0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

AD
Letní grilovačky s Rennie
ZDROJ: Bayer
sdílet:

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co milujete, když nechcete riskovat následné žaludeční potíže? Máme pro vás pár tipů.

Měření

Pocit pálení můžete pociťovat nejen kolem sebe, ale i ve svém těle. Vychází z hrudníku a končí až v krku. Řeč je o pálení žáhy, které postihuje až 45 % Čechů. Trpí jím i těhotné ženy, a to až 1/3 z nich. Odborně se mu říká pyrhus, dostavuje se ve vlnách a je mimo jiné způsoben návratem žaludečního obsahu přes jícnový svěrač do jícnu (reflux). Žaludeční problémy způsobuje také takzvané překyselení žaludku.

I když nejde o vážné onemocnění, pálení žáhy způsobuje diskomfort a je nepříjemné. Při častém výskytu může dojít až k postižení jícnu. A co víc, může vás zastihnout kdykoliv po jídle i během spánku. Jak takovému stavu předejít? Případně co poslouží jako první pomoc? Stačí respektovat pár zásad...

Pozor na těžká jídla a pikantní pokrmy

Těžká smažená jídla a „tlusté“ maso byste měli ze svého jídelníčku vyškrtnout rovnou. Kvůli vysokému obsahu tuku totiž způsobují uvolnění jícnového svěrače, pomalejší vyprazdňování žaludku pravděpobnost pálení žáhy tak jen zvyšují. Pozor byste si měli dát také na pikantní pokrmy (s obsahem pálivé papriky, kájenského pepře nebo skořice), protože stimulují produkci žaludečních šťáv, což jde žaludečním problémům opět naproti. Zdravější alternativa? Místo smaženého si dejte grilované a chutě na ostré obalamuťte použitím rafinovaných bylinek typu oregáno, tymián nebo bazalka. Báječně zvýrazní chuť masa či zeleniny a vy po nich nebudete zbytečně trpět.

Grilovačka v létě
ZDROJ: Shutterstock

Spouštěčem může být i cibule

Ano, i když je cibule nebo česnek základem téměř každého pokrmu, viníkem, proč vám po obědě nebývá nejlépe, můžou být právě ony. Jenom si zkuste vypozorovat, jestli náhodou nebyly v inkriminovaném jídle. Že ano? Vzdávat se jich ale pro příště nemusíte. Existují totiž dehydratovaná verze, obou. Také si dejte pozor na citrony, pomeranče a rajčata, která jsou značně kyselinotvorné. Místo toho si pochutnejte na bobulovitých plodech (borůvkách), či oblíbeném banánu. Limonády přímo obsahují kyselinu citronovou. Doporučujeme jablečné či hruškové pití.

Pravidlo menších a častějších porcí

Všeobecně také platí, že velké množství jídla roztahuje žaludek, jež následně tlačí na místo, které sousedí s jícnem. Snažte se proto, ať už budete kdekoliv, přes den konzumovat menší porce, skvělou pomůckou je sáhnout po menším talíři, který bude s menším množstvím jídla vypadat plnější. Během zahradní akce si naberte třeba na talířek malý kousek masa a po nějaké době si přidejte další. K tomu se perfektně hodí zelenina nebo plátek pečiva, ideálně celozrnného. Vláknina, která se v nich ukrývá, totiž případné žaludeční problémy eliminuje.

Rychlý pomocník, který se vejde do každé tašky

Víte o sobě, že nemáte ideální stravovací návyky? Anebo se po pohostě, i když jste jedli s nejvyšší mírou opatrnosti, necítíte nejlíp? Stačí mít po ruce tabletku od Rennie, pomáhá lidem už 85 let. Koupíte ho v každé lékárně, v různých velikostech balení podle potřeby. O co přesně se jedná? Rennie je antacidum, které neutralizuje přebytek žaludeční kyseliny jednoduchou přeměnou na vodu a další tělu přirozené látky. Přitom zároveň řeší příčinu problému — nadbytek kyseliny v žaludku — a pomáhá mírnit symptomy refluxu žaludeční šťávy. Působí přímo v žaludku. Existují 2 varianty léků — Rennie Antacidum 680 mg/80 mg žvýkací tablety a Rennie Spearmint bez cukru 680 mg/80 mg žvýkací tablety. Rychlá a účinná úleva od pálení žáhy vás nemine.

Rennie jako první pomoc při pálení žáhy
ZDROJ: Rennie

CH-20220802-52

Autor: Komerční sdělení

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit