Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak přežít Suchej únor: Namíchejte si nealko koktejl podle šéfbarmana Vítězslava Ciroka. Alkohol vám vůbec chybět nebude

Vítězslav Cirok
ZDROJ: Se souhlasem Vítězslava Ciroka, Mattoni
sdílet:

Šéfbarman karlovarského Grandhotelu Pupp Vítězslav Cirok v roce 2022 získal 2. místo na světové soutěži Diagero Reserve World Class. Pro Suchej únor namíchal drink s názvem Sucháč.

Co je to Sucháč?
Je to drink, který jsem ve spolupráci s Mattoni namíchal pro všechny, kdo drží suchý únor, tedy během měsíce nepijí alkohol. Zaměřil jsem se na přechod mezi zimní a jarní sezonou a namíchal drink, který by měl nastartovat lidské tělo po zimním spánku. Zároveň jsem chtěl, aby byl z poměrně jednoduchých surovin, které běžně koupíte v supermarketu. Kombinuje zelená jablka, řapíkatý celer, bezinku, limetku a minerální vodu Mattoni perlivá.

Jaké jsou trendy v pití koktejlů?
Pokud jde o koktejly obecně, jejich obliba stoupá a jsou teď nejoblíbenějším nápojem, který se pije. Myslím, že tento trend bude ještě sílit. Například u nás v baru tvoří prodej míchaných nápojů nějakých 78 % celkového prodeje. Lidé dávají přednost zážitku, zatímco dříve šlo spíš o množství vypitého alkoholu.

Pije se více drinků bez alkoholu?
Trend nealkoholických míchaných nápojů každý rok roste a tvoří průměrně kolem 18% objednávaných nápojů celosvětově. U nás to bude asi trochu méně, ale to nemění nic na tom, že nealko nápojům se věnuje čím dál větší pozornost a jejich nabídka se v menu zvětšuje. Zájem o ‚low abv cocktails‘ neboli koktejly s nízkým procentem alkoholu velmi sílí, stejně jako rostou objednávky nealkoholických koktejlů.

Jak namíchat skvělý nealko drink?
Věřte své fantazii a buďte dobrodruhem. Zkuste kombinace, které vás napadají, a sami poznáte, co funguje a co ne. Ovoce, zelenina, bylinky a koření... Pokud se jedná o míchaný nápoj, tak já sám mám rád nealko drinky kombinující čaje nebo čerstvé šťávy. Ale chutná mi i nealko verze mojita.

Drik Sucháč podle Vítězslava Ciroka:

  • 70ml Mattoni perlivád
  • 15 ml bezinkového sirupu
  • 40ml šťávy ze zeleného jablka
  • 10ml šťávy z řapíkatého celeru
  • Plátky zeleného jablka (na ozdobu)

Do sklenice si připravte led. Všechny suroviny kromě Mattoni nalijte do šejkru s ledem a pečlivě protřepejte. Jesliže nemáte šejkr, můžete použít třeba zavařovací sklenici, radí Víťa Cirok. Směs ze šejkru přes síto přelijte do sklenice s ledem, dolijte Mattoni perlivou a promíchejte lžící. Ozdobte plátkem jablka a jedlým květem a můžete podávat.

Tip: Pokud doma nemáte odšťavňovač, můžete zelená jablka i řapíkatý celer rozmixovat nebo nakrájte na malé kousky a ve větší sklenici nebo míse podrtit paličkou, až pustí šťávu. Následně přeceďte a můžete přidávat do koktejlu.

Co je Suchej únor?

  • Světová kampaň zaměřená na jeden měsíc bez alkoholu slaví letos jedenáct let. Suchý leden (Dry January) byl poprvé představen ve Spojeném království v roce 2013. Ve stejný rok, ale o měsíc později, Liga otevřených mužů vyzvala k měsíci bez alkoholu také v Česku. Více nasuchejunor.cz
  • Měsíc abstinovat a vydržet bez kapky alkoholu má za cíl ukázat, zda máte pití stále pod kontrolou, nebo nikoli.
  • Suchej únor je nejen skvělou příležitostí dát si pauzu od alkoholu, ale také pohlídat si pitný režim a nastavit správné návyky do nového roku. Tekutiny doplňujte v průběhu celého dne – ideální je čistá voda, počítají se ale i polévky nebo ovocné čaje. Pozor si dejte na nápoje, které spíše odvodňují, jako je třeba káva. K té se proto v kavárně podává sklenice vody.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: eva.ticha

Apetit magazín