Již dvacet let připadají na 20. říjen oslavy Mezinárodního dne kuchařů. Založen byl původně se záměrem oslavit kuchařskou profesi a její vznešenost. Dnes je cílem mimo jiné edukovat budoucí generaci kuchařů a chefů, tedy děti. Předat jim znalosti, zkušenosti a naučit je víc o tom, jak zdravě jíst. Jak i s dětmi oslavit Mezinárodní den kuchařů netradičně a odvážně?
Radost z vaření, povědomí o zdravém stravování a o důležitosti udržitelného přístupu jsou témata, která po dvacet let patří k oslavám Mezinárodního dne kuchařů. A (šéf)kuchaři celého světa tento den využívají třeba k tomu, aby ukázali dětem, jak si užít čas v kuchyni a jak důležité je jíst zdravě a zároveň chutně.
Inspirujte se touto misí a podpořte v dětech zvědavost, kreativitu a lásku k vaření. Protože „láska“ je ta nejlepší ingredience a „vášeň" pak nejlepší postup.
Dejte dětem prostor
Jestli děti něco milují, tak pomáhat při dospěláckých činnostech. A vaření je jedna z těch nejvíc fascinujících: je to barevné, voňavé, může se u toho ochutnávat, ale i dělat trochu nepořádku. A ač trvá příprava pokrmů s dětmi po boku dvojnásobek času, je to čas, kdy je můžete nejen rozvíjet, ale jim i předat cenné zkušenosti nebo si v klidu popovídat. Zapojte děti do vaření: menší nechte dělat pomocné práce, větší nechte samostatně tvořit.
- Kuchařské činnosti jsou skvělé na rozvoj jemné motoriky: děti se učí krájet, přebírat luštěniny, jemně míchat těsto apod.
- V kuchyni se naučí nejen jak co dohromady chutná, ale procvičí například i matematiku při odměřování a vážení.
- Když dětem dáte důvěru a prostor pro tvorbu, podpoříte jejich sebevědomí a samostatnost.
- A co si kdo uvaří, to si také sní, takže je to skvělý způsob, jak přesvědčit nejedlíky k jídlu.
Zkuste obávanou surovinu či recept
Roky se odhodláváte k tomu, že zkusíte svíčkovou podle rodinného receptu? Máte obavy z droždí a kynutého těsta? Kdy jindy se odhodlat a vyzkoušet i obávané suroviny či recepty než v tento den? Nakonec zjistíte, že složitost byla jen ve vaší hlavě.
- Zavolejte mamince nebo tchýni a požádejte ji o pomoc s přípravou. Dáte jim najevo, jak moc si vážíte jejich zkušeností, potěší je váš zájem a to, že i když jste již dospělí, stále vám mohou něco předat.
- Pusťte se do příprav náročného pokrmu s potomky: rozdělte si úkoly a užijte si společný čas.
Inspirujte se u světových chefů
Sledujete rádi pořady o vaření, instagramové profily kuchařů nebo jste sběratelé kuchařek? A jak často převedete inspiraci do reality a skutečně podle světových a uznávaných chefů uvaříte? Dnes je ten den!
Co zkusit?
- Dušená hovězí líčka podle Zdeňka Pohlreicha
- Poctivý hospodský guláš podle Zdeňka Marcína
- Žemlovku s tvarohem podle Romana Vaňka
- Hovězí na česneku podle Oldřicha Sahajdáka
- Delikátní koprovou omáčku podle Tituse Eliáše
Napište pochvalnou recenzi
Jsme-li spokojení s jídlem a servisem v restauraci, často to vnímáme jako samozřejmost. Recenzi píšeme až ve chvíli, kdy se nám něco nelíbilo... Ale pochvala a kladný ohlas majitele podniků a kuchaře potěší, zpětná vazba je motivuje k růstu, tak bychom na ně neměli zapomínat. Pokud nedáte zpětnou vazbu přímo na místě, najděte si chvilku doma: sdílejte svou zkušenost na sociálních sítích a podnik označte, napište recenzi přes Google Maps.
- Napište konkrétně, co vám chutnalo, co vás potěšilo, nebojte se zmínit ani to, kde vidíte prostor pro zlepšení.
- Neváhejte uvést i kontext, zasaďte svoji návštěvu do příběhu - zmiňte čas, kdy jste zde byli, k jaké příležitosti apod.
TIP: A neměli bychom zapomínat ani na kuchaře ze školních či nemocničních jídelen. S dětmi pochvalte paní kuchařky a poděkujte jim za jejich práci.
Vyrazte na kurz vaření
Jste kuchař začátečník, ale chtěli byste se posunout a získat nějaké znalosti? Vaříte pravidelně, cítíte se pevní v kramflecích, ale rádi byste pronikli do tajů nové kuchyně nebo nových technik? Nevíte jak na to? Zkuste kurz vaření. V menší skupince podobných nadšenců se pod vedením odborníka a zkušeného kuchaře naučíte během pár hodin spoustu nového. Můžete se na cokoli doptat, požádat o ukázku, ochutnat zajímavé pokrmy, na které se obtížněji shání suroviny apod.
- Děti přihlaste na dětské kurzy vaření do Chefparade: naučí se sushi, pizzu, burgery nebo nejrůznější dezerty.
- Kurzy vaření pořádá i Kulinářská akademie di Grosseto a vy si zde můžete zkusit připravit podzimní menu s Romanem Paulusem, dokonalou snídani podle Pavla Berkyho nebo se naučit základy francouzské cukrařiny s Ivetou Fabešovou.
- Zkuste online kurz Přemka Forejta: získáte šikovného parťáka na dálku, s jehož pomocí se v klidu domova naučíte nejen nová jídla nebo českou klasiku v novém kabátě, ale zdokonalíte se i ve foodstylingu. Ideální řešení, pokud jsou pro vás kurzy daleko, nehodí se vám časově nebo jste introvert.