Pečení cukroví, besídky, večírky, nákup dárků a velký úklid? To během adventu zabere dost času a to poslední, co se vám chce, je ještě čarovat v kuchyni a vymýšlet pro celou rodinu večeři, která zasytí a bude chutnat všem. Dejte prostor fazolím – jsou skvělým zdrojem bílkovin i vlákniny, dají se (velmi rychle) upravit na mnoho způsobů a navíc jsou i zdraví prospěšné.
Sáhněte si do svědomí a zkuste si vzpomenout, kdy se ve vašem jídelníčku naposledy objevily fazole. Přitom jen málokterá surovina má tak univerzální využití – a teď je ideální čas to změnit.Fazole se hodí do polévek, salátů, omáček, dipů (např. hummusu), ale i do dezertů (např. čokoládové fazolové brownies) a jsou perfektní ve chvíli, kdy nemáte čas a energii vymýšlet komplikované večerní menu.
„Fazole a obecně luštěniny jsou skvělým zdrojem bílkovin i vlákniny. Zároveň jsou stále poměrně levné. Jsou skvělé na zahuštění polévek, omáček i pyré. Doporučuji použít bílé máslové fazole – ty jsou chuťově i barevně neutrální a rozmixují se zcela dohladka,“ pochvaluje si Lucie Nováková, která na svém blogu Buchta v troubě mimo jiné právě luštěninám věnuje hodně prostoru. A vy chcete mít v prosinci zcela pochopitelně prostor spíš pro pečení rohlíčků a vánoční pohádku pod dekou s celou rodinou, takže je třeba, aby byla večeře rychle hotová. Použít můžete fazole v konzervě (v nálevu, ale i ochucené) nebo je den předem namočit. My jsme požádali o recepty Lucii Novákovou, která jich na svém blogu má spoustu.
Základní úprava fazolí
Lucie Nováková doporučuje uvařit fazolí vždy více, než kolik do receptu potřebujete. „Fazole rozdělím na menší porce a zamrazím. Mražení vařeným luštěninám neškodí a příště pak ušetřím čas,“ vysvětluje a přidává tip pro ty, kdo se bojí nadýmání – zkuste fazole rozmixovat (např. do pomazánky). „Rozmixování naruší strukturu luštěnin a díky tomu se k nim lépe dostanou trávicí enzymy.“
Uzená fazolová pomazánka s pečenými paprikami
„Snadnou formou, jak zakomponovat luštěniny do jídelníčku, jsou pomazánky. Navíc je příprava téměř bezpracná a díky uzené a pečené paprice chuťově vymazlená tak, že chutná i masožravcům,“ říká Lucie Nováková a dodává, že tato pomazánka je veganská, bezlepková, bezlaktózová a neskutečně dobrá.
Doba přípravy: 10 minut + čas na pečení paprik
Ingredience na pomazánku: 250–300 g červených paprik (cca 2 papriky, váha před očištěním), 250 g vařených fazolí (můžou být bílé i červené, 120 g váha v suchém stavu), 1 a ½ lžičky uzené papriky, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, ½ lžičky soli, ¼ lžičky cukru
Postup:
- Papriky omyjte a dejte do pekáčku. Nijak je nekrájejte, nekořeňte. Vložte do trouby, kterou zapněte na 200 °C (horní a spodní ohřev). Pečte cca 40 minut. Nechte vychladnout. Stačí do chvíle, kdy je zvládnete vzít do ruky.
- Z paprik odstraňte stopku, semínka i slupku. Díky upečení se slupka sloupne velmi snadno.
- Očištěnou papriku dejte do nožového mixéru. Přidejte fazole, uzenou papriku, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a cukr. Rozmixujte dohladka.
- Podávejte s oblíbeným pečivem nebo jako dip k pečené zelenině.
Zapečené máslové fazole z jednoho pekáčku
„Potřebujete jeden pekáček, pár surovin a čtvrthodinku na přípravu. O zbytek se postará trouba,“ láká Lucie.
Doba přípravy: 15 minut + 35 minut pečení
Ingredience: 2 stonky jarní cibulky, 3 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 200 g cherry rajčat, 1 lžička sušeného oregana, sůl, 570 g vařených velkých bílých máslových fazolí (300 g váha v suchém stavu), 400 g rajčat v konzervě, 200 g 12–15% zakysané smetany, čerstvá bazalka, 250 g mozzarelly
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C (horní a spodní ohřev).
- Jarní cibulku očistěte a nakrájejte na kolečka, zelenou část dejte bokem. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Do pekáčku/zapékací misky (o rozměrech 22 × 15 cm) nalijte olej, přidejte cibulku, česnek, cherry rajčata. Ochuťte oreganem, osolte a promíchejte. Dejte péct na 20 minut.
- Poté přidejte fazole, zelenou část jarní cibulky, rajčata z konzervy (pokud je máte vcelku, tak je rozmačkejte vidličkou), zakysanou smetanu a čerstvou bazalku. Promíchejte. Nahoru natrhejte mozzarellu a dejte péct na dalších 25 minut, jen přepněte v troubě zapékání pod grilem.
- Podávejte s rýží, bulgurem nebo třeba jen s chlebem.
Další rychlé večeře z fazolí
- Pestrá fazolová pánev: Extra rychlé a chutné jídlo s nápadem! Na závěr ho ozdobte zelenou petrželovou natí a hoblinami parmazánu, které snadno vyrobíte pomocí škrabky na brambory.
- Fazolová polévka s uzeným kuřetem: Této husté polévky si k večeři uvařte rovnou celý kotel. Nakrájejte k ní čerstvý kmínový chléb a uvidíte, jak rychle budou talíře prázdné.
- Fettuccine s fazolemi borlotti: Použití fazolí ve slaném nálevu značně urychluje přípravu těchto báječných těstovin. Opečená šunka s šalotkou a tymiánem jim dodají lahodnou chuť. Sušenou šunku klidně vyměňte za slaninu!
- Mexické fazolové burgery: Celozrnné žemle s bezmasými fazolovými burgery vás překvapí jednoduchou přípravou. Nesmaží se, ale pečou v troubě. Můžete je také zamrazit do zásoby.
- Fazolová pomazánka s ořechy: Až půjdete z práce, kupte jen čerstvý chléb nebo jiné oblíbené pečivo. Pomazánku máte hotovou do čtvrthodinky.