Nová registrace Zapomenuté heslo

Jaroslav Sapík a jeho tip na levné jídlo: Játra v majoránkové omáčce vás přesvědčí, že časy vývařoven jsou pryč

Karolína Waberová
12. 8. 2022
Jaroslav Sapík
Se souhlasem Jaroslava Sapíka

Šéfkuchař Jaroslav Sapík má rád maso. Kuchař, který neumí bourat, by prý u něj v restauraci nemohl pracovat. Ve svém archivu má i mnoho receptů na různé pochoutky z dnes trochu opomíjených vnitřností. S námi se podělil o tip, jak upravit telecí nebo kuřecí játra.

S Jaroslavem Sapíkem jsme se viděli naposledy v červnu na Apetit pikniku, kde divákům spolu se svým synem ukázoval, jak se připravuje zvěřina. Ještě před piknikem jsme ho vyzpovídali a při té příležitosti nám prozradil recept na srnčí medailonky, který poté vyšel v našem časopise. 

Co se do rozhovoru nevešlo, zůstalo v archivu. Z něj jsme nyní vytáhli jeho recept, podle kterého mu vařila večeři den před rozhovorem jeho manželka, paní Sapíková.

Jedni se při pohledu opečená játra obracejí k talíři zády, druzí si je dají s chutí. Nechuť k nim bývá často způsobená vzpomínkami na školní nebo závodní jídelnu, kde kvůli špatné úpravě měla písčitou konzistenci a železitou chuť.

Správnou úpravou jater ale možná dokážete přesvědčit i jejich odpůrce, že jde o lahodné jídlo. Před vařením si přečtete pár tipů. 

  • Pokud zvolíte vepřová játra, namáčejte je několik hodin před tepelnou úpravou v mléce. Mléko zbaví játra výrazných pachů, včetně těch železitých, a zjemní je. Telecí nebo kuřecí játra do mléka namáčet nemusíte.
  • Pokud chcete krájet játra na plátky, krájejte je napříč neboli přes kratší stranu. Ideální síla plátků je asi 1,5 cm; tenčí se rychle vysuší a budou tvrdé, silnější se při rychlém opékání, smažení nebo grilování nepropečou. 
  • Játra nepotřebují ani dlouze dusit. Dlouhým varem pod pokličkou totiž rozhodně nezměknou, naopak budou tvrdnout. Nakrájené kousky jater opékejte na cibulce zhruba 5 minut a následně duste podlité vývarem asi 15 minut.

Játra na cibulce

Játra na cibulce

< 50 min
4.3(88x)
Přečíst recept

Telecí játra s majoránkovou omáčkou podle Jaroslava Sapíka

‚Osmažte pokrájenou šalotku dotmava, přidejte česnek a majoránku a přidejte silný vývar z kostí, podle chuti dosolte. Játra nakrájejte na kousky, restujte na pánvi, vmíchejte do omáčky, chvilku povařte a máte úžasné jídlo!‘

Naše tipy navíc

  • Cibulku smažte na sádle, aby jídlo dostalo ještě více chuti!
  • Játra v majoránkové omáčce si skvěle vychutnáte s rýží nebo s bramborovou kaší. 

Zdroje informací: Jaroslav Sapík a časopis Apetit

Sdílet článek

Související články