Apetit piknik je již na dohled, tudíž je ideální příležitost představit další z jeho hvězd: je jí královna makronek Ivana Jandlová, která do pražské Grébovky přiveze z jižní Moravy makronkový dort. A i když má před svatbou a o makronkách se jí prý v podstatě i zdá, našla si chvilku na povídání.
Ivana Jandlová měla ke sladkému pečení blízko odmala, její maminka pekla často a ráda. Ona sama se vyučila kuchařkou, a když byla na mateřské dovolené, rozhodla se pokořit jednu z velkých cukrářských výzev: makronky. Podařilo se, na svém kontě má i řadu ocenění. V roce 2023 napekla 900 makronek, přijela coby kulinářka na Apetit piknik, a nejen že makronky během chvilky vyprodala, ale získala taky titul Nejlepší kulinářka. Letos přiveze makronkový dort a my už se nemůžeme dočkat. A vy byste se měli těšit taky: k ochutnání jej rozdáme návštěvníkům letošního Apetit pikniku!
Ivčo, kdy se u vás vášeň pro makronky zrodila, kdy jste je upekla poprvé?
Přišlo to na mateřské, ale pečení a lásku ke sladkému jsem v sobě měla už dávno, možná po mamince. Byla jsem na mateřské dovolené a to je období, kdy se ženská prostě potřebuje cítit, že je užitečnější i k něčemu jinému než k přebalování. Pekla jsem nejrůznější zákusky a nakonec se rozhodla pokořit i makronky. Nevěřila jsem si, ale rozhodla jsem se, že to dám.
Jak dlouho trvalo, než jste byla s výsledkem spokojená?
Než jsem vychytala všech asi 80 tisíc faktorů, kterými jsou podložky, teploty, příčky, suroviny, tak to trvalo zhruba rok. Posouvala jsem se po malých krůčcích a bylo to stále lepší a lepší. Místo oblečení, kabelek a věcí pro sebe jsem kupovala mandlovou mouku a zkoušela a zkoušela.
Máte výdrž!
Já to tak mám i v práci a vždy nám to kladla na srdce mistrová na praxi: To, co bys nejedl sám, nedávej druhým. Ne snad, že by byly předtím makronky nepoživatelné, ale chtěla jsem, aby byly perfektní.
Jaké jste s nimi měla plány?
Plán byl, nebo tedy sen byl, někdy mít něco svého, cukrárnu nebo kavárnu. Mít tam dobrou nekomerční kávu, svoje zákusky, které bych pekla podle sezóny. Nic nalajnovaného, vše jen podle aktuální nálady a chuti. A samozřejmě makronky by byly v hlavní roli.
Než dojde na vlastní cukrárnu, sbíráte ocenění.
Já jsem už tenkrát, když jsem se hlásila mezi kulináře na Apetit piknik, říkala paní Darině (pozn. redakce: Darině Sieglové, redaktorkce Apetitu), že na to ještě nemám „koule“ a že to bude ještě chvíli trvat. Ale věřím, že to nakonec dopadne. Jak říkáte, získala jsem třikrát stříbro v soutěži, kterou pořádá Asociace kuchařů a cukrářů v Olomouci. Ve mně je nějaká nejistota a takové ocenění mi hodně pomáhá věřit, že to dělám dobře, někam to vede.
A pak jste vyhrála kulináře Apetit pikniku!
To bylo úplně nejšílenější překvapení! Já jsem milovnice Apetitu snad od střední školy, dokonce mám některá historická čísla ještě schovaná. A když hledám recepty na internetu a potřebuji něco rychle a osvědčeně, tak jdu na jistotu na Apetit.
Podle koho jste se učila péct makronky?
Podle Míši Landové. Vyhrála jsem tenkrát i výzvu, kterou organizovala, a cenou byl robot, se kterým pracuji dodnes, udělala jsem v něm statisíce makronek. Začínala jsem podle Míšina receptu, držím se ho dodnes a jen piluji.
Co se vám při pečení makronek nejvíc osvědčilo?
Zásadní je čistá a odmaštěná podložka na pečení a teplota cukrového rozvaru. Když je teplota víc než 118 °C, tak to začne krystalizovat, když je nižší, tak se sníh nevyšlehá tak dobře a skořápka se po upečení neudrží a vevnitř klesne, proto zůstane ve finále dutá. Zásadní je tedy vychytat teplotu.
Vy na Apetit piknik přivezete makronkový dort. Kolik času takový dort zabere?
Myslím, že zhruba tři dny. Je to hodně o detailní práci, nesmí se podcenit teplotní rozdíly při vytahování makronek a dortu z trouby, aby nic nepopraskalo. Budou každá z jiné čokolády, náplně pak jedna z pyré, jedna ze smetany, jedna z alkoholu... Když teď před spaním zavřu oči, vidím ten dort, ganache apod.
A co je vaše největší makronková srdcovka ?
To mám zcela jasno: yuzu a černý rybíz s ruby čokoládou. To jsou zkrátka suroviny, které byly pro sebe stvořeny.