0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jaroslav Sapík a jeho tip na levné jídlo: Játra v majoránkové omáčce vás přesvědčí, že časy vývařoven jsou pryč

Jaroslav Sapík
ZDROJ: Se souhlasem Jaroslava Sapíka
sdílet:

Šéfkuchař Jaroslav Sapík má rád maso. Kuchař, který neumí bourat, by prý u něj v restauraci nemohl pracovat. Ve svém archivu má i mnoho receptů na různé pochoutky z dnes trochu opomíjených vnitřností. S námi se podělil o tip, jak upravit telecí nebo kuřecí játra.

S Jaroslavem Sapíkem jsme se viděli naposledy v červnu na Apetit pikniku, kde divákům spolu se svým synem ukázoval, jak se připravuje zvěřina. Ještě před piknikem jsme ho vyzpovídali a při té příležitosti nám prozradil recept na srnčí medailonky, který poté vyšel v našem časopise. 

Co se do rozhovoru nevešlo, zůstalo v archivu. Z něj jsme nyní vytáhli jeho recept, podle kterého mu vařila večeři den před rozhovorem jeho manželka, paní Sapíková.

Jedni se při pohledu opečená játra obracejí k talíři zády, druzí si je dají s chutí. Nechuť k nim bývá často způsobená vzpomínkami na školní nebo závodní jídelnu, kde kvůli špatné úpravě měla písčitou konzistenci a železitou chuť.

Správnou úpravou jater ale možná dokážete přesvědčit i jejich odpůrce, že jde o lahodné jídlo. Před vařením si přečtete pár tipů. 

  • Pokud zvolíte vepřová játra, namáčejte je několik hodin před tepelnou úpravou v mléce. Mléko zbaví játra výrazných pachů, včetně těch železitých, a zjemní je. Telecí nebo kuřecí játra do mléka namáčet nemusíte.
  • Pokud chcete krájet játra na plátky, krájejte je napříč neboli přes kratší stranu. Ideální síla plátků je asi 1,5 cm; tenčí se rychle vysuší a budou tvrdé, silnější se při rychlém opékání, smažení nebo grilování nepropečou. 
  • Játra nepotřebují ani dlouze dusit. Dlouhým varem pod pokličkou totiž rozhodně nezměknou, naopak budou tvrdnout. Nakrájené kousky jater opékejte na cibulce zhruba 5 minut a následně duste podlité vývarem asi 15 minut.

Telecí játra s majoránkovou omáčkou podle Jaroslava Sapíka

‚Osmažte pokrájenou šalotku dotmava, přidejte česnek a majoránku a přidejte silný vývar z kostí, podle chuti dosolte. Játra nakrájejte na kousky, restujte na pánvi, vmíchejte do omáčky, chvilku povařte a máte úžasné jídlo!‘

Naše tipy navíc

  • Cibulku smažte na sádle, aby jídlo dostalo ještě více chuti!
  • Játra v majoránkové omáčce si skvěle vychutnáte s rýží nebo s bramborovou kaší. 

Zdroje informací: Jaroslav Sapík a časopis Apetit

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit