Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit perfektní škvarkovou pomazánku podle šéfkuchařů? Škvarky umelte najemno a přidejte opečenou cibulku

Škvarková pomazánka z Naše maso
ZDROJ: Se svolením Ambiente
sdílet:

Na první pohled vypadá jako obyčejná pomazánka, ale zdání klame! Škvarková pomazánka neboli škvarkovka je pravý gurmánský zážitek. Voní domácí pohodou a je úžasně variabilní. Jak na její přípravu? Zeptali jsme se šéfkuchařů v Ambiente.

Škvarková pomazánka je tradičně spojena s oslavou masopustu, ale tahle delikatesa má výrazně širší využití a k zimnímu období dokonale sedí: perfektně se hodí i na rodinné oslavy, večery u vína nebo výživné svačiny. Stačí přidat třeba čerstvou zeleninu nebo nakládané okurky, kváskový chléb či topinky. 

Jak škvarkovou pomazánku připravují odborníci? Je lepší škvarky umlít najemno nebo je nadrobno nasekat? Zeptali jsme se Václava Kouby z Lokálu a řezníků z Naše maso. A i když se jejich recepty liší, na jednom se shodnou: nejlepší je z poctivě vyškvařených domácích škvarků

Domácí škvarky jako z Lokálu

Budete potřebovat: 1 kg vepřového hřbetního sádla (bez kůže), sůl, 1 polévková lžíce mléka

  • Vepřové hřbetní sádlo nakrájejte na středně velké kousky (1,5 x 1,5 cm). 
  • Škvarky můžete připravit dvěma způsoby: buď je rozprostřete na pekáč a dáte do trouby vyhřáté na 160 °C. Každých pět minut je promíchejte a jakmile se začnou lesknout, stáhněte teplotu na 100–120 °C. Dál míchejte. Druhou možností je dát do kastrolu trochu vody (na 1 kg sádla 100 ml). Zahřívejte na středním plameni, jakmile se voda vypaří, sádlo se začne škvířit. I v tomto případě pravidelně míchejte.

  • Jakmile se sádlové kostky začnou lesknout, osolte je. Dál je nechte opékat, ať jsou dozlatova. Na závěr přidejte lžíci mléka – škvarky díky němu získají ještě zlatavější barvu a křupavost.

Škvarková pomazánka podle Václava Kouby z Lokálu

Ingredience: 400 g škvarků, 100 g sádla, 50 g cibule, 50 g hořčice plnotučné, 50 g kyselé okurky, sůl, pepř

  • Cibuli a okurky nakrájejte najemno. Škvarky umelte najemno. Všechny ingredience smíchejte v misce a dochuťte solí a pepřem dle potřeby. Dejte odležet do lednice, aby se chutě propojily. 

„Škvarky je lepší umlet, aby se pomazánka lépe mazala na chleba. Kdyby se škvarky nakrájely, nebude se pomazánka tak dobře roztírat a také by se mohlo stát, že škvarky budou z chleba opadávat. Kdo by však nebyl fanouškem škvarkové pomazánky, ale miloval škvarky, může jenom namazat chleba sádlem, osolit a navrch posypat celými škvarky. Takto lépe vynikne jejich chuť a hezky to křupe,” radí výkonný šéfkuchař Lokálů Václav Kouba.

Škvarková pomazánka z Naše maso

Škvarková pomazánka patří ke stálicím i v nabídce pražského řeznictví Naše maso v Dlouhé.

  • Tamní řezníci ji připravují z jemně mletých škvarků z přeštických prasat.
  • Dochucují ji dozlatova opečenou cibulí, hořčicí, mořskou solí a nakládanými okurkami.
  • Stavit se pro ni můžete také do řeznictví v Kantýně, což je podnik v centru Prahy, který se zaměřuje na české hovězí a vepřové maso.

Zdroje: autorské rozhovory s Ambiente (Lokál, Naše maso)

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...