Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hvězda slovenské kuchyně Martin Korbelič: Nepotřebuji si honit ego, chci vařit jídla, která lidé znají z domova

Martin Korbelič
ZDROJ: Se souhlasem Martina Korbeliče
sdílet:

Vedl luxusní restaurace i obrovskou gastro skupinu, ale nejvíce známý je z televizních pořadů MasterChef a Moja mama varí lepšie ako tvoja. Nyní otevírá další restauraci.

Výčet zkušeností tohoto slovenského šéfkuchaře je neuvěřitelně dlouhý a zdá se, že kam přijde, tam se mu daří. Má za sebou stáže v michelinských restauracích, vedl luxusní slovenské restaurace i obrovskou gastro skupinu o třiceti restauracích a nedávno otevřel v Bratislavě vlastní podnik – Menju.

Vaříme takovou rakousko-uhersko-babičkovsko-domáckou kuchyni, kterou všichni známe od našich maminek. Jsou to tradiční slovenská jídla: prívarky, guláše, smažený řízek... vždy se to však snažíme nějak vylepšit. Vaříme to, na co máme zrovna chuť a náladu. A zároveň se snažíme být zero-waste, v mrazácích nemáme nic a v lednicích minimum,“ prozrazuje šéfkuchař, ze kterého jde neuvěřitelný klid.

Já i můj kamarád a spolumajitel Tomáš Sika za sebou máme spoustu let v kuchyni i na place. Už si nepotřebujeme honit ego, ohromovat ostatní nebo sbírat ocenění. Chceme pro lidi vařit jídla, která znají z domova, ale s přidanou hodnotou skrytou ve skvělých surovinách, dobře odvedené práci a pěkném servírování,“ dodává šéfkuchař s tím, že na podzim plánují otevřít ještě jedno Menju, tentokrát ovšem v středomořském stylu.

V kapse má prestižní ocenění

Martin Korbelič po právu patří mezi slovenské kuchařské hvězdy, a to nejen po profesní stránce. V roce 2010 vyhrál národní kolo prestižní kuchařské soutěže Bocuse d’Or, o tři roky později získal ocenění kuchař roku. Restaurace Le Monde Restaurant & Bar, ve které působil, obdržela cenu za nejlepší restauraci. Nejvíce slávy mu ale přineslo působení jako porotce v slovenské soutěži pro amatérské kuchaře MasterChef a hlavně účinkování v pořadu Moja mama varí lepšie ako tvoja, kde si diváky získal svými trefnými názory.

„Ten pořad byl fenomén, který vlastně nikdo nečekal. Natočili jsme necelou stovku zkušebních dílů, a nakonec jich odvysílali skoro tisíc,“ prozradil hvězdný šéfkuchař, kterého si klidně můžete pozvat k sobě domů, třeba aby vám ukázal a prozradil některý ze svých triků.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín