0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Italka, která dobyla Spojené státy americké

Lidia Bastianich
ZDROJ: YouTube/Lidia Bastianich PrtScr
sdílet:

Jestli někdo doteď pochyboval o tom, že italská a americká kuchyně spolu nemají nic společného, Lidia Giuliana Matticchio Bastianich vše uvede na pravou míru. Lidia je televizní moderátorka, spisovatelka a rovněž také restauratérka. A co je nejdůležitější – proslavila se svou americko-italskou kuchyní.

Rodina měla status uprchlíků

Lidia Giuliana Matticchio Bastianich se narodila v chorvatské Pule 21. února 1947, vlastně těsně před tím, než bylo původně italské město připojeno k Jugoslávii (dnešní Chorvatsko). Do roku 1956 také v Jugoslávii se svou rodinou žila.

Později se ovšem odstěhovali do Terstu. Všichni členové rodiny Matticchiů ovšem měli status uprchlíka a také v uprchlickém táboře žili. O dva roky později ale italské úřady přijali jejich žádost o emigraci do Spojených států. Rodina Bastianichů se tak usídlila v New Jersey, odkud se přestěhovali do New Yorku.

  • Ve svých čtrnácti letech začala pracovat v pekárně. Po absolvování střední školy se uchytila v pizzerii na Manhattanu.
  • V roce 1971 si společně s manželem Felicem Bastianichem otevřeli první malou restauraci s názvem Buonavia.
  • Menu okopírovali z tehdy nejpopulárnějších italských restaurací, a také si najali skvělého italsko-amerického kuchaře.
  • Tou dobou také porodila dcerku Tanyu, už předtím přivedla na svět syna Joea.

Začínala jako pomocná kuchařka

V roce 1972 se Lidia začala intenzivně zdokonalovat ve vaření, aby mohla v rodinné restauraci pomáhat jako pomocná kuchařka. Naučila se svá oblíbená italská jídla, která kombinovala s istrijskými pokrmy.

Lidé si jejich kuchyni zamilovali a to přivedlo Lidii a jejího manžela na myšlenku, že si otevřou další, tentokrát v Queensu. Obě restaurace lákaly nejenom místní obyvatele, kteří si potrpěli na dobré jídlo, ale také kritiky.

  • Lidia s manželem začali vařit v otevřené kuchyni přímo před zákazníky. To tehdy byla velmi nevídaná záležitost.

Zlomová devadesátá léta

Když zemřel manželův otec, rozhodli se obě restaurace prodat a otevřeli si zcela novou. Tehdy se psal rok 1981 a nový podnik dostal jméno Felidia (spojení jmen Felice a Lidia). I tato restaurace si záhy po otevření vybudovala věhlasné renomé.

  • V roce 1993 poprvé vystoupila v televizi jako uznávaná kuchařka a restauratérka. Na konci devadesátých let o Lidii věděly celé Spojené státy.

Restaurace už jí nestačily, otevřela si několik obchodů

  • V roce 2010 se dokonce Lidia a její syn spojili s italským investorem Oscarem Farinettim a otevřeli si na Manhattanu výběrový supermarket o rozloze 4 600 metrů čtverečních, kde se prodávají výhradně italské suroviny.
  • Lidia rovněž nabízí kurzy vaření pro širokou veřejnost.
  • O šest let později si otevřela druhý obchod, rovněž na Manhattanu. Další její obchody najdeme i v Los Angeles, v Las Vegas a v Torontu.

Televizní hvězdou

V roce 2014 uvedla už pátou sezónu televizního seriálu Lidia’s Kitchen, v němž se poprvé objevila v roce 1998. Pořad je po celých Spojených státech natolik oblíbený, že už vznikla i animovaná verze pro děti. V roce 2020 Lidia společně se svým synem Joem usedla do řady porotců známé kuchařské show Family Food Fight.

Není divu, že ve Spojených státech amerických neexistuje jediný Ital ani Američan, který by Lidii Bastianich neznal a neobdivoval.

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč