Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jednoduché pistáciové cukroví: Sladké stromečky s bílou čokoládou a malinami podle foodblogerky Romany

Pistáciové stromečky podle Na skok v kuchyni
ZDROJ: Se svolením Romany Böhmové
sdílet:

Blogování a sdílení receptů se Romana Böhmová, alias Na skok v kuchyni, věnuje už skoro deset let. Na jejím blogu najdete recepty na rychlé večeře, slavnostní obědy, chutné a zdravé svačinky, které si oblíbí i děti, a také propracované dezerty, se kterými určitě neuděláte ostudu. A jestli něco neodmyslitelně patří k jejím Vánocům (a nejen na blogu), jsou to pistáciové stromečky. Zkusíte je letos také?

Ačkoli je na jejím blogu dlouhodobě nejoblíbenějším receptem mrkvová bábovka, nás tentokrát zajímaly vánoční dobroty. Jak vypadají Vánoce u blogerky Romany Böhmové, která už roky tvoří pod přezdívkou Na skok v kuchyni„Vánoce jsou u nás tradičně hodně o pečení a vánočním tvoření. A vždy se na to se synem Vojtou neskutečně těšíme. Nejkrásnějším symbolem Vánoc je pak pro nás určitě voňavý stromeček a i proto asi máme jako nejoblíbenější cukroví tyto pistáciové stromečky,“ vysvětluje blogerka Romana. 

Lyofilizované ovoce je trendy!

Mrazem sušené neboli lyofilizované ovoce je v kurzu. Je lehounké, křehké a křupavé, krásně voní a zachovává si tvar i chuť původní plodiny. Kromě toho, že jím můžete podobně jako blogerka Romana ozdobit dezerty a dorty, je skvělé i ve chvíli, kdy chcete chuťově i barevně doplnit například domácí granolu či müsli, případně ozvláštnit kaši či jogurt k snídani.

  • Proces lyofilizace probíhá za nízkých teplot a ovoce si tak uchová vitamíny i minerály.
  • Chuť může být i intenzivnější díky odstranění vody.
  • Jedná se o přirozený způsob konzervace a ovoci se tak prodlouží trvanlivost.

Pistáciové stromečky podle Na skok v kuchyni

Foodblogerka Romana dělá každý rok poměrně dost slepovaného cukroví, nikdy ale nezapomíná na tyto pistáciové stromečky, které nejsou promazané žádným krémem, jen máčené v bílé čokoládě a zdobené lyofilizovanými malinami a pistáciemi. „Kombinace těchto tří chuťově odlišných ingrediencí je prostě božská.“

Na stromečky si připravte: 125 g hladké mouky, 125 g másla, 80 g cukru krupice, 45 g cukru moučka, 125 g pistáciové mouky (např. u pražených pistácií), 1 žloutek

Na dokončení budete potřebovat: bílou čokoládu, pistácie, lyofilizované maliny

Postup: 

  • Do mísy dejte mouku, na kostičky nakrájené máslo, oba cukry, pistáciovou mouku a žloutek. Těsto zpracujte pomocí nástavce typu K. Pokud nemáte robota, můžete ho zpracovat na vále rukama, postupujte ale rychle.
  • Hotové těsto dejte do potravinářské fólie a nechte do druhého dne odležet v lednici.
  • Těsto vyndejte a nechte 10–15 minut v pokojové teplotě, aby šlo dobře rozválet.
  • Rozehřejte troubu na 175 °C.
  • Těsto vyválejte na cca 3 mm a vykrájejte stromečky (případně jiné tvary). Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte cca 12–15 minut do zlatova. Hotové sušenky nechte vychladnout.
  • Pistácie dejte do sekáčku a rozmixujte.
  • Do misek připravte nasekané pistácie a lyofilizované maliny, které pomocí prstů také rozdrťte.
  • Mezitím ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu.
  • Sušenku z jedné strany ponořte do čokolády a nechte zlehka okapat. Když se vám s čokoládou špatně pracuje, můžete ji na sušenky nanášet pomocí lžičky nebo štětce.
  • Stromečky ihned ozdobte pistáciemi a malinami podle vlastní fantazie a nechte ztuhnout.

Zdroje: Apetit, Naskokvkuchyni.cz

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...