Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě snadné a levné. Zkuste to s námi. Jednoduchá jídla z jednoho hrnce nebo nadýchané koblížky nadchnou každého.
Takzvaná kreolská a cajunská kuchyně, jimiž voní pestré New Orleans, mají společný základ v podobě francouzské inspirace a surovin, jako jsou rýže, ryby a mořské plody, domácí uzeniny, vepřové maso a zvěřina.
Jelikož kreolská a cajunská kuchyně patří k nejrozmanitějším kulinárním proudům v USA, nepřekvapí, že na mnohá jídla neexistuje jen jediný, neměnný recept, a naopak je běžné, že se setkáte s více variantami téhož. Většina jídel má ale stejný základ v podobě „svaté trojice“, kterou tvoří bílá cibule, řapíkatý celer a paprika.
Podívejme se na pokrmy, které v New Orleans a oblasti podél řeky Mississippi patří k nejoblíbenějším.
Neworleanská odpověď na paellu: jambalaya
Ačkoliv kreolská jídla nezapřou inspiraci z kuchyně francouzské, pokrm, který se stal symbolem New Orleans, místní kuchyni věnovali Španělé. Tamní kuchařky seznámili s paellou z rýže, masa a zeleniny.
- V neworleánské podobě se jmenuje jambalaya a připravuje se ze „svaté trojice“, tedy bílé cibule, řapíkatého celeru a papriky.
- Zelenina se nejčastěji osmaží na slanině, v základu se opečou kousky masa a v tomto okamžiku se recepty začnou rozbíhat všemi směry: Maso v jambalaye může představovat šunka, kuře, vepřové či krevety, často ještě s kouskem pikantní klobásky.
- K tomu se přidá rýže a koření, typicky bobkový list a tymián, vše se zalije vývarem a povaří či zapeče v troubě, až rýže změkne.
Přestože jídlo inspirovala španělská paella, původ názvu jambalaya prý můžeme najít ve francouzském jambon (šunka) a africkém výrazu pro rýži aya.
Polévka, ve které stojí lžíce: gumbo
Dalším pokrmem typickým pro New Orleans je gumbo, polévka tak hustá, že v ní stojí lžíce.
- Základ tvoří velmi hustá jíška, která se dříve připravovala ze sádla, dnes nejčastěji z rostlinného oleje, hladké mouky a již zmiňované trojice bílá cibule, řapíkatý celer, paprika.
- Jíška se musí velmi dlouho, pozvolna vařit, až získá krémovou sametovost a sytě hnědou barvu podobnou kakau s mlékem.
- Do hustého základu se pak přidává zvlášť opečené maso či klobásky, nechybí ani zelenina – sladká bílá cibule, šťavnaté papriky, rajčata a také okra, která obsahuje spoustu škrobu a gumbu dodává tu správnou konzistenci.
- Hotové gumbo se koření jen lehce, špetkou chilli koření.
- Podává se spolu s vařenou rýží a na stole k němu nikdy nechybí lahvička pálivé omáčky tabasco.
Základ kuchyně: fazole s rýží
V kreolských a karibských kuchyních patří variace na téma fazole s rýží do základního repertoáru kuchařek, protože jde o základní, snadno dostupné potraviny.
- V neworleanské úpravě nechybí milovaná trojice bílá cibule, řapíkatý celer a paprika, která se opeče na oleji, zalije drůbežím vývarem a společně vaří s předvařenými červenými fazolemi. Fazole je důležité dobře, doměkka uvařit. Práci vám zjednoduší luštěniny z konzervy.
- K dochucení se používá worchesterská omáčka a chilli.
- Jídlo se podává s vařenou sypkou, nelepivou rýží a zeleným salátem.
Zdravé pondělí s nejzelenějším salátem
Nejen pro New Orleans, ale pro celou louisianskou oblast je typický salát namíchaný z mnoha různých zelených listů, plátků avokáda a jednoduché zálivky vinaigrette. V New Orleans se prý tradičně jí v pondělí k rýži s fazolemi. Obohatit ho můžete o tenké proužky mrkve a růžičky brokolice.
Sladká slast: koblížky beignets
Smažené čtverečky z kynutého těsta se podávají vždy horké, hojně obalené v moučkovém cukru, někdy pokapané medem nebo dokonce s krémovou náplní. I když jsou beignets oblíbené napříč celým státem Lousiana, je to právě New Orleans, kde tuto sladkost koupíte snad v každé kavárně. Malé smažené bonbónky si nejlépe vychutnáte s šálkem horké kávy nebo kakaa.
Zdroj informací: TheKtchn, FoodNetwork