vrátila i kultura. Ještě před válkou se tady hrálo ochotnické divadlo a promítaly se filmy, dnes ke Krobiánovi můžete zajít na koncert či přednášku.
Zdroje informací: časopis Apetit, Hostinec U Krobiána