Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak si užít Tour de France? Někdo na kole, jiný na stole aneb Projeďte si trasu skrze své chuťové pohárky

Tour de France menu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Projeďte se s námi světoznámým závodem. Nemusíte šlapat na kole, stačí cestovat prstem po mapě a příborem po talíři při ochutnávání toho nejlepšího z regionů, kterými závodníci pojedou. Nenechte se zmást názvem závodu, podíváme se i do Itálie.

Cyklistický závod Tour de France odstartuje 29. června 2024 v italské Florencii. Skončí o necelý měsíc později netradičně v Nice. Vždy se dojíždělo do Paříže, ale ta se letos připravuje na olympijské hry, které tam začnou na konci července a potrvají do poloviny srpna.

Letošní Tour de France projíždí hned několika regiony severní Itálie. Každý je něčím specifický, jedno mají ale společné: stavějí na kvalitě surovin, sezonnosti a šetrné úpravě, která pomáhá vyzdvihovat chuť. Mimochodem, letos to bude 100 let od chvíle, kdy tento závod poprvé vyhrál Ital.

  • Ke startu jsme vám proto nachystali sladké sušenky cantuccini, které se výborně hodí k vysedávání v italských kavárnách a popíjení hořké kávy, do které se namáčejí.

Pojďte s námi ‚ochutnat‘ jednotlivé regiony, kterými cyklisté projíždějí, ať už to je Burgundsko, Nová Akvitánie, Okcitánie, nebo Provence.

Do Toskánska nejen za vínem

Nejběžnějšími toskánskými produkty jsou olivový olej, houby, hrozny, lanýže a kaštany. Vyzkoušejte místní jídlo Bistecca alla fiorentina. Jde o biftek s kostí a je asi nejznámějším pokrmem Toskánska. Ten nejlepší se připravuje z ušlechtilého plemene skotu chianina, nejstaršího druhu, který v dnešní Itálii chovali už staří Etruskové.

Emilia-Romagna 

Tento region je rájem labužníků, je to domov parmské šunky, parmazánu, mortadelly, plněných těstovin tortellini, balzamikového octa z Modeny, ragú ze zeleniny a mletého masa z Boloně.

  • Část Romagna je známá tenkou chlebovou plackou piadina, která se často plní nejrůznějšími uzeninami i sýrem.
  • Část Emilia je domovem šumivého vína Lambrusco.

Co neminout v Piemontu

V žádné jiné oblasti Itálie nenarazíte na takový počet druhů dobrých sýrů jako právě tady. V Piemontu už je velmi znát francouzský vliv. Je domovem cenných lanýžů, lískových oříšků, ale také rýže, která se tu pěstuje ve velkém.

Jak dlouhá je Tour de France 

Tour de France má 21 částí, mezi kterými jsou pouze dva odpočinkové dny. Celkem cyklisté ujedou 3492 km. Závod v roce 2024 projede italskými regiony Toskánsko, Emilia-Romagna a Piemont a francouzskými regiony Provence, Okcitánie, Nová Akvitánie, Burgundsko. 

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...